Anul 2025 debutează cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump. Că revine este una, dar declarațiile lui cu aer imperialist îngrijorează. El ar vrea să anexeze Canada, nu știu dacă canadienii vor, sau mai degrabă canadienilor nu le trece prin cap să devine americani. Ultimul război între Canada și SUA a avut loc în 1814, rezultat cu ocuparea Washington-ului și arderea Casei Albe. Mai degrabă a fost un război al loialiștilor englezi cu SUA, pentru că Canada este partea dintre emigranții englezi care au hotărât să rămână loiali coroanei britanice. Și cred că cei mai mari adversari ai acestei idei sunt cei din Quebec, francofonii Canadei. În Groenlanda se află deja o mare bază militară americană, ce-ar mai vrea Trump, probabil zăcămintele neexploatate, care ar duce la un mare dezastru ecologic? În fine cu Panama, chestiile sunt clare, Carter a transferat proprietatea canalului statului Panama. Deci ar fi încălcarea unor tratate internaționale. Dacă s-ar fi rezumat la ideea amuzantă ca Golful Mexic să fie redenumit Golful America, lumea ar fi râs. Dar Trump pare să o ia pe urmele lui Putin și asta ar fi periculos, el care promova pacea în Ucraina, acum vrea război. Trump, dacă ar fi bine sfătuit să renunțe la aceste idioțenii, ar rămâne în istorie pentru următoarele:
1. Pacificarea Orientului Mijlociu, anihilarea pretențiilor Iranului și un stat palestinian.
2. Pace în Ucraina, cu garantarea teritoriilor sale, alăturarea în NATO.
3. Un tratat de recunoaștere de către China a autonomiei Taiwanului.
Dacă nu, vor fi patru ani grei, măcar situația economică a SUA să fie stabilă și în creștere. Totuși vom trăi vremuri ciudate cu acest președinte care nu prea știe ce vrea, sau ce vrea nu este rezonabil. S-a trezit și Dan Dungaciu, care a încercat să justifice ideile imperialiste ale lui Trump.
Și să revenim la oile noastre românești. Scena politică a fost bulversată de declarația lui Crin Antonescu de autosuspendare din calitatea de candidat prezidențial. Știrea a provocat rumoare în rândul coaliției, Ciolacu a rămas cu sarmaua în gât, cred că mă repet asta și obligat să declare că se va întâlni cu Crin Antonescu. Ceilalți lideri ai coaliției au declarat ferm că domnul Crin Antonescu este candidatul prezidențial al coaliție. În fine după concediul prelungit al politicienilor români, cu ocazia sărbătorilor s-au întâlnit și au confirmat candidatura comună a lui Crin Antonescu. Reacția acestuia a fost generată de ezitări între lideri din PSD, precum Vasile Dâncu, acest tip pompos și gol pe dinăuntru, cu rezultate nule la Cluj pentru PSD, dar cu multe pretenții. A fost pus la punct de Daniel Zamfir, și de primarul Buzăului. Este clar că în PSD sunt mai multe facțiuni, puternice, unele nu se împacă pentru că nu au un candidat serios din partea lor. Și în PNL existau facțiuni, dar dezastrul electoral al lui Ciucă și promovarea lui Bolojan au mai reparat rezultatele de la alegerile parlamentare.
