miercuri, 9 noiembrie 2016

Trump preşedinte!

Coşmarul pentru unii ca mine a devenit realitate.
Trump are 276 de mari electori şi este noul preşedinte ales al SUA!
Şi chiar acum îi ascult discursul victorios!

Cum s-a ajuns la acest rezultat?
Pentru noi europenii rezultatele par oarecum ciudate, dar au o explicaţie pe care am citit-o în ultimul timp prin TIME sau prin alte articole ale presei americane.

Poporul american, mai bine zis electoratul american a ajuns la concluzia că SUA trece printr-o criză profundă de încredere în conducerea ei politică, incapabilă să rezolve problemele ei economice. 
Clasa mijlocie a ajuns de la 74% la 60%, meseriile tradiţionale au dispărut pentru o majoritate de oameni din Rustbelt - nordul industria învechit. Industriile bazate pe tehnologii învechite au migrat în Mexic şi China. Cei care l-au votat pe Trump speră iluzoriu că va reveni prosperitatea la ei pe modele învechite. În ultimul timp distribuirea bogăţiei naţionale s-a restrâns şi mai mult cei puţini şi bogaţi au ajuns să câştige cu mult mai mult decât în trecut. Se acuză inclusiv media electronică, reţelele de socializare care ar fi determinat acest trend, ca un populist de dreapta să câştige preşedinţia SUA. Cred că este complet eronată această ipoteză. Din contra, au votat pe Trump  cei care se uită la televizor, iar Trump este un produs 100% tv.

Ce se va întâmpla în continuare?
Cred că balanţa strategică mondială nu se va schimba hotărâtor. Congresul america republican nu va permite ca ideile exotice ale lui Trump să se pună în aplicare şi asta este de fapt temerea aliaţilor Americii.
Problema formidabilă cu care se va confrunta Donald Trump este cum va reforma economia americană? Pentru că această economie este cea mai dinamică din lume şi nu ţine cont de părerile constructorului Trump. Va fi el în stare să creeze suficiente şantiere care să înnoiască infrastructura americană? Pentru că oţelării sau fabrici auto nici nu se pune problema. Cred că aici cea mai mare provocare este pentru sistemul educaţional american şi de altfel de aiurea inclusiv România trebuie să fie capabil să pregătească noua generaţie pentru tehnologiile care se dezvoltă în acest moment. Dacă Donald Trump va reuşi măcar parţial să reformeze economia şi educaţia atunci are şanse peste patru ani. Un răspuns vor fi alegerile pentru Congres de peste doi ani.

Oricum ideea că oprirea emigraţiei hispanice din  sud va rezolva problema este o iluzie. Nu cred că vreun alb american cu scaun la cap va accepta slujbele sub plătite pe care le fac aceşti emigranţi ilegali care asigură funcţionarea unor state precum California.

Privind situaţia alegerilor din SUA mă bucur că trăiesc în România, într-o ţară normală în care clovni iresponsabili precum Trump au acces spre putere. Exemplul cu CV Tudor a fost exemplar.
Chiar dacă politicile pesediste sunt uneori iresponsabile cu un populism de sens invers, de stânga, chiar adică guvernul de după 11 decembrie 2016 va fi unul pesede, el nu va putea să modifice în mod esenţial nici situaţia economică şi mai ales cea legată de orientările externe.  
Conspiraţionismele pe care le propagă vectorii pesede nu au niciun suport, cei care decid sunt electorii români. 
La fel cum s-a întâmplat şi în SUA în această zi şi noapte de 8 spre 9 noiembrie!




12 comentarii:

  1. De unde le scoti Joe? Daca s-ar face concursuri de genul cine scrie cel mai prost articol tu ai castiga tot timpul detasat! Din fericire lumea este inca cladita pe alte valori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi George înghiteţi vorbele!
      Eşti unul din cei mai amri habarnişti.
      Americanii l-au votat pe Trump nu pentru că sunt amatori de politicile şi ideologii de dreapta, ci pentru că nu mai au încredere în establishmentul politic de la Washington reprezentat de Hillary Clinton.
      Dacă ai fi fost atent măcar la discursul victorios al lui Trump ai fi văzut că şi-a schimbat un pic părerile, mai ales prin punctele esenţiale!

      Ștergere
    2. Joe iar esti in afara problemelor...tu sti ca Obama "a reusit " ca 50 mil americani sa nu aibe asigurari de sanatate ? Poporul american putea sa se "duca" in continuare cu acelasi partid impotent ? Uite ca nu. Ce vezi tu rau la Trump in afara de gargara lui ieftina in timpul campaniei pe care a si castigat-o ? Tu crezi ca e mai prost ca....Bush ? Asta a fost...tufa de biserica,cel mai redus la minte presedinte al Americii si a stat 8 ani ( nu vorbesc de al batran...dir gen CIA ). Ce spune Trump acum ? O sa stopez conflictele.le duc la nivel de discutie,,,Nato nu mai ajuta tarile pe degeaba,cine plateste il ajut cine nu sa se pazeasca singur,etc etc. Tu vrei altfel ? Vrei conflicte ? Poate face liniste in lume ca acea catea care voia sa vina era de suprafata la interior avea multe bube.,,,sper ca Trump sa o ierte.

      Ștergere
    3. Mă eşti habarnist ca de obicei!
      Dimpotrivă, d'aia sunt şucăriţi că beneficiază prea mulţi de asigurări medicale, nu prea puţini!

