duminică, 3 septembrie 2017

Bomba termonucleară

Ştirea care a surprins lumea a fost anunţul făcut de Coreea de Nord au testat o bombă termonucleară, adică o bombă cu hidrogen.

Bomba atomică sau nucleară este o bombă de fisiune în care explozia este produsă de fisiunea (spargerea) nucleului uraniului 235 sau plutoniului 239.

Ea a fost testată peste Japonia în finalul războiului, şi se spune că a decis capitularea acesteia.  Acest episod sinistru şi tragic a fost până la urmă util pentru că s-a putut constata ce înseamnă un atac nuclear şi a făcut ca în decursul Războiului Rece niciuna din superputeri să fie tentată să recurgă la acest mijloc. 
Doar iresponsabilul de Hruşciov a declanşat criza rachetelor din Cuba şi a fost foarte aproape de o confruntare de acest tip. Inclusiv liderii comunişti român habar n-aveau de ce se întâmpla. Poate că acesta a fost motivul înlocuirii lui cu Brejnev în 1964. 

Raţiunea replicii nucleare a determinat ca Israelul să îşi construiască bombe nucleare ca sistem de retorsiune împotriva ameninţărilor arabe şi islamice. Acest tip de raţiune a determinat ca ţări din Orientul Mijlociu precum Irakul şi Iranul să caute bomba atomică. La cât de fanatic pare Iranul liderii acestui stat a semnat acordul de încetare a construirii acestei bombe. India şi Pakistanul au bombe atomice din motive de competiţie în sub-continentul indian. 

Pe tipul de gândire geostrategică care se pare este în Coreea de Nord, Africa de Sud din vremea apartheidului era gata să-şi construiască şi ea bombe atomice, dar a renunţat la acest program presaţi de Statele Unite.

Bomba termonucleară se bazează pe fuziunea nucleelor de hidrogen, hidrogen greu (deuteriu). Pentru a se crea condiţiile de fuziune, temperatura şi presiunea din Soare, se detonează un dispozitiv nuclear de fisiune. În aceste condiţii puterea distructivă a unei bombe termonucleare este mult mai mare pornind probabil de la 1 Megatonă echivalent TNT.  Explozia termonucleară din 1961 în Severnaia Zemlea în 1961, numită Bomba Ţar a avut 54 Megatone. Consecinţa acestui test care s-a desfăşurat la suprafaţă a speriat pe toţi din cauza răspândirii de produse radioactive în toată atmosfera Pământului a fost că s-a semnat renunţarea la teste de suprafaţă, celelalte teste nucleare desfăşurându-se subteran.

Părintele bombei cu hidrogen sovietice a fost savantul Saharov, ulterior militant pentru drepturile omului şi dizident. Este normal ca aceşti savanţi extremi de inteligenţi să conştientizeze pericolelor nucleare. 

Şi revin la Coreea de Nord. 
De ce dictatorul Kim Jon um continuă acest program extrem de periculos în condiţiile în care ONU şi lumea au cerut şi dat sancţiuni drastice?

Singura raţiune pare a fi cum am mai comentat mai sus apropiată de cea a liderilor apartheidului sud african. Frica acestui dictator nebun a determinat această cursă nebunească a înarmării. Asta probabil că este determinată şi de concluziile analizelor experţilor americani care cred că este inevitabilă o soluţie militară. Soluţia folosirii unui dispozitiv nuclear este sinucigaşă pentru nord coreeni, pentru că dacă ar recurge la această soluţie ar anihila cel mult propriul popor, pe Kim şi clica lui de generali bătrâni şi nebuni, pe fraţii din Coreea de Sud, probabil că ar afecta vecinii din China, Rusia şi probabil Japonia. Oricât se laudă Kim o ameninţare împotriva SUA sau poate Guam mi se pare absolut improbabilă.

Mă întreb pe de altă parte dacă cei care au construit aceste dispozitive nucleare, militarii care operează aceste arme s-ar supune ordinelor sinucigaşe a acestui descreierat iresponsabil care-şi omoară unchiul trăgând în el cu tunul şi a acoliţilor lui care dea abia se ţin pe picioare de tinichele agăţate de haine?

Nici declaraţiile fulminante ale lui Trump nu au fost potrivite, dar sunt ceilalţi responsabili din jurul lui care lasă încă loc de negocieri.

Ceea ce mă întristează cel mai tare este faptul că în jumătatea de Sud a Coreei fraţii lor alcătuiesc unul din cele mai dinamice state ale economiei mondiale. 


Amintirea nebuniilor lui Ceauşescu inspirate de Coreea bunicului descreieratului de azi nu mă îndeamnă la optimism.

Scriu aceste lucruri şi pentru că viaţa mea profesională este legată de aplicaţia paşnică a fisiunii nucleare.