Crin Antonescu este un personaj controversat, pentru unii. Rămâne în amintirea formarea USL, care să răstoarne regimul Băsescu. și apoi acțiunile de schimbare a președintelui Camerei Deputaților și al Senatului și inițierea suspendării lui Băsescu. Asta a fost denumită de unii ca lovitură de stat, sau putsch. Într-o structură democratică aceste acțiuni sunt permise, cât nu se încalcă legile și totul a fost constituțional. Referendumul nu a reușit pentru că nu a fost votat de peste 50% din electorat, dar alegerile din toamna lui 2012 au dus la un scor imens pentru USL, însă fără efecte legislative importante și asta tot din cauza PSD. Îmi amintesc cu pregnanță că la anunțul CCR că referendumul nu a îndeplinit condițiile, erau la o fereastră două personaje care se hlizeau, Monica Macovei și Mihai Neamțu. Macovei este azi condamnată cu suspendare, iar Neamțu a aterizat la AUR și a pierdut alegerile în Bihor, nefiind ales senator. Rezultatul cel mai important al acestor frământări politice a fost dispariția și fuziunea PDL în PNL, realizată chiar de Antonescu. PDL, moșit de Băsescu, l-a ridicat pe culmi electorale, dar l-a și îngropat. Băsescu, om cu nume de flatulență Băse! i-a inventat o poreclă infamantă, Căcărău, că altceva un au găsit, prin dosarele de securitate, care l-au trădat și a ajuns un paria politic și un nimeni azi, dar care s-a trezit să fie suporterul doamnei Lasconi și atât. Revenind la Antonescu, a pierdut pariul cu procentul doar de 15 % în alegerile europarlamentare din 2014, s-a retras din politică și în locul lui a venit Iohannis, adus chiar de el, care a devenit președinte pentru două mandate. Avantajul lui Antonescu este că de 10 ani nu s-a mai implicat în politică, deci nu are de ce să i se reproșeze exasperările pe care le prezintă oamenii politici de azi. Acuza că a trăit din banii nevestei îmi pare penibilă.
Coaliția s-a întrunit pe 8 ianuarie și a consfințit candidatura comună a lui Antonescu pentru coaliția PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale. Păcat că USR nu a avut puterea să treacă peste idiosincrazii și să facă parte din coaliție. S-a stabilit ca datele alegerilor prezidențiale să fie 4 și 18 mai, cu justificarea PSD că corespunde cu data alegerilor locale în mai multe locuri. Este bine și așa. Vor urma niște sondaje pentru a vedea cum stă acest candidat comun.
În continuare sunt agitații legate de anularea alegerilor. Ieri a fost un protest ne autorizat al AUR pentru susținerea lui Georgescu, care a lipsit ușchind-o în Occident. Păi, el, anti occidentalul caută dreptate afară la occidentali? Protestul a fost numeric scăzut, comparat cu marile proteste ale opoziției democratice, dar gălăgios și agresiv cu presa.
Cam multă agitație în politica internă și cea internațională.
A început sezonul muzical 2025 cu un Concert de Anul Nou la Filarmonica Pitești. Dirijorul invitat a fost grecul Michalis Economou și invitată tânăra soprană Ana Mălina Stamate. În prima parte s-au cântat uverturi și arii din opere celebre, iar în partea două repertoriul vienez care se cântă de Anul Nou. Un spectacol plăcut orchestra a fost impecabilă și o voce tânără și plăcută.
Finalul de săptămână fotbalistică este dominat de de meciurile din Supercupa Spaniei, desfășurate în Arabia Saudită, care dă bani buni să vadă astfel de meciuri. Barcelona a învins ușor pe Athletic Bilbao cu 2-0. În schimb meciul dintre Real Madrid li Mallorca a fost mai dificil, Mallorca este o echipă arțăgoasă și de cotonogari, tolerată să facă faulturi și îmbrânceli de un arbitru slab. A învins până la urmă Real cu 3-0. Duminică se va repeta El Clasico. Sunt și lucruri pozitive de consemnat.
Joe, pana acum ți-am urmăriți cu interes articolele, dar cel de fata , cel puțin în partea de politica externa e o aberație... ce treaba are Canada cu Groenlanda... si celelalte inepții?
RăspundețiȘtergereÎn ceea ce privește politica interna, e clar ca ai un ghimpe împotriva lui Băsescu... chiar dacă nu e idolul meiu, sunt multe lucruri pozitive în epoca lui... fata de era Iliescu și Năstase...totul e sa fim obiectivi. Cat despre Cacarau... un personaj jalnic.
