vineri, 14 iulie 2017

Cu Radu Preda despre istoria şi memoria românilor

Am decis să fac scriu despre Radu Preda şi datorită Dilema vechi care postează o fotografie semnificativă.

Teologul Radu Preda a fost invitatul lui Rareş Bogdan miercuri seara şi au discutat despre centenarul România Mari. Radu Preda a subliniat contribuţia Bisericii Ortodoxe la Unirea Transilvaniei cu România veche. El recunoaşte caracteristicile ortodoxiei în părţile româneşti, Moldova atrasă de Estul slav, Ţara Românească de sudul bizantino-slav, iar cea ardeleană de Europa Centrală. Şansa Unirii Basarabiei a fost că Lenin şi Stalin erau ocupaţi cu Revoluţia Rusă. 

Revenind la actualitate Radu Preda este pe de altă parte Preşedintele Institutului IICMER, care se ocupă de trecutul comunist al României. Şi sunt câteva lucruri triste privind memoria românilor. Legea privind propaganda fascistă, o intenţie salutară, dar prost făcută a dus la deformări şi atingerea unor sensibilităţi. De vină este şi legea, dar şi Alexandru Florian, directorul Institutului Wiesel, fost profesor de marxism. O mai proastă şi neinspirată numire nici că nu se putea! Acesta, în loc să se preocupe de vectorii de propagandă anti semită a început o luptă smintită de obliterare a unor nume ale culturii româneşti. Unul dintre ele este Mircea Vulcănescu intelectualul şi martirul represiunii comuniste pe care Florian îl vrea dispărut din memoria românilor. Vulcănescu care a fost un important filosof şi antropolog român, a ocupat un post de secretar de stat la Finanţe în guvernul mareşalul Antonescu. Lui i se datorează faptul că toate operaţiile comerciale cu Germania hitleristă au fost plătite cu aur! Care probabil a fost confiscat de cotropitorii bolşevici. 

El a murit în puşcăriile comuniste încercând să salveze cu propriul trup alt camarad. Este celebră dorinţa sa testamentară: Să nu ne răzbunaţi! Ei bine, pe această personalitate vrea Florian să o şteargă din memoria noastră. Ca de altfel şi pe Vintilă Horia, singurul român deţinător a Premiului Goncourt, celui mai important premiu literar francez.

Şi aici vine stupoarea văzând o poză cu Parcul Tolbuhin din sectorul 2. Numele acestui general sovietic cotropitor al ţării noastre supravieţuieşte într-un parc. Tolbuhin era şi numele Bazargicului din Cadrilater, dar bulgarii au revenit la numele istoric. Noi n-am reuşit să-l radem din memoria Bucureştiului!

Cred că indivizi de genul lui Florian se joacă iresponsabil cu sensibilităţile noastre, precum şi alţi proşti. 

Este o realitate că importanţi scriitori şi intelectuali români au avut simpatii şi partizanate de dreapta sau extrema dreaptă, dar asta nu înseamnă să-i eliminăm din memoria noastră.
Este detestabil cum aceşti indivizi vor să transforme eroi ai rezistenţei comuniste în figuri controversate, precum a fost Ion Gavrilă Ogoranu.

Legea avea în intenţie ca să nu apară apologii privind figuri detestabile şi nefrecventabile din istoria noastră din interbelic şi război, precum AC Cuza, Horia Sima sau Ion Zelea Codreanu. Paradoxal cum şeful mişcării legionare, cea mai xenofobă şi antisemită mişcare politică interbelică a fost fondată de fiul unor alogeni. Viaţa lui a fost recent subiectul unei cărţi de succes.

Rămâne şi figura controversată a mareşalului Antonescu, care este judecat şi pentru decizii privind războiul anti sovietic, dar şi pentru exterminarea evreilor din Basarabia şi Bucovina de Nord. Nota bene. Cei din restul României au fost supuşi represiunilor dar nu exterminaţi. Şi asta este unul din paradoxurilor româneşti.

Este trist cum era atmosfera de ură şi teroare antisemită din timpul războiului, de faptul că conspiraţionismul românesc găseşte ţapi ispăşitori în evreii emigraţi demult din România, din păcate!


Dar asta nu scuză acţiunile imbecile ale unui individ care toarnă gaz pe focul răbufnirilor antisemite.

Un comentariu:

  1. Cand il numesti pe fiul lui Leonid Tisminețki ("unul din tartorii ideologici ai perioadei staliniste"), el insusi lector la CC UTC, sa conduca o comisie avand drept obiectiv condamnarea comunismului, poti sa-l lasi si pe Florian sa-ti rescrie istoria si sa-ti stabileasca valorile.

    RăspundețiȘtergere