luni, 14 iulie 2025

România de ieri și de azi


Aș începe cu România de ieri, din ce am citit din Autobiographia mea a lui Zacharia Antinescu, institutorul lui Caragiale. Suntem pe la începutul anilor 1850 în România, cum spunea Antinescu, despre Principatului Țării Românești. Și m-a surprins desprinderea de feudalism, de perioada fanariotă. Ploiești era administrat în genul occidental, cu prefect, era deja o Școală de fete, unde începe să activeze Antinescu. Antinescu, brașovean, cu mentalități din Transilvania central europene, patriot român găsește în Ploiești o viață adaptată la necesitățile modernității acelor vremuri. Nu se mai simte turcirea și grecizarea care ne-au dominat în secolul al XVIII-lea. Caragiale mai târziu ne descrie o Românie sincronizată la modernism. Pe de altă parte, în zona rurală dominau încă relații feudale, învoieli agricole care mențineau această zonă într-o accentuată înapoiere. Asta explică ultima răscoală din Europa, cea din 1907. Reforma agrară din 1921 a împroprietărit majoritatea țăranilor, care au luptat cu eroism în Războiul de Reîntregire, dar nu a rezolvat problemele agriculturii românești. Ulterior ciubota bolșevică se lăuda cu colectivizarea agriculturii care a distrus exact pe cei mai harnici țărani. Abia acum începe să se practice o agricultură modernă, cu toate că au apărut ciocoii noi agricoli, care vor doar să profite de facilitățile date de stat și UE. 

Revenind la actualitate, s-a desfășurat Congresul PNL. Acesta l-a ales pe liderul incontestabil al acestui partid, prim ministrul Bolojan. Remarca cineva pe FB cum poate fi acest om politic atât de puțin șantajabil, că are curajul să ia măsuri extrem de impopulare. Eu sunt surprins de faptul că este un foarte bun orator, spontan în replicile date jurnaliștilor la conferințele de presă, când se spunea că nu este un debater și orator, Bolojan este! Au participat președintele Nicușor Dan, reprezentanți ai USR, UDMR, minorități. A lipsit în mod semnificativ cei de la PSD. Cei de la PSD s-au transformat în niște fecioare neprihănite, ei care sunt cele mai mari curve politice. Joacă cartea populismului, plâng de mila oamenilor supuși austerității. S-a văzut că ministrul finanțelor, Boloș avertizase în 2024 pe Iohannis, Ciolacu, Ciucă de deficitul bugetar imens, dar pe Ciolacu l-a durut în bască! Este interesant că la finalul congresului, sala plină de resturi, gunoaie a fost curățată de liberali în frunte cu Bojan, exemplu care poate fi urmat și șeful când este nevoie se implică!

Cu toate că nu sunt un admirator al lui Sever Voinescu, nu pot decât să agreez punctele lui de vedere prezentate în Dilema privind partidele politice în articolul România ca o pradă. El spune că România este prizoniera partidelor politice, de 10-15 ani, eu aș spune de 35 de ani de la începutul democratizării României. Și face și niște aprecieri.

''Contraselecția, adică sistemul intern de promovare este astfel făcut încât incompetența bate competența, necinstea bate onestitatea, mintea îngustă bate mintea deschisă, frica bate curajul.'' Aici sunt campioni cei de la PSD, o fabrică de incompetență.

''Loialitatea șmecheră, adică se caută și se cultivă loialitatea totală față de partid, doar că, de fapt, ceea ce se găsește este o loialitate față de o anumită gașcă, iar loialitatea este viguroasă până când apare momentul oportun pentru trădare și schimbare a direcției loialității.'' Aici excelează în primul rând USR, acrobația politică nefiind circ, ci lipsă de caracter.

''Votul șubred, adică orice se votează în structurile democratice de partid se subminează din prima zi după vot.'' Aici excelează PNL, care a a votat  ultimul an de două ori unanim, întâi pe Ciucă și apoi pe Crin Antonescu, ca imediat să-i submineze și așa nu au intrat în turul final prezidențial.  La Antonescu a contat și PSD care nu l-a votat!.

O altă analiză care mi s-a părut eronată a fost a lui Andrei Țăranu. El este mefient cu PNL și spune că va avea soarta PDL, dacă nu vor reuși măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan. PDL a fost un partid artificial de lideri, întâi Petre Roman, apoi Băsescu, excelent demagog populist, partid cu o ideologie neclară, întâi social democrați, apoi populari. Aroganța lui Băsescu din 2010, când și-a asumat sfidător măsurile de austeritate, fără să ia pulsul popular au condus la prăbușirea și dispariția acestui partid. Băsescu l-a făcut mare, Băsescu l-a îngropat. 

Cred că partidul în cea mai delicată situație este PSD. După ultimele sondaje, votanții acestui partid au migrat spre AUR, din furie și  frustrare că PSD nu a reușit să satisfacă anumite cerințe și mai ales din curvăsăria politică pe care o practică. Liderii sunt incompetenți, Ciolacu a fost retrospectiv o catastrofă, Grindeanu nu pare capabil să domine acest partid. 

USR în vederile lui Țăranu vrea să se transforme într-un partid prezidențial. Că Nicușor Dan poate sau nu să transfere ceva popularitate rămâne de văzut. Cred că vor conta mai mult prestațiile miniștrilor USR din coaliția guvernamentală, unde doar Radu Miruță pare a inspira încredere. 

