sâmbătă, 1 august 2020

Ce spun sondajele și ce face PSD


Ieri a apărut ultimul sondaj politic al IMAS cu Europa FM și am așteptat niște comentarii ale unora mai deștepți care încă nu s-au făcut vizibile așa că îmi asum această sarcină. 

Sondajele sunt o fotografie de moment a situației politice în 20202, an electoral și de aceea sunt importante. Eu nu absolutizez cifrele, dar corelate cu rezultatele din mai 2019 ele pot fi relevante.
Iau în serios aceste sondaje IMAS care au indicat cele mai apropiate cifre de realitate cu ocazia testului electoral de la Europarlamentarele din 2019. Nu pare a avea implicații propagandistice cum sunt cele ale lui Pieleanu A3 PSD.

Cel mai clar este că PNL a crescut în sondaje de când guvernează și este dat în jur de 35% plus minus 3%. Acum apare cu 33,4%, în urcare comparativ cu luna precedentă, în urcare pare a fi însă și PSD cu 23,4%. Analizând cifrele de mai multe luni constat că ecartul de 10 procente se menține. Partidele asociate cu PSD adică PRO România și ALDE par a fi în scădere, nu strâng împreună cu PSD mai mult de 35%. Nu mă miră că gogoșa Ponta începe să se dezumfle. Tăriceanu este din ce în ce mai penibil, înjură și face de doi bani partidul pe care l-a condus. Asta denotă prostie și lipsă de memorie. 

După cum este această fotografie a opțiunilor electorale, clar PSD va fi în opoziție, dar acum este majoritar în parlament.
Și ce face? Ne aflăm în plin război cu un un inamic invizibil, coronavirusul și era de așteptat ca toate partidele să fie solidare. Nu au fost și nu sunt.
Asta mi-a amintit ceva din memoriile lui Argetoianu, unul din cei mai ticăloși politicieni interbelici. În vremea retragerii din Moldova în 1917 Argetoianu și acoliții plănuiau răsturnarea guvernului Ionel Brătianu. Tactica adoptată de PSD mai ales în privința tergiversării legii anti epidemie nu a dat niciun rezultat pozitiv pentru PSD. Cred că această tactică izvorâtă din minți resentimentare de tractoriști, taximetriști și juriști reșapați nu le-a făcut niciun bine.
Boala nu este o chestiune politică este medicală. Invocarea ipocrită a drepturilor omului de către Avocatul Poporului și CCR la instigarea PSD care nu dădea doi ani pe aceste drepturi este evidentă. Cred că implicarea responsabilă și promptă în Parlament le-ar fi adus mai mult.

Cel mai mult mă intrigă și întristează este procentul electoral redus al USR PLUS. Explicația vine și din politicianismul extrem al acestei alianțe. A dezamăgit profund pe tinerii care credeau că ei sunt altceva. Negocierile de la primăriile Bucureștiului arată gradul de șantaj impertinent al liderilor acestei coaliții.

Nici PNL partidul care duce greul guvernării nu este lipsit de derapaje. Pargmatismul ăsta nerușinat de a colecta primari candidați de la PSD mi se pare de mare tupeu. Înțeleg că în zona rurală primarii nu au adeziuni politice marcate, doar oportunism. Dar când vine vorba de orașe mari unde votul este foarte politizat ce caută pesdiștii al candidaturi de primari PNL este o întrebare la care Orban ar trebui să dea explicații.

2 comentarii:

  1. USRPLUS a obtinut scor mai mare decat PNL pe Bucuresti la europarlamentare si de-asta se agata de o sansa pentru a accesa si ei primarii din Bucuresti. Dar, din pacate, acum nu au mai fost deloc vizibili pe posturi TV, efectiv au fost barfiti atat de PSD cat si de PNL prin sustinatorii lor de pe televiziuni, incat nu au sanse mari nici sa intre la alegerile locale daca nu strang semnaturi !!! E mare pacat ca oameni scoliti, cu studii si meserii serioase sunt huliti de populatie la rand cu parvenitii inconsistenti din PSD....Au ajuns ciuca bataii de joc, pentru ca PSD si PNL nu suporta sa fie detronati. USRPLUS sunt o valoare intelectuala de care Romania nu se poate debarasa acum cand nu mai avem cadre de valoare in nici-un domeniu. Vor lua toti drumul strainatatii si vom ramane cu butucanosii si interlopii politici!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai stupefiant caz de transhumanta PSD --> PNL este in urbea mea, Deva, unde 2 celebri PSD-isti sau sustinatori PSD au trecut on ograda PNL. Este vorba de dr. Blendea si mai ales celebrul justitiar antenist Traian Berbeceanu .. ma gandesc cu nostalgie la vremurile cand tatal meu era primar PNTCD într-o Deva rosiev..

    RăspundețiȘtergere