luni, 9 octombrie 2017

Despre ură

Câteva articole recente şi alte întâmplări mi-au reamintit despre ură. Ura împotriva exploatatorilor. Era la modă şi bine reflectată în producţiile aşa zis literare ale epocii începutului anilor 50. 

Am mai prins ceva prin bucăţile din cărţile de literatură română sau citire scoase din romanele lui Petru Dumitriu, persoană devenită  non grata în manual. Era ceva despre nişte sabotori, lucru atât de anacronic, dar pe care îi căuta cu obstinaţie securistul de la Institut încă pe la începutul anilor 70. Nu aflase că sabotorii juneţii sale, care or fi fost, erau demult trecuţi la cei drepţi cu ajutorul propriei instituţii. 

Am crescut într-o familie săracă, doar tata avea serviciu, cei din partea tatei erau săraci, într-o zonă săracă din zona Slănic Prahova. Cei din parte maternă, din Avrigul sibian erau mai închegaţi precum toţi cei din zonă, fără a avea decât puţin pământ, însă erau gospodari, creşteau animale. Nici la Alunis nu erau boieri, moşieri, nici la Avrig. Probabil că ceva de tipul chiabur în Avrig, că la Aluniş nu era cum, pe dealurile răpănoase, bune doar pentru capre. Deci nu a existat ură de clasă în casa noastră, nici cea interetnică. Ai mei şi noi copii am avut buni prieteni în copilărie, vecini evrei, tata era prieten cu un croitor evreu, erau din aceeaşi categorie de muncitori manuali. Încasa noastră nu s-a discutat despre antisemitism. În Ardeal, nici nu se punea problema cu saşii, politicoşi şi vorbind româneşte cu ceilalţi români.

Este adevărat că doar prin manuale să mai găseşti la finalul lui 50 şi începutul anilor 60 ceva cu exploatarea omului. Era în schimb mult cu partidul.
Cam toţi exploatatorii sfârşiseră prin puşcării, printre colegii mei, cred că erau ceva cu părinţi mai răsăriţi, medici, sau ingineri, dar de unde să faci paradă de avut în acea vreme?
Dacă am urât pe cineva am urât un coleg, un derbedeu care a fost făcut înaintea mea pionier, pe motiv că mă-sa era mahăriţă la sindicate. Dar am învăţat bine, am fost premiant, ajunsesem pe bază de origine sănătoasă preşedinte de unitate, şeful pionierilor din scoală, şi făcut devreme utemist.

Cu vârsta şi în carieră am devenit tot mai pornit împotriva sistemului comunist, de fapt un amestec detestabil de naţionalism comunism cu iz legionar şi antisemit ascuns, care cultiva impostura şi dosarul de cadre. Al meu a fost pătat, dar nu am invidiat colegii care au plecat al burse în Occident. Aveam compensaţie doar Europa Liberă şi lectura, că se traduceau multe cărţi de istorie pe vremea aia. 


Culmea că ura a revenit după 1990. Ura împotriva exploatatorilor la începuturile lui 90, mineriadele îndreptate împotriva celor care nu gândeau ca FSN-ul.  Exact cei care au cultivat ura împotriva burghezo moşierilor sunt astăzi ciocoii ticăloşi car au acaparat teritoriul ţării, au jefuit economia şi se plâng că acum sunt hăituiţi de justiţie. 

O altă latură a urii este xenofobia, ura împotriva ungurilor, a bozgorilor care vor Ardealul, pe care o întreţin şi slugile maghiare de la noi ale bossului Viktor Orban de la Budapesta. 

Dar ura cea mai mare este cultivată de islamici împotriva Occidentului, asezonată cu acte teroriste de cea mai mare ticăloşie prin Europa şi alte părţi. 
Reversul este ura faţă de emigranţi, în ei sunt văzuţi posibili terorişti. Din păcate nici comunităţile musulmane din Occident nu fac mare lucru pentru a stârpi terorismul. Pentru că din acest motiv ura se răsfrânge şi asupra lor a majorităţii musulmanilor normali. 

O altă ură ciudată se dezvoltă în America, pasiunea pe statuile confederaţilor din Războiul de secesiune! Ele trebuie dărâmate şi acţiunile aste de tip corectitudinii politice, care este o imbecilitate, cu reflexele contrare ale extremismului superiorităţii şi supremaţiei albilor. Este absolut un non sens să te răzbuni pe statui, să declari pe Washington şi ceilalţi părinţi ai naţiuni americane doar nişte aroganţi stăpâni de sclavi. Toate astea fac parte din istoria Americii şi experienţele astea au făcut America mare!


Ura de orice tip nu are rezultat decât învrăjbirea, afectarea fizică a celor care militează, sau chiar moarte unor victime nevinovate.

3 comentarii:

  1. Nu credeti ca, uneori - poate fara sa vreti, o practicati?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, desigur, noi toti practicam ura, poate mai diplomatic prezentata, poate mai direct, suntem frustrate sa vedem cee ace se-ntampla. Dar pana la urma ura vine din spirit de dreptate.
    Nu poti fi tolerant cu cei care fura si pe urma te prostesc in fata ca justitia e, chipurile, politica...La noi aceasta nedreptate a smecherilor ce au descins din practicile de joasa speta din societatea dinainte (unde se crease o perfecta mafie a retelelor comunisto securiste in care nu patrundeai decat daca erai considerat de incredere, adica nu erai un posibil rebel ce ar fi incercat sa faca dreptate cand vedea abuzurile si toleranta pcristosecurista la pile si relatii, de exemplu) este atat de mare si de greu de suportat, incat milioane de oameni ‘practica ura’…si de asta sunt de vina numai aceia care sfidand bunul simt si inteligenta populatiei s-au imbogatit fara sa merite si acum au canale TV prin care asmut o parte a populatiei impotriva celeilalte, ei aparand in personaje positive si demne de admiratie si iubire…E cumplit sa asisti la asa ceva si sa fii bland si bun la adresa lor… Nu vor avea castig de cauza. Exista o lege a compensatiei si a dreptatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe remarc ca incepi sa te trezesti la realitate! Daramatorii de statui sunt aceiasi cu uratorii de Trump si consumatorii de baracisme hilarioase! Au fost spalati pe creier de ideologia corectitudinii politice, acest nou blestem cu care marxistii incearca sa ne subjuge. Nu mai sunt interesati de proletariat si dictatura lui, acum noile clase cu origini sanatoase sunt minoritatile degenerate: homosexualii, transexualii, lesbienele, feministele agresive, negrii agresivi, musulmanii radicali, etc. Acum cine este femeie, neagra sau tuciurie, musulmana, lesbiana, feminista, marxista si satanista are occidentul la picoare. Vezi exemplul Uma Abedin, partenera de orgii a hilarioasei. Ia uite aici conexiunile dintre injuratorii de Trump de la Hollywood si satanistii pedofili: https://www.youtube.com/watch?v=MJpPSxEy03s
    Lucruriel incep sa se clarifice!

    RăspundețiȘtergere