În noua campanie de alegeri prezidențiale contează patru candidați: George Simion care contează pe voturile lui Călin Georgescu și Victor Ponta care se adresează electoratului pesedist care l-a votat pe Călin Georgescu. Matematica electorală de aproximativ 40% nu le permite accesul ambilor în turul II, deci sondajele care îl dau pe amândoi în turul final par a fi eronate și nu le dau nici șanse să devina vreunul președinte. Pentru că unul din candidații pro europeni, Nicușor Dan și Crin Antonescu vor depăși în mod sigur 20%, ba este posibil ca ambii să se califice?! Cred că în această ecuație nu contează doamna Lasconi, care însă poate smulge procente de la Nicușor Dan. Și acum se poartă în media și pe rețelele sociale un lobby foarte accentuat pentru Nicușor Dan. În fața provocărilor pe care le ridică realitatea politică externă va trebui ales un președinte să facă față unor situații foarte complicate. În fața realității politice declanșată de acțiunile lui Donald Trump, președintele României trebuie să facă față unor provocări grele. România este o țară europeană membră UE și în același timp politica noastră de securitate s-a bazat pe parteneriatul strategic cu SUA. Cine va fi în stare să facă față acestor provocări, Nicușor Dan sau Crin Antonescu? Eu cred că Antonescu are profilul de președinte al României față cu realitățile externe, în baza experienței sale politice, președinte PNL timp de 6 ani și a experienței parlamentare. În plus în perioada scursă, a locuit și în Anglia și a arătat că vorbește fluent engleza, necesară în negocierile externe. Nicușor Dan nu posedă aceste avantaje politice, nu are experiența politică, dar poate fi un prim ministru destul de performant. Lui Crin Antonescu nu i se poate ierta de către aceeași intelectuali, formarea USL. Ne aflăm azi în fața aceleiași realități, coalițiile pro europene nu pot funcționa fără PSD. Dacă ne aducem aminte în 2021 a funcționat o coaliție de centru dreapta formată din PNL, USR și UDMR. Ea s-a prăbușit din pricina disputelor dintre prim ministrul Cîțu și liderii USR. Dacă este să aducem o critică întemeiată fostului președinte Iohannis este că acesta nu a fost în stare să negocieze și să convingă părțile interesate și să se continue această coaliție de guvernare. Dacă această coaliție ar fi continuat până în 2024, probabil că alta ar fi fost realitatea politică din România și influența extremiștilor AUR, SOS, POT nu ar fi fost importantă. Dar acestea sunt chestiuni contrafactuale!
Însă aș sublinia ceva extrem de important de la dezbaterea publică de aseară cu Crin Antonescu remarcată de un etnic armean, domnul Varujan Pambuccian. Atunci când a redactat proclamația de Unirea a Transilvaniei cu România Vasile Goldiș a dat măsura stimei de sine a liderilor români transilvani. Este acea mândrie că ești român, repetată și de Regele Ferdinand I când a întemeiat România Mare și aș adăuga aici și pe Ionel Brătianu. Ne-am pierdut stima noastră de sine, frecvent aud și o comit și eu că trăim într-o țară de rahat. De vină este și educația, cei șapte ani de acasă, înlocuiți cu educația de mahala care se petrece în ghetourile românești, ale blocurilor construite în vremea comunismului în care s-a mutat populația de la țară care a lăsat uitate bunele obiceiuri și stima de sine. Doar un Lulea de la AUR are nostalgia realizărilor mărețe de atunci. Acesta avea cam 8 ani la revoluție. Cum să perceapă el cum era viața în comunism? Doar prin filtrul nostalgicilor cu care împarte false patriotisme cu miros infect de Putin.
Deci este extrem de important să ne recâștigăm această stimă de sine, să consolidăm solidaritatea națională care pare a lipsi acum.
În fapt eram preocupat să prezint filmele pe care le-am văzut în ultimul timp.
Și am remarcat două seriale.
En Place este un serial de comedie francez. Pornește de la premisa că, dacă naționala de fotbal a Franței este africană, de ce nu ar fi și un președinte african. Și așa în sezonul doi al acestui serial africanul sau negrul cum spun francezii, Alexandre Ble ajunge președinte al Franței. Ceea ce urmează este un adevărat coșmar, cred că realizatorii o dau rău în bară, cu o Franță ca acum, sfâșiată între stânga și dreapta, dar și cu situații incredibile pentru o realitate politică care se vrea satirică, dar ajunge să fie grotescă.
De asemenea am văzut serialul A man on the Inside. Este o comedie despre bătrânețe cu toate repercusiunile care le aduce vârsta înaintată. Începi să uiți cuvinte, substantive spun personajele. Și eu am început să pățesc același lucru, uit cuvinte, ca de exemplu anacronic, pe care l-am recuperat citind un articol din România literară!
Azi este 1 Aprilie, ziua păcălelilor, dar ce am scris nu este o păcăleală!