Ideile despre anexările pe care le-a exprimat Trump nu-mi aparțin, ci sunt ale lui!
ȘtergereDespre Băsescu am următoarele probleme. Știu foarte bine cine a fost Băsescu, a distrus guvernele Convenției Democratice, în anii 97-2000. În 2004 în pofida scârbei care mi-o provoca, am militat în 2004 să conving oamenii să-l voteze, cum puțini au făcut-o. Și ceea ce a făcut m-a dezgustat total, el a fost un iliberal, înainte de Orban, a mințit că lovește în corupție și a fost el însuși un corupt. Toți cei din jurul lui familia au intrat pe la pușcării pentru corupție. Dar nici astea nu au contat. În momentul în care s-a dovedit că este securist și turnător ca student a devenit absolut detestabil. Pentru că erați mai tânăr, nu ați avut de a face probabil cu regimul sinistru al securității. Am o ură viscerală pe securitate, care mi-a otrăvit tinerețea. Lucrând la punerea în funcțiune a unui reactor nuclear cu americanii, securitate era peste tot, să te facă turnător, să-ți comande cu cine să te cuplezi, să te acuze ca frecventezi Biblioteca Americană. Pentru mine prăbușirea comunismului a avut o semnificație personală, că acești indivizi abominabili nu au mai avut putere, am putut să-mi împlinesc visul, să merg în Occident, să-mi fac un doctorat, pe care nu l-am putut face, că nu intram în rezerva de cadre ca acest impostor Georgescu. Am avut un coleg Jinga, actualmente ambasador la Consiliul UE, care este similar cu Georgescu, Geoană, Diaconescu. Din acest motiv îl detest pe Băsescu, un vândut securității!
Erata: numele de Cacarau nu a fost inventat de Base ci de grobianul meu idol TV Radu Banciu ...cică asa aveau porecla predecesorii lui în Isaccea
RăspundețiȘtergereTatăl meu a făcut 8 ani de pușcărie politica în cea mai sinistra perioadă... 1956-1964... Jilava, Gherla, Aiud... Salcia (Balta Brailei)... a fost urmărit de securitate pana în 1990... deci știu cum vine treaba cu securitatea. Dar deși Base a fost un turnător, nu pot sa trec cu vederea realizările din perioada lui. A fost un președinte mai bun decât cei dinainte ... si cel de după.
RăspundețiȘtergereCat despre liberali... o mare dezamăgire. Am votat cu ei în 1990 și 1992, după care m-am înscris și am devenit chiar șef local la PNTCD... cel adevărat, nu cel jenant de acum. Am un unchi care a stat ascuns cu Coposu 8nainte de a fi arestat.
Toate ofuscarile tale dispar odata cu tine.
RăspundețiȘtergereCred ca este mult mai corect sa comentam despre ce este acum.
De exemplu santajul austriecilor cu viza Shenghen a avut in vedere jefuirea gazelor din Marea Neagra. de catre Austria si Germania. Crezi ca securitatea lui Ceausescu ar fi acceptat acest Jaf ? Capitalismul inseamna in preimul rind bani. Nu etica si nici morala. Si aici noi cei din generatia octogenara nu ne dam explicatia
dan, cred că te înșeli! Gazul care va fi extras din Marea Neagră va depăși consumurile românești și este un articol ce se poate exporta. OMV spune că va fi vândut în Germania, nu în Austria
Ștergereși aș mai adăuga ceva! Ceaușescu, modelul suveranist al proștilor de azi ar fi vândut orice ca să plătească datoriile, inclusiv pe mă-sa. Ca să punem la punct treaba asta cu marii patrioți de tinichea care se bat cu pumnul în piept că nu-și vând țara.
