miercuri, 26 august 2020

Bomba Țar și Trump


Aseară căutând pe google news feed am dat de o știre interesantă pentru mine. Mediafax publica știrea că un film privind explozia cele mai puternice bombe termonucleare din lume de 50 de megatone a fost dat publicității de media ruse. Mă interesează acest eveniment pentru că prin natura meseriei știu și despre utilizarea militară a fisiunii și fuziunii nucleare. 

Filmul poartă pecetea inconfundabilă a propagandei sovietice. Acest eveniment s-a petrecut la sfârșitul lui octombrie 1961 în insula Novaia Zemlea, zona de testare nucleară sovietică, aflată în Oceanul Arctic. 

Am fost în 2008 la Las Vegas în scopul vizitei la situl viitorului depozit de deșeuri nucleare înalt active de la Yucca Mountain. Acesta corespunde cu Nevada Test Site, unde s-au experimentat exploziile atomice americane. Cu acest prilej am vizitat și Muzeul Nevada Test Site, care are printre altele filmul unei explozii nucleare văzute dintr-o ambrazură a unui adăpost antiatomic. Ceva mai îngrozitor nu există! De fapt în Las Vegas, aflat cam la 400 de km de Los Angeles în Nevada a dezvoltat după război lanțurile de cazinouri în acest loc. Acestea făceau reclamă la exploziile atomice atmosferice care aveau loc aici. După iradieri și din cauza morții probabile induse de iradiere printre alții și a lui John Wayne reclama a dispărut și pentru că testele atomice aveau loc în subteran începând din 1962. Aceste teste aveau loc cam la 1,5 km adâncime. Explozia declanșa temperaturi enorme care creau o sferă subterană topind roca, dar după răcire confinând reziduurile nucleare.  

De ce această digresiune? Pentru că este legată de evenimentul petrecut în 1961 în URSS. Știam care fusese consecința acestui test sovietic. Reziduuri radioactive s-au răspândit în toată lumea și sovieticii speriați au semnat împreună cu americanii testele atmosferice, urmând ca testele să se desfășoare exclusiv subteran. Mai știu că aceste programe s-au încheiat, cel puțin în SUA unde s-a ajuns să se simuleze pe computere o explozie nucleară. 

Nu știam detalii despre acest test. Am aflat din film Bomba Țar. Sovieticii au realizat un dispozitiv termonuclear cu greutatea de 26 de tone, sub forma unei bombe care urma să fie lansate din avion. Au avut orgoliul să fie chiar o bombă aeriană, nu un dispozitiv care să fie explodat la sol.  Un bombardier Tu65 cu 4 turbopropulsoare a prins în exterior bomba mult prea mare și a decolat de pe un aerodrom din peninsula Kola. Bomba a fost lansată deasupra zonei de testare de la înălțimea de 10500 de metri. Bomba era prevăzută cu o parașută care să permită îndepărtarea bombadierului și a avionului însoțitor. Filmul arată cum se ridică spre cer o coloană compactă de praf care a ajuns până la 60-70 de km înălțime atmosferică. Minciuna propagandistică era că această bombă era curată. O explozie termonucleară are ca inițiator o explozie de bombă de fisiune care crează temperaturile de milioane de grade care conduc la fuziunea nucleelor de hidrogen. După cum a rezultat această explozie a umplut lumea de reziduuri radioactive care i-a speriat inclusiv pe sovietici.

Și acum alt subiect: Trump! Tot un fel de bombă Țar!

Alegerea lui acum 4 ani și consecințele deciziilor lui au afectat atît SUA cât și lumea. Un articol dedicat lui Trump scrie Aurelian Crăiuțiu, profesor universitar în SUA m-a determinat să scriu despre Trump Crăiuțiu. Îl cunosc pe Crăiuțiu din 1992 de la un eveniment politic. Era unul din cei mai inteligenți oameni pe care i-am întâlnit. Am citit multe despre acest președinte american, cel puțin două cărți. Am prieteni români, americani și canadieni care îl admiră. Eu am opinii contradictorii. Trump a redeschis șantierul de la depozitul de la Yucca Mountain, închis de Obama, deci are un plus ca și trimiterea suplimentară de militari americani în Est, inclusiv în România. 

