Această frumoasă zi a fost acaparată de tot felul de indivizi, care exploatează resentimentele unora care sunt nemulțumiți de statutul lor și se declară patrioți. Patrioți care vor să renunțe la avantajele pe care le avem din apartenența la UE și NATO?
Dosarul Dilemei din această săptămâna s-a intitulat Știință și pseudoștiință. Adolescent fiind și făcând pe muncitorul pentru prima oară, dădeam cu târnăcopul la drumul dintre Avrig și Mârșa am avut de a face cu ignoranța. Eram prin clasa a IX-a și aveam discuții cu muncitorii, țărani ignoranți care citiseră doar ceva din Biblie. Asta se întâmpla pe undeva, prin 1964. Între timp au trecut 60 de ani știința a evoluat extraordinar și acum toți stau cu ochii pe smartphone și citesc doar aberații de o toxicitatea absolută. Este îngrozitor cum pot crede oamenii tâmpenii absolute, care contrazic lucruri evidente și verificate. Din prostie și resentiment pot cădea în asemenea capcane.
Și acum despre niște polemici culturale.
Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu a fost acordat doamnei Grete Tartler, poetă subtilă, traducătoare emerită din limba arabă, expertă în culturi orientale. Criticul literar Jean Dumitrașcu de la Pitești crede pe FB că doamna Tartler nu merita acest premiu. Asta stârnește dispute și reacții vehemente pe internet. Obiecția lui Dumitrașcu este că toți poeții și scriitorii din vremea comunismului au fost aserviți de acest regim. Nichita Stănescu, cel mai mare poet postbelic are o grămadă de poezii cu partidul, dar el a scris o poezie de înaltă calitate, care nu are nimic de a face cu comunismul. La fel de blamată de Dumitrașcu este Ana Blandiana, cu toate că este cunoscută drama prin care a trecut poeta care nu a fost admisă la Universitate. Ca să poți debuta în acele vremuri, final de ani 50 început de 60 și se mai făceau compromisuri. Cine a debutat ca mari poete comuniste sunt Maria Banuș sau Nina Cassian, că era plină cartea de citire cu poieziile lor partinice. În vremea din urmă se încearcă a fi spălate de vremea lipsită de glorie a grețoaselor versuri cu partidul care ne-au intoxicat copilăria. Aici ar avea dreptate Jean Dumitrașcu, dar acesta încurcă epocile.
Am terminat de văzut serialul polițist Subteran. Are actori buni, Florin Piersic jr., Ana Ularu. Cum spunea un prieten abundă în înjurături, normale pentru urechile mele, care le aude zilnic, ciudate pentru Mike, plecat de 40 de ani în America. Ce este fals din început în acest serial și altele cu interlopi români este că se folosesc arme de foc. Interlopii din România după știința mea nu folosesc arme de foc, sau la limită angajează rakeți din Est. Și se feresc să omoare polițiști, pentru că sigur vor termina morți ca răzbunare a polițiștilor. Serialul se termină cu un final pentru va urma.
În seara de joi 23 ianuarie a Filarmonica Pitești s-a desfășurat un concert festiv sub titlul Unirea Principatelor Române! Pentru buna desfășurarea a concertului au fost invitați artiști de la Chișinău în frunte cu dirijorul Mihai Agafița și 12 instrumentiști. În calitate de soliști au fost invitați solista vocală Tatiana Costiuc și naistul Marin Gheras. S-au cântat exclusiv melodii românești, cu excepția Dansurilor românești ale lui Bela Bartok. Am remarcat maniera foarte modernistă de dirijat a lui Agafița, calitatea soliștilor și atmosfera de sărbătoare a spectacolului.