ȘtergereDin cite am inteles din presa se va plati o redeventa statului roman pentru acele gaze. Deci nici vorba de suveranitatea noastra , a romanilor in aceasta privinta . Totuil este de vinzare Joe oricit de mult vrei tu sa o dai pe principii etice sau neetice ale unuia sau altuia din actorii politici implicati. Asta este capitalismul. Nimic altceva. Nu se bate nimeni in piept pentru neatirnare atunci cind este vorba de mersul banilor.
ȘtergereDan, Neptun Deep este proprietatea statului român, tot ce se extrage este proprietatea statului român, firmele care extrag se supun legilor românești. Dacă este un excedent de gaze sunt de vânzare, doar nu abandonezi o afacere, dar prioritățile sunt nevoile României. Nu te mai lua după proști și rău intenționați. Cum este și afacerea EOn care nu va fi vândută ungurilor, recte Putin. Sunt interese strategice care nu sunt lăsate în voia Domnului.
ȘtergereJoe, aici îți dau dreptate 100$
RăspundețiȘtergereEste primul comentariu pe anul asta, așa ca....La mulți ani și sănătate. Aseară am urmărit pe Netflix un serial românesc, "Subteran", care se ocupa de niște bandiți din București. A fost interesant, dar noroc că am avut titrarea în engleză că să pot înțelege ceva înafara de "ce pula mea", tradus în engleză prin "what the fuck", care nu exprimă chiar cu exactitate profunzimea înjurăturii, dar e tot ce-a putut traducătorul sa facă să mențină cât de cât coloratura unei înjurături românești. Și mi-am zis "ce pula mea" am uitat românește? Expresia de mai sus era folosita cu larghețe aproape în toate dialogurile, chiar și de... ladies, vreau sa spun femei. Oricum, văd că limba româna a evoluat fantastic în ultimii 40 de ani de când am plecat în America. Poate că dicțiunea actorilor nu era bună, sau poate televizorul meu, cine știe, în fine, dar înafară de asta, nu a fost chiar un film prost, ba chiar mai bun decât multe filme pe Netflix (Sergiu Nicolaescu l-ar fi făcut mai bine, părerea mea).
RăspundețiȘtergereȘi acum să trecem la Trump, acum un "felon" (cum de ți-a scăpat?) condamnat de o curte de canguri.
Canalul Panama: A fost construit de Americani și vândut lui Panama pe $1, cu condiția să fie menținut și exploatat de Panama, iar în același timp vapoarele americane să aibă prioritate. In prezent canalul este menținut de China, iar vapoarele Americane plătesc o taxa de trecere de $500000. Cu alte cuvinte condițiile de vânzare nu au fost respectate așa că Trump reclamă canalul pe bune.
Canada: N-o să se întâmple, dar dacă se-ntâmplă va fi mutual beneficial. Canada este un teritoriu socialist dictatorial, cu un sistem de sănătate catastrofal, iar trecerea la capitalism va fi cu probleme. In plus, canadienii sunt un popor confuz, unii se cred englezi, alții francezi, dar nu sunt nici una, nici alta, insă toți urăsc SUA, însă cine poate iși face cumpărăturile în America fiindcă e mai ieftin. Canadienilor le place cum trăiesc fiindcă de fapt nu cunosc altceva. Aderarea Canadei la SUA a pornit de la o gluma făcută de Trump în timpul unei mese la reședința lui din Florida, și unde Trudeau a apărut fără să fie invitat (și unde Trump a taxat $300/tacâm - nu se știe dacă Trudeau a plătit). Dar până la urmă ideea a prins ceva rădăcini pentru că teritoriul canadian e plin de minerale și resurse energetice și mai multe. Economic ar fi mutual beneficial. Dar și mai important sunt motivele strategice.