Pe de altă parte felul în care a guvernat a bulversat lumea. SUA dă semne de izolaționism, de naționalism declanșat de un emigrant al cărui bunici erau europeni. Aș fi înțeles asta de la un descendent de pe Mayflower, dar unul recent?

Cel mai rău lucru pe care l-a făcut a fost însă felul în care a gestionat pandemia de Coronavirus. Am pretenția că Trump nu este un dobitoc sinistru precum brazilianul Bolsonaro, sau Lukașenko, dar felul în care a condus SUA pe această perioadă ar trebui să-l scoată de la Casa Albă, pe care o vizitează mult mai rar decât predecesorii. 

Dar și America are dreptul să aleagă prost, cum am făcut-o și noi printre alții acum 4 ani la parlamentare.


sâmbătă, 1 august 2020

Ce spun sondajele și ce face PSD


Ieri a apărut ultimul sondaj politic al IMAS cu Europa FM și am așteptat niște comentarii ale unora mai deștepți care încă nu s-au făcut vizibile așa că îmi asum această sarcină. 

Sondajele sunt o fotografie de moment a situației politice în 20202, an electoral și de aceea sunt importante. Eu nu absolutizez cifrele, dar corelate cu rezultatele din mai 2019 ele pot fi relevante.
Iau în serios aceste sondaje IMAS care au indicat cele mai apropiate cifre de realitate cu ocazia testului electoral de la Europarlamentarele din 2019. Nu pare a avea implicații propagandistice cum sunt cele ale lui Pieleanu A3 PSD.

Cel mai clar este că PNL a crescut în sondaje de când guvernează și este dat în jur de 35% plus minus 3%. Acum apare cu 33,4%, în urcare comparativ cu luna precedentă, în urcare pare a fi însă și PSD cu 23,4%. Analizând cifrele de mai multe luni constat că ecartul de 10 procente se menține. Partidele asociate cu PSD adică PRO România și ALDE par a fi în scădere, nu strâng împreună cu PSD mai mult de 35%. Nu mă miră că gogoșa Ponta începe să se dezumfle. Tăriceanu este din ce în ce mai penibil, înjură și face de doi bani partidul pe care l-a condus. Asta denotă prostie și lipsă de memorie. 

După cum este această fotografie a opțiunilor electorale, clar PSD va fi în opoziție, dar acum este majoritar în parlament.
Și ce face? Ne aflăm în plin război cu un un inamic invizibil, coronavirusul și era de așteptat ca toate partidele să fie solidare. Nu au fost și nu sunt.
Asta mi-a amintit ceva din memoriile lui Argetoianu, unul din cei mai ticăloși politicieni interbelici. În vremea retragerii din Moldova în 1917 Argetoianu și acoliții plănuiau răsturnarea guvernului Ionel Brătianu. Tactica adoptată de PSD mai ales în privința tergiversării legii anti epidemie nu a dat niciun rezultat pozitiv pentru PSD. Cred că această tactică izvorâtă din minți resentimentare de tractoriști, taximetriști și juriști reșapați nu le-a făcut niciun bine.
Boala nu este o chestiune politică este medicală. Invocarea ipocrită a drepturilor omului de către Avocatul Poporului și CCR la instigarea PSD care nu dădea doi ani pe aceste drepturi este evidentă. Cred că implicarea responsabilă și promptă în Parlament le-ar fi adus mai mult.

Cel mai mult mă intrigă și întristează este procentul electoral redus al USR PLUS. Explicația vine și din politicianismul extrem al acestei alianțe. A dezamăgit profund pe tinerii care credeau că ei sunt altceva. Negocierile de la primăriile Bucureștiului arată gradul de șantaj impertinent al liderilor acestei coaliții.

Nici PNL partidul care duce greul guvernării nu este lipsit de derapaje. Pargmatismul ăsta nerușinat de a colecta primari candidați de la PSD mi se pare de mare tupeu. Înțeleg că în zona rurală primarii nu au adeziuni politice marcate, doar oportunism. Dar când vine vorba de orașe mari unde votul este foarte politizat ce caută pesdiștii al candidaturi de primari PNL este o întrebare la care Orban ar trebui să dea explicații.