marți, 11 iulie 2017

Donald Trump şi salvarea naţionalismului

Un foarte interesant articol scrie Sever Voinescu în Dilema veche privind recuperarea naţionalismului, 
http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/cum-salvam-nationalismul

Probabil că l-a scris şi cu ocazia dosarului privindu-l pe Donald Trump care a apărut în aceeaşi revistă. 
Voinescu a fost inspirat pentru că, parcă în întâmpinarea articolului său Donald Trump a ţinut o cuvântare în Piaţa Krasinski din Varşovia. Analiştii politici de la Wall Street Journal consideră acest discurs ca fiind o schimbare de viziune politică. Ales ca preşedinte şi pentru sloganul America first!

Donald Trump pune în discuţie anumite valori specifice, naţionale. în discursul din Polonia. „Avem nevoie de Dumnezeu!" spuneau polonezii întâmpinându-l pe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea şi Donald Trump o repetă spunând în plus că oamenii au nevoie de libertate şi democraţie. De fapt pe aceste valori s-a construit societatea europeană modernă, ca de altfel şi cea americană.

Este rău să fii naţionalist?

Este o întrebare care frământă pe mulţi dintre noi. Există o reacţie de respingere a valorilor naţionale după minciuna naţional comunistă care a pervertit şi folosit în fals cu neruşinare valori sfinte ale naţiunii noastre.
Din păcate, acest fenomen de respingere continuă şi după 1990. Tinerii români, mai ales îşi iau lumea în cap, mai bine în altă parte decât în România. Şi m-am bucurat la reacţia lui Mircea Cărtărescu care pleda aseară la Digi24 pentru studii universitare în România. Studiul în universităţi străine poate să-ţi confere prestigiu, dar şi universitatea românească a produs şi produce absolvenţi de cea mai bună calitate. Cum spunea Cărtărescu, filologie română nu poţi face decât în România, dar sunt şi alte specializări care sunt de prestigiu. Politehnica dă prin absolvenţii de Calculatoare, IT şi electronică ingineri foarte buni, cu nimic mai prejos decât de la universităţi străine. Un prieten profesor de matematică acolo spune că studenţii de la Automatică sunt superiori celor de la MIT. Dar după licenţă se întâmplă ceva, sunt absorbiţi rapid în câmpul muncii şi la masterat nu mai realizează aceleaşi performanţe. 

Este clar că existenţa acestor valori care caracterizează o naţiune nu pot fi rele atât timp cât ele nu resping pe ceilalţi, pe vecini.
Exemplul naţionalismului polonez comparat cu cel maghiar ne spune multe. Pe când Polonia este avocatul şi suporterul necondiţionat al Ukrainei, care a făcut parte din Regatul istoric al Poloniei cu totul altfel se comportă naţionaliştii maghiari, care sunt continuă în dispută cu vecinii, ridicând adesea pretenţii inacceptabile. O explicaţie constă şi în faptul că Polonia şi polonezii au experienţa nefastă a două secole de dispariţie de pe harta Europei prin împărţirea între Rusia, Prusia şi Imperiul Habsburgic. Experienţa tristă de împilare a polonezilor în Imperiul Rus i-au vindecat de complexele de superioritate de care suferă maghiarii încă  în relaţia cu vecinii. 

Există caracteristici naţionale care reprezintă foarte bine pe unii. De exemplu eu am o mare admiraţie pentru seriozitatea, cinstea şi grija pentru ţara lor a ungurilor, cum îi admir pe polonezii pentru curajul lor nebun în a se revolta împotriva cotropitorilor şi mai ales pentru faptul că au oprit în 1921 invazia bolşevică a Europei la porţile Varşoviei. 

Cred că naţionalismul bazat pe valori care ridică un popor şi nu neagă vecinii este un naţionalism bun. Un astfel de naţionalism cultivă SUA şi nimeni nu-i trece prin cap să-l conteste. 

Pentru a avea o naţiune puternică trebuie să avem instituţii ale democraţiei puternice şi capabile să vină în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor. Este de observat cum remarca tot Mircea Cărtărescu că un mare câştig l-a marcat anul acesta societatea civilă, care prin protestele necontenite din iarnă a reuşit să blocheze legi menite să salveze pe ticăloşi şi politicieni corupţi. Trebuie să avem un parlament viabil şi responsabil, capabil să corepundă nevoilor cetăţenilor. Partidele trebuie să vină în întâmpinarea cerinţelor societăţii civile şi să militeze pentru legi drepte şi corecte.

Actuala majoritate guvernamentală trebuie să înţeleagă că numai prin mirajul unor câştiguri suplimentare nu poate satisface nevoia de dreptate şi corectitudine a oamenilor. Din acest motiv instrumente statului de drept, precum DNA trebuie să continue să-şi exercite atribuţiile. 

