vineri, 26 mai 2017

Probleme cu PNL

Cum  a trecut şi ziua liberalilor merită să privim spre acest partid un pic mai atent.

Este singurul partid istoric care se menţine pe scena politică.

Din păcate debutul secolului XXI a însemnat ieşirea de pe scena politică a PNŢCD al doilea mare partid istoric, care a însemnat ceva în istoria interbelică a României şi imediat după epoca postbelică în care invadatorii bolşevici au pus ciubota pe grumazul românilor.

Şi PNL a avut o interesantă şi frământată istorie post decembristă. A ieşit din Parlament în 1992, s-a fărâmiţat, dar a avut norocul unor lideri înţelepţi care au recoagulat mişcările liberale într-un singur partid.

PNL a guvernat România împreună cu PD între 2006 -2007 şi apoi singuri între 2007-2008, perioada cu cea mai mare creştere economică. Atunci datorită acestor trenduri economice au putut fi mărite salariile, dar aceste măsuri economice blamate de părerişti economici sunt acum nişte măsuri de creştere modeste comparate cu nebunia care a pus stăpânire pe guvernarea pesedistă actuală a lui Dragnea.

Partidul Naţional Liberal a reuşit pentru prima dată să impună un preşedinte al României, pe Klaus Iohannis din spectrul de dreapta al scenei politice. Pentru că Emil Constantinescu venea dinspre societatea civilă, iar Traian Băsescu era din zona de centru stânga.

Revenind la Klaus Iohannis el a făcut o prestaţie bună ca preşedinte, cu toate că unii îi reproşează atât de la stânga cât şi de la dreapta reţinerea. De fapt este şi ceea ce trebuie să fie un preşedinte după episodul de 10 ani al lui Băsescu, mult prea guraliv, demagog şi mincinos care a înşelat speranţele românilor în cel mai rău mod.

Dar ce s-a întâmplat cu PNL de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi alegerile parlamentare din decembrie 2016?

PNL a scăzut de la un solid procent de 45% la un procent de 20%. Ce s-a întâmplat? Care sunt cauzele?
Cred că sunt mai multe şi sunt complexe.

În primul rând faptul că Iohannis în această perioadă a acţionat ca un preşedinte deasupra actualităţii politice şi nu ca o locomotivă liberală. 

Apoi decizia lui Iohannis de a forma un guvern de tehnocraţi după demisia guvernului Ponta a fost o măsură politică care a afectat credibilitatea PNL. Acesta a susţinut guvernul Cioloş, iar propaganda PSD a dat cu tunul în această guvernare onestă şi a decredibilizat PNL.
A contat şi indecizia lui Cioloş care cu toate că a fost susţinut de PNL nu s-a implicat activ şi acest lucru i-a afectat scorul electoral. 

Apoi au fost cauze strict legate de PNL. Campania electorală a fost dezastruoasă. PSD  a folosit cu dibăcie propuneri de măsuri clar liberale care au atras electoral de orientare liberală.

Ar mai fi cauze legate de PNL bine surprinse de Valeriu Stoica la Realitatea Tv într-o analiză de altfel pertinentă.

Ultima decizie politică a lui Crin Antonescu de a fuziona PNL cu PDL a fost salutară, pe scena politică românească putându-se manifesta o autentică mişcare politică de centru dreapta. Este adevărat că pe de o parte unii analişti acuză un anume conservatorism imprimat de aderarea la PPE, dar amintesc acestora că este o mişcare care are la centru UCD germană, mişcare politică de centru iniţiatoare politicii sociale de piaţă, invocată inclusiv de ideologi ai PSD!

Contează şi faptul că există o falie între elita locală a primarilor PNL li conducerea naţională a partidului, că există o altă falie între membrii PNL şi conducerea partidului şi că există o falie între PNL şi electoratul de centru dreapta. Aceasta din urmă falie este probabil cea mai importantă şi tristă pentru acest partid.

PNL nu a mai ştiut să atragă electoratul activ, conştient, cu idei reformiste, urban în primul rând. 

De acest lucru a profitat USR care  a preluat electoratul tânăr de nuanţă ecologistă, ataşată unor idei sociale generoase. Realitate politică arată că USR nu a fost în stare să exploateze  politic această falie. USR este un partid fără lideri şi fără linii ideologice clare.

Pe de altă parte este un electorat dispus să-l mai cauţioneze pe Călin Popescu Tăriceanu cu al său ALDE. Observ cu oroare cum în guvern ALDE a promovat cei mai incompetenţi şi răi miniştri!

Alt electorat simpatizant cu centru dreapta este dispus să-l mai creadă pe Traian Băsescu şi PMP. Realitatea politică a ultimului timp, marile mişelii ale regimului Băsescu pun în defensivă PMP şi îi fac pe unii dintre parlamentarii acestui partid să se diferenţieze clar de Traian Băsescu.

Cei de făcut?

Dilema leninistă este valabilă pentru orice partid aflat într-un moment politic critic. Alegerile din iunie 2017 vor putea să ţină cont de marile provocări de pe scena politică. Va reuşi noua conducere să coaguleze forţele sănătoase ale României pentru un program de ţară modernă în care eradicarea sărăciei ar trebui să fie primul obiectiv. pentru că sărăcia şi ignoranţa derivată avantajează pe cei care profită de această retardare socială. 