14 comentarii:

  1. Articol de toata jena Joe! Faptul ca nu avem acum razboi cu Rusia i se datoareaza lui Trump "cel nebun", care in realitate este cel mai pacifist dintre ultimii presedinti americani. Nu stim ce jocuri se fac la nivel geopolitic, dar prea a coincis aceasta exacerbare a situatiei din N.K. cu venirea lui Trump, pare o provocare planificata. In legatura cu Africa de Sud habar nu ai de situatia de acolo, tara este aproape distrusa de "inteligenta" rasei negre si are loc un adevarat genocid alb despre care nu esti informat de MSM pentru ca sunt prea ocupati sa-ti explice ce rau este Trump, iar tu chiar ii crezi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite care-i treaba!
      Poţi să-l aperi pe Trump e părerea ta şi ţi-o respect.
      Dar cum poţi să faci declaraţii rasiste iresponsabile?
      Până una alta Africa de Sud este singura ţară normală şi prosperă din Africa, pentru că albii şi negrii s-au comportat acolo raţional.

      Ștergere
    2. Despre ce declaratii rasiste vorbesti Joe? Statistica este rasista? Eu stiu ca stiinta este obiectiva, indiferent daca unora le place sau nu! Genocidul alb in Africa de Sud este real si pornit de mult timp, iar tu inca nu ai auzit pentru ca te informezi numai din "fake news". Da un search pe youtube cu "White Genocide in South Africa" si gasesti informatii din media inca libera. Eu am intalnit in Canada persoane albe fugite de acolo care mi-au povestit ce se intampla. Daca vrei sa scrii interesant sfatul meu este sa renunti la corectitudinea politica si sa respecti adevarul! Tu ce speri? Sa te remarce Soros sau Rothschild-zii ca mare combinator de vorbe goale?

      Ștergere
    3. Chiar te faci că nu înţelegi?
      Opiniile tale sunt scârboase? Or fi albi nemulţumiţi cum or fi negri nemulţumiţi în Africa de Sud. Dacă ar fi adevărat s-ar fi întâmplat ca în Rodhesia Zimbabwe unde albii au fost alungaţi. Slavă Domnului în SA a fost Mandela.
      Părerile tale miros a fascism.
      Jenant!
      Tocmai că ai experienţa unei ţări unde astfel de opinii te-ar plasa în marginalitate.

      Ștergere
    4. Ce este scarbos Joe in a spune adevarul? Despre ce fascism vorbesti? Fascismul sub forma nazismului este o ideologie de mult apusa! Eu nu agresez pe nimeni, nimeni nu a pierdut un fir de par din cauza mea! Dar consider ca am dreptul sa-mi apar propria cultura, drepturile omului, libertatea de gandire! Esti incredibil! Tu ai fi omul perfect al noii ordini mondiale! Noua ordine mondiala este noul fascism! Nu a reusit Ceausecsu sa faca omul nou din tine (sau poate ca da, nu mai sunt sigur), dar marxistii culturali au reusit sigur! De ce sa ma marginalizeze, si cine sa ma marginalizeze? Eu fac parte din minoritatea celor care spun adevarul, si minoritatile sunt protejate nu-i asa? Daca m-ar marginaliza asta i-ar transforma automat pe ei in fascisti! Mai gandeste si cu propriul cap Joe! Si nu-ti mai fie frica! Uite aici un documentar despre Suedia! Asta ne astepta pe toti in Europa daca nu ne trezim! https://www.youtube.com/watch?v=z7mLP5ioBQs

      Ștergere
  2. Am primit critici privind detaliile tehnice ale bombelor, dar de la oameni familiarizaţi cu subiectul.
    Meditând însă asupra problemei dictatorului Kim Jon um cred că cei mai interesaţi să scape de acest descreierat iresponsabil sunt chinezii. Acţiunile lui pun sub semnul întrebării şi regimul comunist, pragmatic în China, Vietnam şi dictatură nebunească din Coreea de Nord le crează doar probleme, inclusiv ideologice. Sunt oare capabili chinezii să construiască o opoziţie care să-l îndepărteze pe Kim de la putere în Coreea de Nord? La fel de interesaţi sunt fraţii din Coreea de Sud, dar posibilităţile lor de acţiune sunt limitate la soluţii de tip militar. Aşa că principala interesată să scape de Kim este până la urmă China, partenerul economic aproape exclusiv al Coreei de Nord.
    Să sperăm că se poate face ceva fără a ajunge la Coreea un deşert nuclear.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joe esti de o naivitate incredibila! Tu vrei sa te dai liberal, captitalist, anticomunist, antitotalitarist, etc., dar modul tau de gandire dovedeste contrariul.