Groenlanda: Ideea nu e nouă. Truman a vrut același lucru, și ideea s-a vânturat chiar mai devreme începând din 1867. Intr-adevăr sunt multe bogății subterane care acum SUA le cumpăra din China, însă să nu uităm că Putin vrea acum dă cucerească Polul Nord, iar submarinele rusești mișună peste tot in nord, destul de aproape de coastele americane că să producă îngrijorare. Că să nu mai vorbim de China. Pe de altă parte, Groenlanda va vota anul asta sa devina independenta. Asta, automat înseamnă că nu va mai fi parte din NATO (rămâne de văzut). Nimic nu se va întâmpla fără aprobarea groenlandezilor (la fel în Canada). Trump inițial a spus că nu va folosi forța, ci doar metode economice, dar mai târziu a zis că nimic nu este exclus. Personal nu cred că Trump va folosi forța, iar faptul că "nimic nu e exclus" e mai mult o găselniță de negociere decât o amenințare. Vom vedea.
Se pare că nu ai mai văzut filme românești. M-ai făcut să mă uit și eu la serial. Acum nimeni nu mai folosește limbaj urban, așa că what the fuck este în gura tuturor, mai ales într-un serial cu interlopi. Dar, recunosc că și eu mai folosesc același limbaj, mai ales când sunt furios. Din actori îl recunosc pe Florin Piersic jr. Nicolae Tănase, unul din cei mai buni actori din generația de cam 50 de ani, aproape de 60, din biografia imdb. Spor la vizionare! Și La Mulți Ani, Anul Nou, cu sănătate!
ȘtergereCât despre sonorul al filmele românești este execrabil din cauza faptului că se ia în priză directă, nu se mai face post sincron adică actorii repetă la un microfon replicile. Eu le aud cel mai bine în cinema mall-uri, unde sunt cele mai bune echipamente. Eu așa fac la filmele românești care mă interesează. By the way poți vedea Anul Nou care n-a fost. Este cel mai bun film românesc despre revoluție.
ȘtergereBlufează....vrea ași în mânecă în negocierile cu Rusia și China. Eu deja m-am exprimat că mă îndoiesc că Biden nu ar fi avut acceptul lui Trump...."nu eu, Biden...dacă eram eu...etc.
RăspundețiȘtergereCa în majoritatea situațiilor, vreau sa zic de analiză celor spuse și de fapt a ceea ce se ascunde in spatele celor spuse, se pare că, statistic sunt un număr egal de adevăruri si erori. In trecut gândeam că ceea ce va fi este mai mult sau mai puțin probabil, pe când ceea ce a fost e cert. Acum însă văd din ce in ce mai des, că ceea ce afost este practic la fel de ralativ, din alte motive bineânțeles. Deci, La Mulți Ani. In ceea ce privește articolul de față si comentariile, "hazdenecazismul" Românesc este admirabil. Si totusi comentez din cele scrise de tine Joe, urmatoarea frântură: "canadienilor nu le trece prin cap să devină americani". Nimic mai adevărat, astăzi când acelorași canadieni singurul lucru care le trece prin cap este să devină musulmani. Scăderea imunității occidentale se manifestă în a inventa probleme imaginare cand sunt atat de multe probleme reale. Si pentru a ramane in context (ce Pana mea, scuze dar simțul umorului este tot relativ), am citat din Emmy Noether, matematiciană germană care era atat de urâțică incât puteai sa te idrăgostești de valoarea ei intelectuală fără a fi perturbat de atracții instinctive. Ea spunea (se pare): "don't make us imaginary evils, when you know we have so many real ones to encounter".
RăspundețiȘtergereCu citiva ani in urma am petrecut doua saptamini placate de vacanta la Boca Chica, in apropiere de Santo Domingo. Majoritate turistilor veneau din Europa de vest si Canada, dar erau si citiva americani. Acestia din urma se simteau stingheri; de buna, seama exceptionalismul lor nu ii imbiau nici pe ei nici pe ceilalti sa se socializeze.
