miercuri, 22 iunie 2016

România nereformată

Luni seara la Digi24 invitatul lui Prelipceanu, Cristian Pârvulescu, care se pare era într-o dispoziţie neagră  a declarat că de trei secole se încearcă reformarea României, sau ceea ce urma să devină România, adică principatele dunărene. Valahia şi Moldova şi nu s-a reuşit!

Această informaţie m-a lovit în plin, trăim într-o ţară nereformată!
Pârvulescu spune cu dreptate că fanarioţii au încercat transformarea principatelor în provincii model, măcar unii nu toţi cărora li s-a dus buhul de spoliatori interesaţi mai mult de jecmănirea principatelor pentru plata obligaţiilor faţă de Sublima Poartă.

A urmat după Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi domniile pământene, nici ele nu au însemnat un progres, chiar dacă Regulamentul Organic moşit de Rusia Ţaristă urmărea acest lucru, însă l-a jumătatea secolului XIX paşoptiştii au înţeles pe deplin că principatele au nevoie de o nouă paradigmă, cea occidentală!
Aici mă despart de Pârvulescu pentru că o jumătate de secol şi apoi începutul secolului XX până când cizma ruso bolşevică a blocat totul România a trecut printr-o fază de modernizare şi reformare.

Trebuie să-i dau dreptate că cei care s-au opus reformei au fost boierii, mai ales marii boieri, deveniţi moşieri a unor proprietăţi imense doreau păstrarea unor relaţii feudale cu ţăranii.
Şi reforma României moderne a avut parte de critici, cel mai importanta a fost Titu Maiorescu, autor al formelor fără fond.
Însă probabil reformatorul cel mai important a fost Spiru Haret ca a dorit ca să elimine analfabetismul.
Eu cred că a reuşit pentru că am avut experienţa unui produs al acestei reforme care este tatăl meu. El a făcut într-o obscură comună prahoveană 5 clase primare (aşa se făceau la ţară!) şi apoi a făcut şcoala de meserii tot acolo. Avea un scris caligrafic frumos pe care eu nu l-am moştenit, nici mama nu era nici ea analfabetă, a făcut şi ea şcoala primară în Ardealul de sud.

Cel mai important factor de reformă a mentalităţii româneşti a fost monarhia Hohenzolern, care împreună cu mari oameni de stat precum familia Brătianu au dorit ca România să intre în concertul civilizaţiei occidentale.

Cred că anti reforma cea mai nenorocită a României a provenit de la cizma bolşevică, rusească!
În perioada post belică după abdicarea Regelui Mihai a început o teribilă înapoiere. Şi nu pentru că educaţia, sau sănătatea nu au cunoscut progrese, ci pentru că mentalităţile s-au întors în perioada fanariotă.
Bunul plac şi subiectivismul au începu să predomină, nulităţile au ajuns să preia frânele României.  Şi avem exemplul categoric în ultimul dictator comunist, în Ceauşescu. Era un om cu educaţie precară, plin de complexe de inferioritate care s-au reflectat sinistru asupra mentalităţilor.

Nu am dus lipsă de corupţie în perioada modernizării României, dar exista respectul unor instituţii, respect care a dispărut din cauza ipocriziei nemărginite, susţineam valoarea, dar promovam nulităţile şi impostorii. Din nefericirea fenomenul a continuat în perioada post comunist şi azi. Cum poţi să caracterizezi forul suprem al României, Parlamentul, decât o adunătură de netrebnici!

Aşa că acţiunea justiţiei, chiar incompletă şi uneori extrem de subiectivă şi de ticăloasă, mai ales în regimul Băsescu, face acum un proces de curăţenie morală.

Cea mai groaznică mentalitate comunistă care continua şi azi şi mai puternic, este că românii îşi iau lumea în cap, chiar dacă motivele din vremea comunismului nu  mai există, doar promovarea imposturii este acum frenetică!

Eu cred că nu ar fi o problemă să pleci, s-a mai întâmplat şi în alte ţări, Irlanda, Italia secolului XIX, dar acum pleacă în primul rând elitele şi rămân mai ales impostorii şi asta este tragic!

De aceea eu sunt inamicul declarat al tuturor care continuă să agreeze promovarea imposturii, a minciunii, a sentimentului să moară şi capra vecinului.
Cu astfel de mentalităţi nu reformăm nimic!

Asta nu au înţeles, din păcate cei din elita intelectuală.
Grupul de Dialog Social de exemplu nu a fost interesat de loc de dialog, spre deosebire de intelectualii polonezi, sau cehi.

Partidele noastre care îşi doresc reforma mentalităţilor sunt cele mai corijente în comunicarea cu mare masă a cetăţenilor şi sunt incapabile să transmită acest mesaj al schimbării.
Degeaba ne dorim reforma mentalităţilor dacă nu suntem în stare să o promovăm şi să o comunicam adecvat electoratului.

Din acest motiv PSD şi ticăloşii asociaţi continuă azi să mintă poporul, fac exact precum comuniştii pe vremuri, sunt ipocriţi şi nu fac nimic ca să ieşim din starea de letargie socială.


Avem nevoie de apostoli sociali, avem nevoie de noi paşoptişti!

3 comentarii:

  1. "... avem nevoie de noi paşoptişti!" Stii foarte bine unde s-au format paşoptiştii si care era contextul european si local in acea vreme, iar despre "apostolii sociali" si repararea mentalitatii si moralei sociale virusate de bolile deceniilor recente putem conversa indelung, ca niste tineri plini de sperante ce suntem, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol elegant si cu mult adevar.nu am avut niciodata coloana vertebrala inca din cele mai vechi timpuri,tot timpul am cam fost ocupati de cineva...Numai cei 500 ani sub turci e un exemplu,,Tara bogata dintotdeauna dar parca niciodata nu a fost vanduta ca acum pentru niste arginti. Exceptand obsesia ta cu Basescu,articolul este de un reala realitate si il salut. O sa ajunga Joe timpul ( la multe momente deja ai facut-o ) dupa prestatia prostului asta de Iohannis sa tanjesti dupa Basescu. Eu o fac de mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe din pacte coruptia nu are frontier si partid. Pot la orice ora sa-ti demonstrez ca si in partidul tau sunt personaje grele care se opun cu toata forta modernizarii Romaniei chiar in sectorul nostru al Energiei. Transpormarea in retele inteligente prin miscarea megawatilor cu megabiti este cea mai mare amenintare a tuturor clientelelor de partid si se fac eforturi supraomenesti sa se saboteze acesta revolutie tehnologica de peste 6 ani! Am mobilizat cele mai cunoscute personalitati stiintifice si academice (incepand cu regretatul nostru profesor Leca cu care am fost foarte apropiat pana in ultima sa zi) si intampinam o rezistenta acerba cum nu a existat in istoria acesteti tari. Discut cu parlamentari si ministri (de toate culorile politice perindate la putere din 2009 pana azi) care spun neputinciosi ca nu au voie sa faca ceva pentru a promova acest concept tehnologic revolutionar, ca sa nu deranjeze pe cei ce finanteaza partidele(!???). Cu simpatie, Calin

    RăspundețiȘtergere