      Ștergere
  3. Daca tot suntem pe un site mai intim, asa, eu ma gandesc sa va scriu aici niste ganduri negre ale mele legate de posibilitatea ca acest Kim nebun sa fie o unealta fie a Chinei, fie a Rusiei, care vrea sa sperie si sa dezechilibreze SUA de-a binelea...Aceste jocuri cu moartea pot fi relativ limitate, nu e nevoie sa distrugi toata planeta prin crearea de dezechilibre majore ale mediului, dar e deajuns sa executi un atac dureros si esential, care sa puna cu botul pe labe chiar si capacitatea de reactie a SUA. Eu zic ca daca nu se iau masuri urgente de 'lamurire' a acelui personaj sau de negociere mai degraba cu Rusia si China in mod DESCHIS, poate avea loc un atac gen September the 11th(care a PARUT ca e atac arab), dar de amploare mult mai mare, incat nu stiu daca SUA nu ar putea avea mari dificultati in a mai reactiona prin a trimite si ei bombe distrugatoare...Nici nu vreau sa ma gandesc mai departe, pentru ca e cosmarul fiecaruia dintre noi si daca ne gandim prea mult, dupa cum spun unii ca e posibil, universul chiar materializeaza aceste ganduri, ca asa e el facut, sa materializeze informatiile create de campuri prea puternice de energie a gandurilor noastre...Dar sigur veti spune ca fabulez...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai intii o precizare: criza cubaneza a fost declansata de reactia rusilor la amplasarea de bombe atomice in Turcia (si Italia se pare) de catre US; criza s-a sfirsit dupa ce SUA a acceptat sa isi retraga bombele atomice din Turcia (si Italia) si in schimb URSS a acceptat sa isi retraga navele care se indreptau catre Cuba. Deci au cazut la pace.

    Cit priveste criza actuala, sa nu uitam ca SUA si Corea de Nord sint in stare de razboi inca de pe vremea razboiului din Corea din anii '50/60. Ca urmare, indifferent de pereferintele unora sau altora, ambele tari au dreptul sa se inarmeze, sa faca declaratii belicoase, etc. In mod similar cu criza cubaneza, o solutie decenta at fi un tratat de pace intre SUA si Corea de Nord cu toate garantiile de rigoare ale ONU, Rusia, China, Japonia, etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca "prostul" de Hrusciov care voia pe buna dreptate sa aibe si el bombe nucleare in CUBA cum si americanii aveau in Turcia fara acordul rusilor i-au facut sa atenuieze si chiar sa anuleze montarea lor dupa ce si americanii le-au retras din Turcia. Dupa 60 ani Joe tu inca nu stii adevarul sau nu vrei sa-l redai. Accepti ca americanii sa aibe bombe nucleare in Turcia si nu accepti ca si rusii sa aibe in Cuba ??? De ce dle ? De ce esti irational si ilogic ? Numai asa rusii au razbit,prin acest artificiu destep,anuland pericolul nuclear american de langa ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule, probleme asta şi postarea mea nu are nicio legătură cu povestea din 1962.
      Atunci era o confruntare între cele două mari puteri nucleare.
      Atunci raţiunea a triumfat!
      Aici însă avem de face cu Coreea de Nord.
      Nu-ţi aminteşti cu frisoane de Ceaşcă care înnebunit şi el după ce s-a întors de acolo cu cele mai cretine idei?
      Se pare, am şi nişte confirmări din surse serioase că nimeni nu-l mai controlează pe acest descreierat. China se teme cel mai mult, probabil Rusia le-a dat tehnologiile de rachete şi bombe ca să creeze probleme SUA. Dar uite că dacă Doamne fereşte se ajunge la confruntări militare, cei care vor avea de suferit vor fi în afară de fraţii din Coreea de Sud, sunt chinezii şi ruşii şi probabil şi japonezii.
      Exemplul dat de Hiroşima şi Nagasaki nu îndeamnă pe nimeni la soluţia nucleară, d'aia nu a mai îndrăznit nimeni să le folosească. Mc Arthur a vrut să folosească bombe atomice în Războiul din Coreea şi a fost imediat demis.
      Se pare că nici Kim cât de nebun nu vrea să le folosească, pentru că este sinucidere sigură, dar este destul de dement să ameninţe pe toţi ca să recunoască că este o mare putere.
      Nimic nu-i nou şi Ceaşcă gândea la fel şi la Revoluţie au murit oameni!

      Ștergere
  6. 1. Nu cred că nord-coreenii vor putea să susțină prea mult timp un program de înarmare nucleară, din motive economice și tehnologice. Presupun că e mai mult lăudăroșenie paranoică; și apoi ce înseamnă cîteva arme ale lor contra a mii de arme ale SUA ? Situația în Coreea de Nord se va schimba brusc, prin implozie, chiar fără intervenție și amenințări externe. Doar actualul șef nu e un zeu nemuritor și nimic nu funcționează la infinit. Dar nu știu dacă voi apuca să văd reacția celorlalți față de un popor reunit de 80 000 000 de oameni muncitori, deștepți, nu prea pretențioși; nu știu cum s-ar face concurență acestora de către europenii și americanii îndobitociți de lux, pseudodemocrație și toleranță tembelă.
    2. "probabil Rusia le-a dat tehnologiile de rachete şi bombe ca să creeze probleme SUA": asta e o ipoteză fantezistă de tip feminin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi cine crezi, rachete de la ruşi, şi tehnologie nucleară de la chinezi.
      Ca să fie o ţeapă în cur la americani, acum este ţeapă în curul lor, dacă chiar se va ajunge la soluţia nucleară.

      Ștergere
    2. Mai documenteaza-te Joe! Rachetele le au de la violatorul Bill, sotul babetei hilare!

      Ștergere