vineri, 4 martie 2016

Addenda la România şi istoria ei complicată

Articolul precedent despre istoria recentă a României mi-a adus apostrofări severe şi reacţii dure de la prieteni pe corespondenţa privată.

De ce revin? Pentru că citind două articole din numărul ultim al Dilemei vechi m-a determinat să reiau câteva idei.

Primul este un interviu luat scriitoarei şi universitarei Ioana Pârvulescu. Călătorind la Belgrad doamna Pârvulescu a remarcat nedumerită că un bulevard poartă numele lui Gavrilo Prinkip, teroristul care l-a împuşcat la Saraievo pe arhiducele Ferdinand, moştenitorul coroanei Austro-Ungariei. Şi colegul sârb i-a replicat că pentru ei Prinkip este un martir (executat de autorităţile austro-ungare)! Meditând asupra acestui lucru asta este de fapt istoria Serbiei şi a dezastrelor ei naţionaliste! Azi sunt o ţară mai mică decât după războiul balcanic din 1913, pierzând Macedonia şi Kossovo. Şi nu la nişte vecini hrăpăreţi cum a păţit România Mare, ci acestea s-au desprins de Serbia. De fapt întreaga Iugoslavie s-a făcut praf din cauza naţionalismului lui Milosevic.
Acum comparând, Prinkip a tras cu pistolul şi a declanşat tragedia Primului Război Mondial.

La noi scriitorii care au aderat la dezastrul politic legionar în scris sunt acum de blamat şi unii nu le iartă acest trecut ispăşit în puşcării sau exil. Exilul la fel de teribil care a dus la scrierea capodoperei lui Vintilă Horia Dumnezeu s-a născut în exil. Indubitabil că Vintilă Horia a scris articole care sprijineau evenimente de care azi ne este extrem de ruşine. Unii dintre mari noştri intelectuali şi-au recunoscut tinereţea exaltată şi neghioabă, alţii nu. Unii au făcut ani grei de puşcărie comunistă de exterminare, ca Mircea Vulcănescu pentru fapte care în lumea civilizată erau blamaţi şi arătaţi doar cu degetul.

Pe de altă parte aflu că guvernul polonez condus din umbră de pigmeul Kaczynski este foarte nemulţumit de istoria Poloniei. În acest scop doreşte rescrierea ei. Eu sunt un admirator al istoriei acestui mare şi mândru popor. Şi cele mai înălţătoare momente nu au fost atunci când Regatul Polonez domina estul european, ci atunci când înconjurată de vecini puternici şi hrăpăreţi a fost împărţită aproape 150 de ani între Rusia, Austria şi Prusia. Răscoala lui Kosciuszko sau marea victorie de pe Vistula lui Pilsudski împotriva invadatorilor bolşevici sunt momente extraordinare în istoria Europei.

Una din victime este polonul american Jan Gross, învăţat care este citat de Tony Judt pentru informaţiile extrem de pertinente despre istoria recentă a Poloniei. Citesc acum capodopera lui Judt, Postwar. De fapt Kaczynski este deranjat despre realităţile poloneze dinainte şi în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Atunci polonezii au avut şi ei atitudini antisemite virulente.

Văd însă că deocamdată experţii lui Kaczynski se ocupă de murdărirea celor doi mari polonezi care au prăbuşit comunismul, Walesa şi Papa Ioan Paul al II-lea. Lui Walesa i-au găsit un angajament de informator şi lui Ioan Paul al II-lea i-au găsit o presupusă amantă, o doamnă polono americană, fapt ce a declanşat furia Papei Francisc, care şi-a apărat predecesorul. Mă întreb de ce acest angajament nu a fost folosit de autorităţile comuniste poloneze pentru anihilarea lui Walesa. Ştiu că securistul Kisczak ministrul de interne al vremii îl ura cumplit pe Walesa. Mai ştii? Şi acest individ devenise patriot şi-şi dorea prăbuşirea comunismului.


Decât asemenea anticomunişti mai bine lipsă!

4 comentarii:

  1. Suna destul de bine perspectiva acesta Joe dar cu ce ne ajuta pe noi? Traim mai bine? Avem o perspectiva sa iesim din acest marasm de politizare si blocaj economic? Traim mai prost ca in 89 chiar daca suntem liberi si am castigat cateceva prin integrarea in UE. Nimeni nu are capacitatea sa opreasca caderea tarii. Alunecam spre nationalism Joe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu aș zice că tocmai românii se feresc (la ordin extern și din lașitate) de naționalism. Aproape toate celelate țări sunt naționaliste (doar germanii au degenerat iremediabil după război) chiar dacă niscaiva rătăciți se bat cu pumnul în piept că nu este așa. Toți au o abundență de steaguri peste tot, tot felul de imnuri, asociații de cultivarea limbii naționale și a patrimoniului; doar românii distrug tot și pupă în c.. tot ce e străin.
    Tu nu ai văzut naționalism în SUA sau Anglia, Grecia sau Bulgaria, Rusia sau Polonia etc. ! Faci o greșeală că te situezi permanent pe poziții antiromânești de tip ONG Soros. Desigur, naționalism nu înseamnă tîmpenii de tip tracist, sau că noi le-am descoperit pe toate, de la Tărtăria a început lumea, limba noastă este primordială, ne-am născut creștini și ale numeroase bazaconii. Dar în ritmul nefericit început de la 22.12.1989 România ca țară, limba și poporul ca etnie distinctă vor dispare într-o sută de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. " România ca țară, limba și poporul ca etnie distinctă vor dispare într-o sută de ani." CHIAR MAI DEVREME :(

      Ștergere