RăspundețiȘtergereCa in cazul de fata: o tara vecina si “prietena” de cca 10 ori mai numeroasa si infinit mai puternica militar, ameninta ocuparea unui vecin mai slab, pentru a-i acapara resursele. Au mai existat cazuri in istorie, dar acum nu e vorba decit de o masura obeza de bad manners si rapacitate. Spre deosebire de alte cazuri (vezi Ukraina - Rusia), Canada nu a provocat in nici un fel pe SUA: nu a organizat o revolutie colorata sa instaureze un regim “prietenos”, nu a invitat trupa straine ostile SUA pe teritoriul sau si nici nu a incercat sa se afilieze unei coalitii militare ostile.
Ca asa sint Canadienii, mai pasnici, mai politicosi, poate excesiv de politicosi, chiar cind nu e cazul, si mai prietenosi, si nu asa cum pretend unii care ii caracterizeaza ca fiind “confuzi” sau ca se cred englezi sau francezi. E adevarat, asistenta medicala in Canada are multe hibe, dar nici eceea din SUA nu e de invidiat. Nici macar de Canadieni. Iar guvernarea lui Trudeau a fost cu adevarat catastrofala, dar incomparabila cu domnia destrabalata de tip woke a unui octogenarian cu capacitati mentale in cadere libera.
Cit ma priveste, stiu cum se traieste si in alte tari, si acestea fiind spuse, pot sa afirm ca nu ma atrage in nici un fel perspectiva de a devein american. Cunoscand insa ca acest cuvint “imperiu” apare deosebit de proeminent in ideologia personala imbratisata de liderul din sud (ideologie pe care, intimplator, am intilnit-o in studii anterioare), indeosebi in contextual specializarii acestuia in domeniul real estate, nu pot decit sa ma simt deosebit de ingrijorat de aceste perspective. Adrian.
Stimate anonim Adrian (...așa da, o semnez...", Caragiale), cam tot comentariul tău e puțin confuz (am dedus că ești canadian), mai ales că încerci să creezi probleme care nu există. Trump nu a amenințat Canada că o va... ocupa. Nici vorbă de așa ceva. Ba chiar o congresswoman a sugerat că partea de NE a Americii sa se alăture Canadei (exact pe dos la ce a zis Trump). Aderare nu este ocupație. In general, lumea vine în america, nu pleacă din America. Și așa cum ai observat și tu, americanii în străinătate sunt cam stingheri. De ce? Poate fiindcă sunt tratați oarecum diferit (recunoscuți după... sneakers, or aparatura profesionala atârnată de gât, sau poate fiindcă vin in pantaloni scurți la un concert în Viena). La Paris m-au întrebat ce vreau la breakfast. Am răspuns că vreau "eggs with ham and cheese". Mi s-a răspuns că n-au așa ceva, or "ham" or "cheese", dar împreună? Nu se poate. Amestecarea de carne cu brânza e un sacrilegiu în Franța. Nu în America. Asta e America. Totul, dar absolut totul, e posibil. Am multe exemple, dar nu am atâta spațiu aici și nici timp. Sistemul de sănătate în USA este excepțional și nu se compara cu nimic în lume. Problema e cum îl plătești. Cei mai mulți primesc asigurarea medicală de la companiile la care lucrează. Pentru cei ce nu lucrează, există organizații de charity, pensionarii au medicare de la guvern (de care ești eligibil dacă ai lucrat) ș.a.m.d., dar nimeni nu te rejectează daca n-ai cu ce să plătești sau n-ai asigurare. Și nimeni nu-ți ia casa fiindcă n-ai bani. In fine, vreau numai să te asigur că n-ai de ce să fii îngrijorat. Și așa cum ție iți place Canada și n-ai vrea să trăiești în altă parte, așa e și cu mine. Nu vreau sa schimb America pe nimic în lume. Toate cele bune.
