duminică, 1 octombrie 2017

Al XVII-lea Simpozion Internaţional despre "Experimentul Piteşti -Reeducare prin tortură" PERT Piteşti, 29sept-1 oct 2017

Cu Mircea Cojocariu deţinut în Experimentul Piteşti
Ca de fiecare dată aştept acest eveniment care are loc anual la sfârşitul lunii septembrie. Este iniţiativa şi opera profesorului Ilie Popa, fostul meu coleg de serviciu, automatist de meserie.
Văd că a mai apărut un eveniment asemănător astă vară din iniţiativa lui Alin Mureşan de la IICCMER şi asta nu este decât bine, că sunt oameni preocupaţi de istoria recentă, istoria cruntă a puşcăriei comuniste, focalizat pe experimentul de reeducare de la Piteşti 1949-1952.

Deschiderea a avut loc la sala de şedinţe a Primăriei Piteşti, unde s-a citit printre altele mesajul preşedintelui Emil Constantinescu, care s-a implicat în acest eveniment. Ca de obicei la această conferinţă sunt o mulţime de invitaţi din teritoriile din vecinătatea României, în special din Basarabia şi din Bucovina de Nord dar şi din Transnistria unde la Tiraspol funcţionează liceul Lucian Blaga.

Conferinţa propriu zisă s-a desfăşurat ca de obicei la Muzeul Judeţean. 
Prezidiul cu Ilie Popa
Eu am fost interesat în special de prezentările privind suferinţele celor aflaţi în puşcării, martorii experimentului de la Piteşti.
Sunt interesante şi relatările privind prigoana românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord şi exilul lor în Siberia.

Sunt din ce în ce mai puţini cei care au fost subiectul acestui experiment sinistru de aşa zisă reeducare de la Piteşti. Dobrogeanul George Cuşa nu a putut fi prezent, fiind de 91 de ani şi bolnav. A fost prezent doar Mircea Cojocariu, un om extrem de volubil şi agitat pentru vârsta de 92 de ani. 
Sorin Ilieşiu despre martorii Reeducării
Un lucru extrem de important şi deosebit îl face Sorin Ilieşiu care a înregistrat peste 400 de ore cu martori ai experimentului Piteşti.
Am înţeles că supravieţuitori au mărturisit că lucrul care i-a ţinut în viaţă a fost credinţa în Dumnezeu! După mărturia unui fost deţinut era un alt camarad care a refuzat să fie reeducat şi pentru asta a fost bătut de ceilalţi, iar pentru că martorul nu a dat cu convingere cu picioarele în cel torturat, a fost luat la bătaie de ceilalţi deţinuţi.

Cu mare plăcere ţin să subliniez că a fost amintită acţiunea fostului meu coleg de clasă Dan Călinescu din Canada care a înfiinţat un site privind Experimentul Piteşti unde sunt postate aceste mărturii şi alte activităţi legate de istoria comunismului.

Au fost evocaţi şi cei care au participat în războiul anti-sovietic, dezastrul de la Stalingrad şi alte momente ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Mircea Stănescu despre Aurelian Pană
Am înţeles elogiile pe care basarabeni le fac memoriei mareşalului Antonescu, care a eliberat în 1941 Basarabia. 
Au fost manifestări de naţionalism şi patriotism pentru că este normal la această manifestare. S-au recitat poezii ale lui Radu Gyr şi s-au făcut evocări literare legate de represiunea comunistă. 
Dinu Grigorescu şi Mircea Stănescu
Ce nu am înţeles a fost o luare de cuvânt a unui expatriat care priveşte România ca şi cum s-ar afla încă sub teroarea comunistă, care a avut accente inclusiv anti-americane! Ori asta este ca un scuipat pe memoria martirilor din puşcării a căror singură speranţă era venirea americanilor.
Îmi reamintesc cu pregnanţă un episod din Gherla lui Goma de la Europa Liberă, în care acesta descrie ironic cum visau deţinuţi din Gherla că o să-i elibereze americani, or să coboare pe Dunăre până la gurile Tisei cu vapoarele, or să urce pe Tisa până la vărsarea Someşului şi apoi or să urce pe Someş până la Gherla şi o să-i scoată din puşcărie. 

O altă luare de cuvânt la fel de ciudată, dacă nu imbecilă a fost a unuia care lăuda pe marii eroi şi patrioţi ai neamului, mareşalul Antonescu, Zelea Codreanu şi Ceauşescu că şi el a fost patriot! Noroc că cineva a replicat că nu pot fi eroi criminalii. Resimt aici un amestec de naţional comunism care rimează bine cui neo-legionarismul.

Am urmărit cu atenţie relatări despre rezistenţa din Dobrogea, despre omul politic Aurelian Pană, mort în puşcăriile comuniste şi alte contribuţii ale unor cercetători şi istorici ai fenomenelor de rezistenţă anti comunistă.

Extrem de reconfortantă a fost luarea de cuvânt a lui Dinu Grigorescu, al cărui tată a fost colaborator al lui Maniu, care este scriitor şi dramaturg şi care a spus că România este în situaţia cea mai favorabilă fiind în UE şi NATO şi aliata Americii!


Ar fi bine dacă relatările despre faţa hâda a represiunii comuniste ar fi reluată şi în cărţile de istorie ale tinerilor de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu