duminică, 4 iunie 2017

Jurnal de weekend

Am început să citesc Jurnal Pagini regăsite 1959 - 1962 de Mircea Eliade.
Aşa că şi eu scriu o pagină de jurnal.

Este cel descoperit de Cristian Bădiliţă şi adnotat foarte minuţios. Este jurnalul unui savant, Eliade era deja la Chicago, profesor. Nu am mai citit ceva de Eliade cam demult. I-am cumpărat Memoriile şi Jurnalele apărute la începuturile anilor '90. Pe urmă au început să curgă acuzele despre trecutul deochiat al lui Eliade despre asocierea cu legionarii şi că nu a recunoscut această legătură. O mai mare stupizenie nici că există! Cum să mărturiseşti aceste lucruri când eşti profesor în SUA şi aceste revelaţii i-ar fi termita cariera academică strălucită. Mă întreb dacă Eliade a devenit un autor canonic în manualele româneşti. El rămâne un scriitor important!

Azi este Ziua de Rusalii - Cincizecimea sau pogorârea Duhului Sfânt când Apostolii au început să vorbească în limbi, adică s-a dat semnul ca religia creştină să fie răspândită la neamuri.

Cel mai important eveniment sportiv s-a petrecut la Cardiff! A fost Finala Champions League între Juventus Torino şi Real Madrid. Prima repriză a fost dominată de Juventus. Chiar dacă Real a deschis scorul prin Ronaldo, Mandjukic a egalat superb cu o foarfecă cu spatele la portar. Dra se pare că eforturile iau epuizat pe torinezi, se vedea chiar din finalul primei reprize. Repriza a doua a însemnat un galop de sănătate madrilen, două goluri rapide prin Casemiro şi Ronaldo şi în final un al patrulea gol al lui Asensio. A fost o victorie meritată a celei mai bune echipe de fotbal din lume şi confirmarea că Zidane este un mare antrenor după ce a fost un foarte mare fotbalist. 

Dar victoria madrilenă a însemnat şi incidente nefericite la Torino cu răniţi şi busculade la cei care urmăreau meciul în piaţă.

Însă noaptea de sâmbătă spre duminică a însemnat şi un nou atentat terorist la Londra cu o maşină care a intrat în mulţime pe London Bridge şi înjunghieri. Sunt 6 morţi şi 50 de răniţi. Nebunia teroristă e la ordinea zilei şi provocările sunt menite să bulverseze alegerile anticipate din 8 iunie. 

În acest context agitat, cu retragerea SUA din Tratatul de la Paris, preşedintele Iohannis pleacă în SUA. Am urmărit discuţia lui Cozmin Guşă şi Hoandră la Realitatea Tv. Dacă opiniile erau pertinente privind pe Iohannis, relaţiile normale cu Rusia sunt un deziderat iluzoriu, Rusia nu ştie decât de frică, în Europa discută cu cine i-a bătut, Germania, Franţa, Marea Britanie, restul nu contează, poate Polonia, alţii care i-au bătut în 1921 pe bolşevici. În rest Guşă este un părerist! Ce mă deranjează este aspectul preopinenţilor, dacă Guşă era îmbrăcat al costum, Hoandră îşi expunea picioarele în espadrile pe piciorul gol. Dar a fost şi invers când Guşă era în tenişi şi Hoandră la costum. Toate discuţiile astea deranjează prin aerul extatic  şi umil al lui Hoandră, un personaj picat ca musca-n lapte în televiziune. 


S-au descoperit discuţiile privind contra-manifestaţiile pesediste. Nu mă miră sinistrul Codrin Ştefănescu, individ cu aere de mafiot, dar mă întristează doamna Cati Andronescu care cuplează la mârşăvii de tip mineriade.

Un comentariu:

  1. Un journal foarte interesant! Poate nu ai ingrosat suficient eroarea vizitei la WDC in acest moment in care liderul american a facut o declaratie fundamental eronata care i-a adus un val de contestari interne si internationale fara precedent.

    RăspundețiȘtergere