Tot în Dilema economistul Dorel Dumitru Chirițescu publică un articol destul de ciudat, Sindromul slugii abandonate. El pornește de la incidentul cu Pârvulescu în 1979 când l-a criticat pe Ceaușescu, iar toate slugile a cestui dictator au sărit să-l apere. Aceste slugi au supraviețuit și au condus în continuare țara. Acum slugărnicia  s-a mutat de la Estul  comunist la Vestul capitalist. Iată acum cu Trump lucrurile par a se schimba. Autorul crede că instituțiile moderne pe care se bazează România, NATO și UE intră în disoluție. Ei bine aici sunt în total dezacord, Trump a încercat să testeze trăinicia UE și nu i-au reușit manevrele lui de nebun, la fel și cu NATO. Este adevărat că fostul prim ministru Ciolacu a intrat fibrilație căutând puncte de sprijin pe lângă Trump, ajungând să apeleze la persoane dubioase. Între timp Trump a înțeles că Putin este un escroc și sprijină militar acum Ucraina. Sper ca în noua formulă, cu președintele Nicușor Dan și cu primul ministru Bolojan să nu mai dăm impresia dea slugă abandonată și să ne manifestăm mai judicios pe scena internă și internațională. 

Dacă ne uităm la sondaje AUR pare dominator, dar dacă nu uităm la parlament, AUR și partidele SOS și POT au mari probleme, le pleacă parlamentarii. Am citit o postare pe FB cu aer pamfletar în care erau luați la refec Diana Șoșoacă, Anca Alexandrescu, Ion Cristoiu și cei doi iluminați murdari: George Simion și Călin Georgescu. Reacțiile la postare sunt virulente. După comentariile agramate se vede educația precară a comentatorilor. Și postarea este un pamflet acid, dar care reflectă, din păcate, calitatea acestor personaje. Este de neînțeles cum a reușit Călin Georgescu, cu toate aberațiile lui toxice să fascineze atâția. Cred că a contribuit și furia și frustrarea evidentă a dezamăgiților. Este de meditat cum a putut fi manipulată mintea unora care au acceptat toate năzbâtiile și prostiile debitate de Georgescu, asta înseamnă că manipularea are succes la oameni furioși.

O altă chestiune care m-a îngrozit s-a întâmplat la festivalul Beach, Please unde tinerii au scandata Ceaușescu, Ceaușescu. Acești tineri iresponsabili nu au habar de ce a însemnat micul dictator, care ne-a regulat cum a vrut el în ultimul deceniu comunist, de parca eram sclavii lui și copiii ăștia îi strigă numele, altă victorie a manipulărilor ticăloase!

Tot în Dilema citesc articolul Stelei Giurgeanu, Discriminarea imaginației. Este o reacție la dezbaterea publică generată de Gelu Duminică. Acesta se revoltă că la Evaluarea Națională 2025 la Limba Română s-a propus relatarea unei excursii făcute de copii. Duminică se revoltă pentru că, spune el, copiii din etnia lui romă nu au ocazia unei excursii din cauza sărăciei. Duminică nu este pentru prima oară, când, cred eu, este ipocrit, foarte ipocrit. Pentru că este un adevăr, că copiii de romi sunt săraci. Dar ce fac ei? Cum îmi spunea un amic care a fost în contact cu o astfel de familie, soacra și copiii au fost expediați în Franța la muncă, adică cerșit și furat. Prefer să fiu considerat rasist, dar ce s-a întâmplat în Irlanda de Nord, tot cu niște adolescenți romi s-a declanșat o reacție sinistră, în care românii, de orice etnie au devenit o țintă a xenofobiei. Deci copii de romi fac excursii mult mai interesante, precum și copiii de etnici români din precariatul din diaspora, care sunt aduși câteodată de părinți, temporar prin Occident. Deci acești copii care par defavorizați, călătoresc mai mult ca alții, care rămân în țară. La fel cum alt sociolog rom este revoltat că s-a reușit blocarea festivalul de manele de la Stadionul Național. Cu regret, manelele sunt toxice, pentru că fac apologia unei lucruri inacceptabile, cum este statutul femeii față de bărbat, al câștigurilor ilicite, a mizeriei îmbogățiților dubioși. Mi se va replica că au un mare succes la etnicii români, cum sunt fotbaliștii, dar asta arată cât de precară le este educația. În plus lăutarii autentici sunt obligați să cânte aceste mizerii sub muzicale, la cererea amatorilor acestui gen dubios pe mulți bani. 

În România literară remarc un articol scris de Varujan Vosganian privind reformele în domeniul cultural. Aici se pare că guvernanții ignoră pe cei mai în măsură să stabilească direcțiile culturale. Nu așa zișii lucrători culturali, ci scriitori, artiști, actori, interpreți muzicali care se pricep mai bine decât niște birocrați să traseze direcțiile de dezvoltare culturală.

În fine, s-a terminat și sezonul de fotbal cu acest ciudat Campionat Mondial al Cluburilor. Semifinala așteptată dintre PSG și Real a fost un mare fâs, pentru că Real Madrid a jucat jalnic, cu erori teribile de apărare, iar scorul ireal  de 4-0 pentru PSG reflectă jocul prost al madrilenilor. Și a venit aseară, duminică 13 iulie 2025 finala acestui campionat între Chelsea și PSG. Toți dădeau ca sigură o victorie pariziană. Nu a fost așa pe teren. Probabil că și PSG a intrat pe teren convinsă că nu va avea nicio problemă. Chelsea a fost o surpriză, a spulberat pe PSG. Parizienii au jucat nesigur, nu au controlat mingea, mijlocul faimos nu a contat și nici atacul, apărarea a fost jalnică. În schimb Cole Palmer s-a distrat cu PSG, nu au fost în stare să pună pe un  parizian să-l păzească. Cea mai amuzantă fază a fost când Cucurella l-a îmbrâncit pe un parizian și acesta l-a tras de părul lui vâlvoi și a văzut roșu! S-a terminat 3-0 pentru Chelsea, PSG a fost parcă Real din semifinale. 

E vară și este foarte cald!