vineri, 10 martie 2017

Actualităţi, dar din nou prin Titu......

Am fost miercuri seara martor la miracolul de pe Nou Camp. Am văzut meciul pe internet în condiţii superioare celor de la tv!
Romanii, sau mai degrabă poetul Vergiliu spunea că norocul ţine cu cei îndrăzneţi, Audaces fortuna juvat! Şi se aplică în cazul echipei FC Barcelona. dar nu numai..
Nu doar norocul i-a ajutat, ci şi un arbitru care a văzut două faulturi inexistente în careul PSG şi a ignorat henţuri clare la Barcelona. Şi a mai contat şi contat şi strategia falimentară a antrenorului PSG Unai Emery. Dar ulciorul nu merge de doi la fântână că mai sunt şi Bayern şi Real.

M-a bucurat vestea că aseară Donald Tusk a fost reales preşedintele UE în pofida împotrivirii oficialilor polonezi. Donald Tusk este probabil cel mai de succes prim ministru al Europei de Est. El a menţinut Polonia pe creştere în perioada 2008 -2010 când toate economiile europene erau în recesiune. Polonia prin Tusk şi mai ales prin ministrul de externe Sikorski a dus o politică de mare putere europeană, fără complexele de inferioritate pe care şi noi le avem.
Am o mare admiraţie pentru Polonia şi polonezi. În istoria medievală au fost o mare putere. I-au învins pe Cavalerii Teutoni şi i-au dominat, i-au învins pe ţarii ruşi. Drept răzbunare aceştia, împreună cu imperiul Austriei au împărţit Polonia la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Dar a renăscut în 1918 şi Pilsudski este singurul general care i-a bătut pe bolşevici şi pe Stalin în 1920 chiar dacă atunci erau o putere emergentă. Le admir curajul, dârzenia şi nu mă deranjează sentimentul de superioritate şi chiar trufia poloneză.

Acum citesc o carte a lui Niall Fergusson, istoric foarte apreciat şi îmi cad ochii pe însemnare.
Autorul, scoţian la origine, crescut în vestul Scoţiei şi-a cumpărat o casă pe malul mării în sudul Ţării Galilor. De ce? Că este mai cald, că este mai aproape aeroportul Heathrow, şi mai ales că naţionala galeză are mai mari şanse să-i bată pe englezi la rugby! Britanic Fergusson, dar apartenenţa locală este extrem de puternică. Ce mai mare jignire pentru un scoţian să spui de Scoţia că ar fi în Anglia.
Dar nu asta era surpriza, ci altceva care se leagă cu finalul titlului. Ce a remarcat Fergusson? Că malul mării este plin de mizerii, gunoaie, doze de bere, pungi de plastic şi altele. 

Tocmai asta voiam să remarc în naveta mea prin Titu. Trecând prin această gară tristă mi-au sărit în ochi gunoaiele! Mizeria este izbitoare şi tronează sfidător la picioarele ceferiştilor. De altfel gunoaiele se întind pe marginea căii ferate. Mă întreb cum ignoră responsabilii de mediu? Cum ONG ecologiste nu declanşează campanii de curăţenie a căilor ferate. Eu nu le-am da niciun ban dacă nu se implică în acţiuni de voluntariat în conivenţă cu responsabilii căii ferate.


Ce am mai remarcat?  Că sunt mulţi gospodari care şi-au făcut în grădini solarii care să le asigure legume timpurii. este o evoluţie pozitivă. la fel cum am văzut cum dincolo de Titu, spre Bucureşti câmpurile se umpluseră de utilaje agricole. Nu mai sunt decât tractoare, au dispărut căruţele şi plugurile trase de cai. Şi câmpurile arată bine, ca prin Occident. Asta spune şi ceva despre proprietate! dar iar pe lângă calea ferată tronează aruncate traverse de beton care ajung să umple privirea în apropierea Bucureştiului. Chiar nu se poate găsi o utilizarea ale acestora în consolidării a căilir rutiere, maluri de râu sau altceva.

Şi încă ceva, în Chitila, dar şi în Goleşti staţionau două trenuri de marfă lungi pline cu Dacii, Duster majoritar, dar şi celelalte modele. Dacia exportă!

3 comentarii:

  1. Incepe sa se adevereasca o profetie pe care am citit-o acum 20 de ani si pe care atunci n-am crezut-o: "Secolul 21 va fi al Donalzilor sau nu va fi deloc!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand incepi de la 0-4 si re-incepi de la 1-5, numai indrazneala si arbitrul nu-s suficiente!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...ai uitat de cresterea economica din...romania...

    RăspundețiȘtergere