      Ștergere
    4. Joe nu mai fi suparat! Hillary Clinton câștigă in final cu 3 la 1: 1) a avut o mutră mai prezidențială 2) a câștigat toate cele 3 concursuri de combinat vorbe corecte politic 3) a câștigat toate sondajele!

      Ștergere
  2. Draga Joe,
    In primul rand a zice sa revezi materialul pentru ca fiind obosit sunt unele greseli in redactare si acord.
    Pe de alta parte as zice sa privim lumea asa cum e si sa vedem ca in general popoarele isi aleg calea. Nu as da de exemplu Romania pentru ca din pacate cei care au condus in lipsa lui Vadim nu sunt departe de ce Vadim spunea! Dar Vadim ca si cei ce il criticau faceau parte din acei oameni care ii cantau serenade lui Ceausescu si mai apoi nu stiau cum sa se imbogateasca. E suficient sa rasfoiesti cine sunt miliardarii Romaniei si cine sunt si ce averi au politicienii la sfarsit de mandat. Cam asta e si la Washington, Cliton prin fundatie a platit pe la spate nunta lui Chelsea (vezi WIKILEAKS)si cam ce bani a incasat din vorbe si donatii pe cand era secretar de stat.
    Apoi Trump nu este omul televiziunilor in aceasta campanie, Hillary este, toate televiziunile au sustinut fatis campania ei; Trum este omul retelelor de socializare, cam ca Johannis.
    Apoi trebuie remarcata tenacitatea in campanie, Trump a participat la cel putin 5 meetinguri pe zi in ultimile zile de campanie spre deosebire de Clinton care a participat la maxim 3. Si fostul presedinte Clinton o avertiza ca nici macar nu a vizitat statele din Blue Barrier,care traditional erau democrate din 1988 si pe care acum le-a pierdut cu gratie.
    Mai mult rezultatul este datorat lui Obama care a dus o guvernare paguboasa intern si extern, astfel inclusiv cetatenii de culoare nu au participat la vot in ciuda multelor vedete gen Jay Z etc.
    Referitor la ce va face iti garantez ca economic va avea o echipa beton, militar de asemenea problema va fi la externe acolo unde tintesc multe dintre ideile sale si anume in legaturile cu Europa, China, Mexic etc.
    Referitor la noi dar si la Europa am vazut ca suntem surprinsi desi sondajele serioase prevesteau asta dar si chiar daca nu o faceau, noi ar fi trebuit sa fim acolo sa ne gandim la alternative si sa speculam momentele. Nu cred ca modalitatea de a ne lamenta si a gandi la ce noi am dori este productiva ci sa ne maximizam sansele intr-o lume in schimbare. Mai mult noi, ar trebui sa ne miscam s sa schimbam tara naostra sa fie mai predictibila si nu cu pomeni electorale gen Dragnea sa nu mai furam atat si sa alegem oamenii care merita.
    Sunt mult as zice Euopenizarea Romaniei care nu s-a facut!!!
    In rest as zice sa il felicitam pe Trump as cum Johannis a facut-o si sa cautam oamenii de langa el care ne-ar putea fi de folos mai ales ca nu trebuie sa uitam ca este casatorit cu o Est Europeana!

    RăspundețiȘtergere
  3. Humpty Dumpty (Hillary Clinton) sat on a wall,
    Humpty Dumpty had a great fall;
    All the king's (president Hussein Obama) horses (useful idiots)
    and all the king's men (media)
    Couldn't put Humpty together again.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. Îți amintești poate că mai demult am scris că Trump va fi preferat. Cum naiba puteai să ai o simpatie pentru țața aia bătrînă, rea și escroacă ?
    2. Nu tot ce crezi tu că în SUA este populism este adevărat. În România însă populismul maladiv al tuturor partidelor (nu doar al PSD) este pur și simplu caragialesc. Dar și oamenii sunt cretini apreciind asta.
    3. Faptul că situația economică nu poate (și nu se vrea) remediată este ceva rău. Iar politică externă nu există: poporul român se complace în situația de colonie dirijată și jefuită de UE și SUA fără însă a lipsi de aici evreii. Cînd aud că NATO ne apără de Rusia dar ambasadorii la Chișinău și București au atitudini clar antiromânești mă apucă dracii; amenințarea principală (externă) pentru România este Ungaria.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. "America este tara tuturor posibilitatilor" se pare ca nu este numai un slogan populist iar "clovnul miliardar" a demonstrat-o cu brio!
    A propos, cum se pregateste Romania sa-i primeasca pe toti americanii care declarau mai deunazi ca emigreaza daca iese Trump presedinte?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Poporul American, in care ne includem, a ales cu intuitie cel mai bun candidat dintre cei doi care se ofereau!! Trump este un businessmen care va reusi sa duca la bun final cam tot ce a promis. Nu este dator (vindut adica)NIMANUI, (Quatar, Congo, Emirate, Sudan....) Ati vazut filmul Clinton Cash? Te inspaiminta tradarea, minciuna si avaritia familiei Clinton!!! Ambii apartin in inchisoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Joe lasa politica Americana ca nu este de tine, vizionezi prea mult CNN, NBC, MSNBC si nu traiesti aici sa intelegi ce se intimpla asa ca.......tot la pescuit este mai bine chiar daca tot eu prind mai mult peste.
    Dodo

    RăspundețiȘtergere