joi, 31 martie 2016

Intelectualii schizofrenici

Am urmărit pe Realitatea tv de aseară 30 martie 2016 interviul luat de Rareş Bogdan doamnei Alina Mungiu Pippidi.

Cel mai interesant moment al interviului a fost discuţia despre un sondaj efectuat de CURS la cererea Societăţii Academice Române pe Bucureşti:

http://www.romaniacurata.ro/sondaj-sar-curs-iohannis-si-liberalii-in-pierdere-de-popularitate-in-bucuresti/

Probabil că titlul din România curată nu este cel mai controversat, dar altceva este îngrijorător, situaţia electorală a PNL comparată cu a PSD.
Bucureştenii ar vota în proporţie de 35% PSD, 26% PNL, Uniunea Salvaţi Bucureştiul 11%, ALDE 10% şi Mişcarea Populară 5,8%.

Deci situaţia liberalilor nu este de loc roză, din procentele care ar fi arondate dreptei 11% se duc spre Nicuşor Dan şi al său USB, un 5,8% merg spre Traian Băsescu cu MP-ul său. Acum despre procentul ALDE nu sunt aşa de sigur că ar reprezenta pur şi simplu voturi date pentru dreapta. Aici ar fi cei care îl apreciază încă pe Tăriceanu pentru guvernarea dintre 2004-2008.
Şi aici încep să discut despre schizofrenie la intelectuali. Cu toate că acea guvernare liberală a fost singura care data un dram de speranţă românilor, ea a fost supusă unui potop de critici în mare parte iresponsabile care dădeau apă la moară lui Băsescu, acelaşi care azi se dovedeşte doar urmaşul cel mai vehement al lui Vadim Tudor.
În acest context vreau să cred că procentajul îngrijorător al lui Iohannis ca aprobare publică se datorează în parte şi atitudinii schizofrenice a aceloraşi intelectuali care alături de instrumentele propagandistice ale PSD au tocat în multe situaţii absolut iresponsabil acţiunile preşedintelui Iohannis. Cred că asta a contribuit în parte la rata de aprobare îngrijorătoare a lui Iohannis la Bucureşti. Şi schizofrenia apare în acel interviu că după ce Iohannis este acuzat de Alina Mungiu de inactivitate sau de acţiuni externe greşite precum vizita la Erdogan, tot ea remarcă pilonul de stabilitate care-l reprezintă preşedintele Iohannis prin neimplicarea sa în treburile justiţiei şi prin faptul că a ales extrem de potrivit în fruntea guvernului de tehnocraţi pe Dacian Cioloş.

Opinia mea este că dimpotrivă vizita la Erdogan a fost bine aleasă. Vrem nu vrem Turcia şi Erdogan, alături de Polonia, chiar cu regimul schizofrenic Kaczynski sunt împreună cu România în prima linie a confruntării cu Putin şi relaţiile politico militare dintre aceste ţări sunt extrem de importante.
Chestiunea moscheii care a fost declanşată de Băsescu arată cât de ipocrit şi perfid poate fi acest rebut politic care mai are însă sprijinul a peste 5% dintre bucureşteni. Argumentul că momentul discuţiei privind moscheea nu a fost potrivit nu se susţine. Există suficienţi musulmani în Bucureşti care ar necesita acest locaş de cult şi prin faptul că este construit de Turcia şi nu Arabia Saudită dă cât de cât garanţia că în a acest loc nu se va cultiva salafismul şi mai bine un loc oficial decât moschei ilegale care se pot transforma în locuri de promovare a fundamentalismul islamic şi a jihadismului.

Pe de altă parte Erdogan are sprijinul SUA, aliatul nostru strategic, altfel nu ar fi îndrăznit Turcia să doboare un avion rusesc în contextul războiului din Siria.

Doamna Pippidi şi-ar dori în contextul extern actual să preluăm noi iniţiativa în estul Europei. Se observă că liderii polonezi fac acum tot ce le stă în putinţă să şubrezească realizările fostul regim condus de Tusk, actualul preşedinte al UE. Şi eu am această frustrare dar din păcate nu avem azi în România oameni politici cu alonjă europeană, cu excepţia notabilă a ... preşedintelui Iohannis şi de ce nu Dacian Cioloş. În plus singurul om politic liberal de mare influenţă Crin Antonescu s-a retras din actualitate marcat de propriile sale erori. Pentru că dacă privim în partea cealaltă de stânga a scenei politice seceta este şi mai mare, Ponta fiind o mare deziluzie. În momentul de faţă Ponta în afara unor glumiţe obraznice şi prost plasate nu mai reprezintă nimic.

Revenind la scena internă, chiar dacă doamna Pippidi ne spune că acest sondaj este foarte obiectiv suspectez procentul favoritului său Nicuşor Dan, cu care s-au zbătut pentru afacerea Piaţa Matache, ignorând problemele mult mai grave al centrul Bucureştiului unde clădiri de patrimoniu sunt în mare pericol. Piaţa Matache se află în una din cele mai mizerabile zone ale Bucureştiului, care după mine ar fi trebuit să dispară. O spun în cauză că această zonă de lângă Gara de Nord mi-e bine cunoscută din studenţie unde actualul UPB avea sediul central. De fapt doamna Pippidi visează la un vehicul electoral în acest USB care să coaguleze într-o alternativă viabilă al PNL. Cred că aici se vede iresponsabilitatea doamnei Pippidi şi a altor intelectuali aşijderea.  Procentele lui Nicuşor Dan muşcă din PNL şi face jocul PSD. Şi asta este schizofrenia intelectualilor publici de tipul doamnei Pippidi, ea recunoaşte că PNL este singura forţă politică normală din Parlament care votează punerea la dispoziţia justiţiei bandiţi de tipul lui Ghiţă, inventatorului României tv, televiziunea care moşteneşte DDD tv.
Dacă realitatea politică va cere ca sistemul de partide să fie schimbat aceasta se poate petrece la alegerile legislative. Autismul lui Nicuşor Dan care nu doreşte negocierea cu alţii nu are altă consecinţă decât câştigarea primăriei capitalei de către PSD.
Pentru a se produce o nouă reformă a sistemului de partide este însă nevoie de lideri care să se înhame la acest proiect şi care să fie capabili să canalizeze nemulţumirile. Critica sistemului actual de partide este necesar ca presiune pentru reformarea lor. Totuşi nici din dreapta nici din stânga nu se văd semnele unor reformatori.

Criticile aduse actualităţii politice de doamna Pippidi sunt necesare şi utile atât timp cât ar existe premise de reformă, dar nu prea se văd.

Aşa că ne aflăm în situaţia de a dori reforma actualului sistem politic, dar nu suntem în stare să o facem cu am dori şi asta devine o situaţie schizofrenică.


2 comentarii:

  1. Ai folosit cuvantul schizofrenic in acest articol de zece ori,nu-i prea mult ? Inca mai esti de partea lui Johannis-plimbaretul ? Ai uitat ca a obstructionat justitia spunanad ca DNA se cam grabeste cu inchiderea Antenelor ? Chiar asa de repede uiti ? A sarit la gatul DNA jenanat,nu-l iert mult timp.E multa...schizofrenie in articolul tau...

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate pentru tine cea mai mare parte din afirmații nu sunt corecte. Iar a te lua după zicerile acelui monstru fizic și în plus obraznic și intrigant (Mungioaica) este iarăși o greșeală.

    RăspundețiȘtergere