miercuri, 24 mai 2017

24 mai, ziua liberalilor!

Azi se sărbătoresc 142 de ani de la convenţia de la Mazar Paşa din 1875 când s-a fondat Partidul Naţional Liberal.
 Acum această zi se serbează la domeniul Florica, comemorându-se cei doi mari ctitori ai României moderne şi independent şi ai României Mari, Ion C. Brătianu şi Ionel I. C. Brătianu
Am ajuns împreună cu prietenul Radu Vişinescu, vechi senior liberal şi „beneficiar” al represiunii comuniste împotriva familiei sale, tatăl lui, avocat a stat la puşcărie închis doi ani de zile fără să fie judecat, iar el a fost dat afară de la Drept la sfârşitul anilor 50! A terminat Stomatologia până la urmă!

Aici la necropola Brătienilor, biserica cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, patronul marilor Brătieni au sosit cei doi candidaţi care contează, Cristian Buşoi, însoţit de doamna Raluca Turcan şi Ludovic Orban, care a întârziat!
Cu Radu Vişinescu
S-a oficiat slujba de pomenire a celor doi mari oameni de stat la necropola din biserică, după care lumea s-a îndreptat spre conacul Brătienilor de la Florica. 
Eu şi Radu am fost invitaţi de la Marius Nedelea să trecem pe la el prin Ştefăneşti. Marius, om al locului a fost botezat în biserica Brătenilor şi trăieşte frustrarea că nu a ştiut nimic despre necropola marilor oameni de stat, comuniştii instituind un zid al tăcerii despre cei doi importanţi  oameni de stat, de care a aflat doar după Revoluţie!
Cu acest prilej am putut admira şi observa acum cu surpriză frescele unor personaje biblice, din evanghelii, dar şi din Antichitate!
Astfel mi-a sărit în ochi personajul încoronat din centrul brâului superior al bisericii. Era Regele David din care se spune că se trage şi Mântuitorul! Alături de el erau proorocii Vechiului Testament, Ilie Tesviteanul, Isaia, Daniel şi mai ales Moise! Pe frontispiciul din dreapta erau Regele Solomon şi efigii ale unor poeţi şi muzicieni antici precum Roman Melodul. Pe frontispiciul din stânga tronau filosofii Aristotel şi Platon, dar şi Sf. Ecaterina.
Frontonul cu regele David la mijloc
Urcând la Conacul Florica am admirat Crucea dedicată lui I. C Brătianu şi fiicei sale Florica, unde fuseseră îngropaţi până în 1921, când au fost mutaţi în necropolă. 
Filosofii antici
Ce legendă ticăloasă au inventat comuniştii despre fiica sa primă, moarte la vârstă fragedă, care a dat numele domeniului!  

Regele Solomon
De asemenea când coboram pe alea spre Ştefăneşti am admirat o coloană greacă nou instalată, probabil mutată de acolo comunişti. 


Crucea Brătienilor
Oricum Conacu Florica este un memento al continuităţii româneşti pe aceste meleaguri şi ale strămoşilor geto-daci, greci şi romani.
Acest monument este un simbol al românismului şi al patriotismului şi trebuie să facem mereu o reverenţă pentru aceşti mari oameni ai neamului nostru!




4 comentarii:

  1. Brava Joe!
    Cu asa politica merge mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bietii Bratieni, se rasucesc in cripte cand vad ca un Busoi/Orban reprezinta partidul liberal!
    Recomand memoriile doamnei Sabina Cantacuzino ("Din viata familiei Ion C. Bratianu"), fiica lui I.C. Bratianu si sora lui Ionel, Dinu si Vintila.
    Dupa lectura, comparati cu epigonii de azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o adaug si pe Raluca Turcan, liberala sadea (ahahahaha)

      Ștergere
  3. Cel putin Orban si Raluca Turcan sunt civilizati si au ceva tinuta morala, in comparatie cu politicienii pe care-i vedem la PSD: orduri gretoase ca Serban Nicolae, Nicolicea, Codrin Stefanescu, tate ca Firea si Olguta, slugi proaste ca Ciordache si golanasi ca Ponta. E jenat de "calitatea" acestora pana si Dragnea, care este totusi un om inteligent, chiar daca smecheria de care nu se poate dezbara il impinge si la prostii.

    RăspundețiȘtergere