Mulțumesc Joe pentru comentariul de mai sus, clar prompt și la obiect. Aici în America, sunt câteva canale de știri care bălăcăresc România pe motivul că alegerile au fost anulate de curte și că chestia asta este anti-democratic. Ceva mi-a sunat "fishy" și am știut că ceea ce aud este 50% din adevăr, sau altfel zis... disinformation. Rezultatul alegerilor întotdeauna trebuie certificat (chiar și în SUA) ca să devină lege, iar dacă o curte are puterea de a le anula, această provizie in constituție nu a fost pusă acolo degeaba. Face parte din democrație (daca nu e corupție). Deci inca o data, mulțumesc de blog.
RăspundețiȘtergereDragă Mike! Efectul Georgescu s-a extins și în Franța! Marine Le Pen a deturnat bani europeni în scopuri dubioase pentru partid și acoliți, intră la pușcărie și pierde dreptul de a candida!
ȘtergereFoarte plauzibila explicatia-analiza a succesului lui Călin Georgescu, veleitatile de analist vad ca te ajuta in continuare si in domeniul social ... Afirmatia ca "Ne-am pierdut stima noastră de sine, frecvent aud și o comit și eu că trăim într-o țară de rahat." mi se pare exagerata si pesimista!
RăspundețiȘtergereOricum ar fi, cu toate ca e in zadar sa te conving, avand in vederea aprehensiunea fata de adevar si fapte, am sa incerc sa clarific un punct. Si anume ca Dl. Pana are o intelegere gresita a ceea ce inseamna certificarea alegerilor. Chiar daca e si american. Alegerile sunt certificate si nu candidatii. In US, spre exemplu, certificarea electorală este procesul formal prin care rezultatele unei alegeri sunt validate și finalizate oficial. După ce voturile sunt exprimate și numărate, acest proces asigură că rezultatul este corect, legal și reflectă voința alegătorilor. Apare de obicei la mai multe niveluri de guvernare - local, statal și federal. Certificarea este esențială deoarece ștampila legală este cea care oficializează rezultatele, permițând câștigătorilor să preia funcția – indiferent dacă este un oficial local, un membru al Congresului sau președinte (inaugurat pe 20 ianuarie). Este conceput cu verificări, cum ar fi renumărări sau audituri, dacă marjele sunt strânse, dar nu este imună la controverse, așa cum se vede în litigiile cu privire la reclamațiile sau întârzierile privind frauda alegătorilor. Totuși, odată certificate, rezultatele rămân valabile dacă nu sunt anulate de instanțe sau, în cazuri rare, acțiuni legislative.
RăspundețiȘtergereCeea ce se intampla acum in Romania nu are nicio legatura cu certificarea.
De ce încerci să-mi pui în discuție opiniile mele , care după tine ar fi eronate? Noi, față de SUA avem o instanță, CCR care verifică candidații prezidențiali. ȘI la fel ca în Franța cu Marine Le Pen. Vezi tu Donald Trump a candidat din calitatea de infractor, cel mai penibil este că a plătit curve din banii firmei. Ca și cum era în drept ca aceste afaceri intime să facă parte din drepturile lui!? Este bine că în România există această instituție! Altfel ne-am fi pomenit cu un pion rus--putinist președinte, cum se întâmplă acum în Georgia. Și cam toți europeni au lăudat acțiunile CCR. Normal că un infractor ca J. D Vance care a atacat Capitoliul în 2021 nu este de acord. Iar CCR este instanța supremă care certifică validitatea alegerilor și pe candidatul ales. În această fază finală, CCR are doar o certificare formală, pentru că este dificil ca manipulări să influențeze decizia finală. Cât despre anularea alegerilor de către CCR s-a făcut pe baza dovezilor că Georgescu a afirmat că nu a cheltuit măcar un ban în campanie și indicațiile certificate de serviciile de intelligence că era omul rușilor.
RăspundețiȘtergereTotuși, suspendarea candidaturii nu este automată; ea depinde de o decizie oficială a BEC sau a instanțelor competente, bazată pe probe concrete. De exemplu, în martie 2025, candidatura lui Georgescu a fost deja respinsă de BEC din alte motive (încălcări constituționale), dar chestiunea finanțării nedeclarate ar putea fi un motiv suplimentar dacă este investigată și dovedită. Legea prevede sancțiuni precum amenzi sau chiar anularea candidaturii în cazuri extreme, dar procesul necesită o anchetă formală, cum ar fi cea a procurorilor sau a AEP.
RăspundețiȘtergerePe scurt, da, nedeclararea banilor de campanie poate conduce la suspendarea candidaturii lui Georgescu, dar doar dacă autoritățile competente finalizează o investigație și emit o decizie în acest sens. Până în prezent (2 aprilie 2025), nu există o hotărâre definitivă publică legată strict de acest aspect, dar subiectul rămâne sub atenția opiniei publice și a instituțiilor.
Cam toti canditatii la functiile inalte in stat sunt suspectati de sustinere financiara incorecta.
RăspundețiȘtergereDe ex Nicusor Dan care este cercetat de ani de zile.
Chiar si cuplul Ponta - Antonescu a suferit de aceasta banuiala acum vre-o 12 ani.
Nu mai vorbesc de alte perioade cind se dadeau umbrele mincare si alte alea ptr alegatori iar posturile TV faceau niste incasari enorme.
Asta inseamna ca nu avem inca educatia adecvata. .