ȘtergereStimate domnule Pana, tot ca anonim Adrian - numai doua puncte vreau sa mai adaug:
ȘtergereMai intii, deviza acelei "ideologii" imbratisata de Trump este "Dump the American Dream ! Build an empire instead" - referindu-se evident la un imperiu economic, bazat pe metode extrem de eficiente de management al intreprinderilor, management de proiect, etc. Am avut si eu ocazia sa aplic de citeva ori astfel de metode si va asigur ca sint extrem de puternice, deci sansele sint ca Trump sa aiba succes in crearea imperiului sau. Deci detalii de cuvinte de tip "aderare", "ocupare", "alaturare", samd, sint irelevante, desi, foarte important, nu sint convins ca si domnul Trump gindeste la fel.
In legatura cu asistenta medicala in US, da, aveti dreptate, este de calitate exceptionala, dar la cost. Am avut si eu ocazia sa o folosesc - fiind pe o croaziera de la Miami la Cayman Islands, am cazut bolnav, iar la intoarcerea in Miami am fost transportat la un spital local pentru a obtine aprobare sa merg cu avionul inapoi la Toronto. Intre timp ma facusem mai bine, insa cele 10-15 minute petrecute cu doctorul american m-au costat cca. 1500 de dolari. O data in viata a fost ok, dar ma indoiesc citi americani isi pot permite astfel de costuri. La fel ca si in Canada, problema este de acces, cei din US cu resurse financiare limitate si cu restrictii de eligibilitate la asigurari private sau publice, avind probabil o viata extrem de dificila.
Ha ha....intersantă discuție. Îmi dovedește o dată în plus că restul lumii nu înțelege America (și nici America restul lumii). Sunt aici din 1985, dar abia după primii cinci ani am început sa pricep ce și cum. E destul de simplu de fapt. In loc să fi taxat de moarte și apoi guvernul sa-ți de-a totul "free" (dar de calitate îndoielnică), iți lasă ție banii să-i cheltuiești cum vrei tu, de exemplu să-ți cumperi asigurare medicală. Unii cumpără, alții nu (și apoi se plâng). Marea majoritate a americanilor lucrează și primesc asigurare de la companie (la care contribui și tu). Există o parte din populație care nu are asigurare, din diverse motive. Există insă mecanisme sociale care intervin. Ce am zis eu este că niciodată, dar absolut niciodată, nu ești rejectat la un spital din motive de bani. Rămâi ce-i drept cu o mare datorie, pe care o plătești eventual în rate, sau este negociată și plătită de diverse organizații pentru "săraci", sau mai extrem (dar nu e "big deal" cum le-ar place unora să creadă) declari bankruptcy (și toate datoriile sunt șterse automat). Nimeni nu-ți ia casa (este o groază de propagandă care trâmbițează asta). Calitatea excepțională sigur costă bani. Soția mea, când mergem la cumpărături, are o vorbă: "sunt săracă, așa că nu-mi permit să cumpăr lucruri ieftine". Operația mea pe inimă a costat $400000. Partea mea a fost $1000. A fost scump? Who cared?
ȘtergereCu cucerirea Canadei, ha ha,.. n-o să fie. Foarte multe personalități canadiene au făcut o carieră admirabilă în SUA, artiști, cântăreți, anchormen la TV, comentatori politici, etc., dar cum am mai zis, (confirmat și de tine de fapt) canadienilor le place Canada, ceea ce mi se pare foarte firesc. Am fost în Canada de câteva ori și toate au fost bune și frumoase, mâncarea a fost bună, lumea politicoasă, dar într-o după masă am vrut să cumpăr câteva sticle de bere să le am în cameră la hotel (eu nu prea beau apă), mi-a fost imposibil să găsesc un magazin care vindea bere. Vinuri și lichioruri berechet, dar nu bere. Apoi mi s-a spus că există tot felul de reguli și ordonanțe locale care reglementau....berea. Și aici Canada se strică. La restaurant era bere. Asta s-ar întâmpla în Vancouver cu mulți ani în urmă.