duminică, 18 februarie 2018

Excepţionalism şi terorism american

Dilema veche are în ultimul său număr un dosar american. Este vorba de studiile de americanistică, de literatură cultură şi viaţă socială americană. Aceste au fost începute în Universitatea Bucureşti pe la mijlocul anilor 60, când regimul comunist din România mai slăbise şurubul.

Sever Voinescu spune că prima carte de spre realităţile americane a fost scrisă de Romulus Rusan cu America ogarului cenuşiu, dar eu l-am corectat cu specificarea că prima carte despre America postbelică publicată în România comunistă este Cocteil Babilon, care aparţine jurnalistului şi diplomatului Ioan Grigorescu. Este New Yorkul de la începutul anilor 60, cu succesul filmului lui Fellini La Dolce Vita. Atât mai îmi amintesc!

America este probabil statul care stă sub semnul excepţionalismului datorită puritanilor care emigrează în America în secolul XVII, aducând cu ei libertatea practicării religiei, dar şi credinţa fermă în Dumnezeu şi valorile creştine.
Pe baza acestor precepte s-a construit cea mai puternică şi democratică societate în care Constituţia stipulează dreptul oamenilor de a-şi căuta fericirea.
Faptul că America va deveni un model de urmat în viitor l-a prevăzut Alexis de Tocqueville încă de pe la începutul secolului XIX. 

Toate astea fac destinul excepţional al Statelor Unite ale Americii, de fapt singurul stat care cuprinde şi numele continentului. 

Ce a lăsat moştenire America începuturilor?
Păi destinul excepţional al acestui stat sau uniune de state s-a făcut cu Biblia într-o mână şi cu pistolul în cealaltă mână.  

Moştenirea această se dovedeşte astăzi extrem de periculoasă şi toxică. Dreptul de a purta armă pentru apărare a degenerat în zilele noastre în terorism.

Şi nu este vorba de terorismul de nine eleven 2001 , când terorişti musulmani au distrus Gemenii din New York. Incidentele cu terorişti de acest tip sunt rare şi fără consecinţele carnagiului provocat de terorişti americani get beget, mânaţi parcă de nebunia de a ucide cât mai mulţi nevinovaţi. 

Incidentul din Las Vegas ca şi cele 17 victime de la şcoala din Florida pune cu şi mai mare acuitate controlul armelor în America. Cum este posibil ca arme de război semiautomate şi automate să ajungă pe piaţă? Ele nu sunt pentru autoapărare, ci  pentru atac.
Iar Donald Trump vector al tendinţelor de a prezerva această stare de lucruri cu arme la tarabă fără restricţii mai are tupeul să ia la rost FBI că nu a prevenit acest incident. Pentru că atacurile în şcoală sunt o realitate îngrijorătoare. Tineri sub impulsul violenţei din media ajung să comită crime abominabile exact în locul unde se formează personalitatea viitorilor cetăţeni. 


Trebuie făcut ceva serios ca nebunii să nu mai aibă acces la arme! 

5 comentarii:

  1. Joe in continuare nu intelegi nimic din America! Se pare ca tu nu poti trai pana nu-l musti de kiur pe Donald Trump. Trump saracul este POTUS de abia un an, nu poti sa-i pui lui in carca toate atentatele facute de tot felul de nebuni. Idolul neo-marxistilor din intreaga lume, Hussein Osama, a fost POTUS 8 ani si nu a facut absolut nimic, dimpotriva a amplificat toate conflictele de natura rasista, dar de el nu s-a legat nimeni niciodata. Tu nu intelegi nici Constitutia SUA si nici importanta dreptului de a purta arme, Al Doilea Amendament. SUA s-au format in urma victoriei oamenilor liberi (care purtau arme) impotriva tiraniei, iar Al Doilea Amendament are tocmai scopul de face imposibila o noua tiranie. Eliminarea Amendamentului este visul oricarui despot cu inclinatii neo-marxiste, abia asteapta sa-i alinieze pe cetatanii americani in directia gulagurilor, asa cum au facut Lenin, Stalin (si alti despoti comunisti) cu o populatii dezarmate. Din fericire acest lucru nu va avea loc, si este un lucru bun pentru intreaga lume! Ca ar trebui sa existe niste teste psihologice ca sa nu cumpere orice nebun arme, de acord, ar fi o solutie, dar la Amendament nu se poate renunta. Trump in mod sigur va gasi o solutie (desi nu ar fi obligat, pentru ca nici altii mult adulati de media nu au facut nimic), dar fara a desfiinta Amendamnetul asa cum vor potentialii dictatori cu orientari neo-marxiste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă americanii nu vor găsi o soluție pe termen lung vor avea și mai mari supărări în viitor; apoi orice pasăre pe limba ei piere. Tentația crimei este considerată de criminologi ca o caracteristică tipică a popoarelor anglo-saxone. Poate asta explică (în parte) de ce SUA trăiesc pentru război, acaparare, dominare, jaf mondial.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare ingrozitor ca SUA crede ca a avea oameni cu arme la discretie e o virtute. Mi se pare o sursa a raului care nu poate fi justificata decat de numarul urias de oameni care mai trebuie diminuat, deci ce daca mai mor niste prosti, ca si asa sunt destui !!!
    Nu sunt de acord cu libertatea de a avea arme. Numai disperarea de a-ti apara proprietatea ii face pe multi americani sa nu conceapa sa nu aiba arma. Pai atunci de ce se lauda cu civilizatia lor? Cand am fost la niste cursuri la Washington, am fost preveniti cu harta in fata sa nu mergem in mai mult de o treime din suprafata acelui oras, ca acolo ni se pot intampla rele...Ditamai capitala lumii si ei nu pot controla ce se-ntampla prin cartierele lor. Dupa mine asta denota ca MINCIUNA e la ea acasa in tara cea mai puternica din lume, atat de admirata de noi toti! Asa dau ei lectii lumii intregi pentru a-si construi democratii? NU SUNT DE ACORD cu libertatea armelor. Prefer o populatie dezarmata, educata si constientizata, nemanipulata si respectata de catre statul care se pretinde aparatorul acelei populatii. Daca statul prin guvernul ei ar investi in educatie suficienti bani, nu ar mai fi crime, pentru ca niste oameni evoluati nu ar gasi ca e de nivelul lor sa omoare oameni...Sigur, politia si armata trebuie inca sa existe pentru ca specia umana e inca foarte departe de ideal si cineva trebuie sa mentina disciplina, dar sa lasi pe toti sa-si procure arme, sa nu starpesti drogurile si pe urma sa te vaiti ca nu poti controla cartiere intregi asta e o rusine!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte greu de inteles America de la 5000 mile distanta. Nu guvernul controleaza populatia (asa cum vad ca ti-ar place tie), ci exact invers: guvernul este controlat de populatie. Cele mai mari crime in America sunt in Chicago, un oras cu reguli draconice de control al armelor, in timp ce in Tennesse, unde armele se poarta la brau de fiecare, nu prea sunt crime. Desigur ca cei ce vor ca guvernul sa controleze populatia (cei de stanga, sau altfel zis promotorii comunismului), vor o populatie dezaramata.

      Ștergere