Pâine fără dreptate este atributul societăţilor dictatoriale şi totalitare. Lecţia asta trebuiau să înveţe actualii guvernanţi şi de la trecute experienţe cu guvernarea represivă a lui Băsescu, lumea revoltându-se nu pentru tăierea salariilor, cât pentru aroganţa şi dispreţul faţă de cetăţeni. 

Naţionalismul sănătos este mai necesar ca niciodată în contextul Uniunii Europene, pentru că fiecare ţară aduce contribuţia la concertul european prin valorile naţionale pe care le preţuieşte. 


Eu cred într-o Uniune European a naţiunilor, tendinţa de dizolvare a valorilor proprii naţionale este pernicioasă şi nu aduce nimic bun.

9 comentarii:

  1. Joe dupa o serie de articole proaste despre Trump inceputa de anul trecut, acum continui cu articole si mai proaste care demonstreaza ca tot nu intelegi nimic! Acum un an ziceai si tu impreuna cu corul de urlatori de serviciu ca Trump este un nou Hitler, ca va izola SUA de restul lumii, ca vrea desfiintarea NATO si ne va lasa fara aparara in fata Rusiei care alta treaba nu ar avea decat sa cucereasca Europa, ca vrea America "first" si asta ar insemna restul lumii "last", adica de rau. Absolut nimic nu s-a adeverit! Acum il faci pe Trump nationalist, cand el este in realitate un globalist! Dar un globalist sanatos, spre deosebire de globalismul bolnav de tip neo-marxist, Sorosist, LGBT-ist, satanisto-pedofil al lui Borac Hussein Osama si al hilarei Clinton (sprijiniti din umbra de Soros) pe care acum un an il sustineai cu atata ardoare. Ca sa-l intelegi pe Trump trebuie sa intelegi Constitutia SUA care ramane in continuare cea mai avansata din lume! In legatura cu Romania iti faci in continuare iluzii ca toti naivii care se cred de drepta! Nu poti fi de dreapta in Romania cu actuala constitutie si cu modul de gandire prezent al majoritatii populatiei! Suntem blestemati sa traim in continuare iluzii marxiste sub diverse forme, cea veche de tip bolshevik, si cea noua de tip sorosist, sau combinatii ale celor doua. In legatura cu Rusia, ca ar vrea sa ne cucereasca, te sperii degeaba,Putin stie ce salarii si pensii speciale sunt in Romania si este constient ca nu le poate plati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule G, Chapeau ! Pun pariu ca sunteti plecat de mai multa vreme din R :)

      Ștergere
  2. Joe, mai reciteste-ti naibii textul inainte sa-l publici, ca e plin de greseli de gramatica si asta enerveaza. In ce priveste continutul, las pe altii sa comenteze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! Mulţumesc!
      Am încercat să corectez textul...

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Sunt surprins că tu care mă acuzai de naționalism pe mine și de anti ăia, ăia... ai vrea acum să pari naționalist. Iar cu Trump ceilalți au dreptate: ai fost totdeauna prea impulsiv și inconsecvent.

      Ștergere
  3. Am citit si eu pe net ca expertii in comunicare care lucreaza pe langa presedintele american se inspira foarte mult din cartea francezului Gustave Le Bon, “Psihologia multimilor”. Deschideti
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Gustave_Le_Bon
    si veti gasi parerea unui adevarat specialist la intrebarile pe care le pune Joe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Văd că mi se reproşează că nu l-am aprobat pe Trump.
    Campania lui prezidenţială a fost scârboasă!
    Acum este preşedintele SUA şi asta schimbă lucrurile.
    Este pentru continuarea energiei nucleară ca resursă curată şi din acest motiv ţin cu el.
    De asemenea discursul lui din Polonia şi atitudinea faţă de Est mă face să-i aprob cu toată energia acţiunile! Văd că presa şi analiştii îi reproşează atitudinea faţă de Putin.
    Subliniez că este normal să fi naţionalist atât timp cât nu îţi dispreţuieşti minorităţile şi vecinii şi nu eşti antisemit!
    Din acest motiv naţionalismul ăla fals care puţea a comunism este pentru mine detestabil

    RăspundețiȘtergere
  5. Campania lui Trump nu a fost scarboasa, scarboasa a fost media care a deturnat discutiile de la lucrurile care conteaza si care nu o avantajau pe hilarioasă spre zone scarboase. Campania lui Trump a fost ceea ce era necesar pentru detronarea celor progresisti in ale pedofiliei. Culmea este acum ca tu esti de acord cu el in singurul domeniu in care eu nu sunt, energia nucleara, inca o Fukushima si adio civilizatie umana! Discursul din Polonia de acord, a fost fantastic! In legatura cu antisemitismul nu vad de ce este asa important? Eu de exemplu sunt antisemit cu evreii care sunt antiromani sau se cred speciali si superiori (iudeo supremațisti), si este corect sa le raspuzi asa pentru ca ei au inceput!

    RăspundețiȘtergere