Şi în final aş vrea să fac nişte comentarii privind media locală. Acesta este înfeudată forţelor conservatoare ale PSD. PSD a suferit lovituri foarte grele prin închisoarea lui Nicolescu şi punerea sub acuzaţie a lui Pendiuc, dar continuă să aibă încrederea electoratului. Pentru că într-adevăr nu sunt lideri liberali puternici şi credibili. Dictonul preferat al acestei prese este despre cum se întorc în mormânt Brătienii! PNL  a inventat burghezia românească şi a reuşit să creeze de la sfârşitul secolului până la al Doilea Război Mondial o bază solidă social politică ataşată ideilor liberale. Această bază socială a fost distrusă de comunism şi după 1990 a apărut o clasă de antreprenori şi investitori care-şi trage rădăcinile din vechile moravuri comuniste. PNL a fost preferat în primul rând de oamenii educaţi, tehnocraţi, profesori, medici, ingineri şi natural sunt numeric inferiori faţă de restul electoratului. Din păcate nici liderii locali nu s-au ridicat al nivelul pretenţiilor. Să sperăm că se va întâmpla ceva pozitiv pe termen scurt şi mediu.




13 comentarii:

  1. Zici ca "...există o falie între PNL şi electoratul de centru dreapta".
    Dupa alianta cu PSD, nu ti se pare normal?
    Liberalii au iesit din USL manjiti si plini de duhori, de care nu vor scapa usor.
    In plus, cu cei care se vor acum lideri ai partidului, o sa continuati caderea.
    Accelerat, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Aducerea tâlharilor de la PDL în PNL a fost o imensa greșeala.
    2.Iohanis nu trebuie să fie locomotiva nici unui partid. Iti amintesc că socialiștii francezi au pierdut toate alegerile locale în marile orașe, la doar 6 luni de la alegerea lui Mitterand ca președinte al Franței, in principal pentru că a uitat că a fi președinte înseamnă să fii în afara oricărui partid (de facto, nu doar formal prin ieșirea din formația care te-a propulsat). Până când nu vom avea un președinte care să-și amintească acest lucru o să lălăim între nenorociți de genul lui Băsescu și dezorientați ca Iohanis.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, tu esti bine??? asa in general. Te cred ca ai simpatii, politice(eu nu , de pilda). Dar gandeste putin. pnl(pdl) este o adunatura de transfugi PNL(care si-au gasit vocatia peste noapte. noaptea ca hotii )si multi yesmani(pdl) care NU AU AVUT DECAT DACTRINA SECURIST-MAFIOTA A LUI basescu. Lasa-o cu centru dreapta(ca nu semanam cu Germania.Trecerea la ppe nu a fost decat un OPORTUNISM desantat. Si apoi te intreb daca iti place sistemul macovist creat , sau iti convine sistemul pentru ca distruge adversari politici ???? daca asa crezi ca ajungeti pe"cele mai inalte culmi" , te inseli. Doar maniaci ca tine spera asta, dar scopul nu scuza mijloacele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte va mai semnati, Mirciulica. Acum vad ca le dati anonime, dar stilul este inconfundabil. Nu dezaprob ce spuneti, dar ma mir ca nu mai aveti curajul propriilor opinii.

      Ștergere
    2. Sunteti in eroare, nu sunt Mirciulica.Vad ca va obsedeaza persoana si umblati cu suspiciuni. Totusi si dvs sunteti anonim. Pai atunci cum facem??? Unii sunt mai anonimi decat altii????

      Ștergere
    3. Sunt la fel de anonim ca si dvs, caci nici eu nu am curajul propriilor opinii. Ma bucur insa ca nu e vorba de Mirciulica. Pot astfel spera ca el inca e gata sa-si semneze comentariile. Au mult mai mult impact cand sunt semnate.

      Ștergere
    4. Pai de ce "nu aveti curajul proriilor opinii". Eu macar, din principiu nu mi dau CNP ul, caci nu are nicio relevanta cine ce spune. Important este mesajul, anume ca unii pot avea alte opinii decat Joe (de exemplu). Daca lucrul asta se intelege, atunci e de bine, functioneaza dreptul la opinie(democratie, bla,bla). Daca are vreo importanta cine ce spune, atunci avem o problema(nu ca nu ne-ar controla altii). ALL THE BEST!

      Ștergere
  4. Ma anunta Joe ca sunt banuit de intrare in anonimitate ... Nuuu, dar nu ma mai intereseaza balivernele lui Joe de pe blog si nici in general. Daca acum e evident ca Securitatea va controleaza pe toti, mai ceva ca pe vremuri, toate filozofiile astea ma dor in c... Basescu , Trump, Stalin, astea-s modelele voastre, ce liberali, democratie si alte blabla- uri din astea. Si cu astea fiind spuse, chiar dispar de tot d-aici. Mirciulica

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru primul anonim. Nu a fost o alianța cu PSD, a fost numai o metoda pentru a se reuși sa se facă reforme, fără a se renunța la principiile liberale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, a fost o metoda care s-a chemat uniune ("Uniunea Social-Lberala").
      Care uniune e totuna cu alianta (vezi DEX). :-)

      Ștergere
    2. DEX-ul este pentru elevi, politica este pentru cei care fac diferența între nuanțe.

      Ștergere
    3. Te inseli, DEX-ul este pt.toata lumea, inclusiv pt. adulti. Ca politicienii nu-si cunosc limba materna, asta e alta poveste, care nu tine de ...nuante.

      Ștergere