miercuri, 6 august 2014

Klaus Johannis la Realitatea tv

Am avut ocazia să-l revăd pe Johannis aseară la tv.

Prima problemă este că deja i s-a românizat numele Iohannis, fără J. Probabil că o să dispară şi dublul n, iar prenumele o să devină Claus!!!

Eu sunt destul de subiectiv, pentru că am copilărit cu saşi şi cred că îi cunosc.
Urmărindu-l aseară pe Johannis mi-am dat seama ce pierdere a însemnat emigrarea lor. Au rezistat 800 de ani în Transilvania, păstrându-şi limba şi etnicitatea. A venit comunismul şi şi-au luat lumea în cap reîntorcându-se în Germania Federală. Nu administraţia românească i-a alungat, au fost în buni termeni cu aceasta în perioada interbelică, comunismul i-a alungat!

 Klaus vorbeşte româneşte cu accentul acela tipic de sas sibian. Cred că sibienii vor fi de acord cu mine. Am depistat şi câteva mici erori de vorbire, dar foarte puţine, neînsemnate. Este căsătorit cu o româncă etnică şi asta a condus probabil la o stăpânire subtilă a limbii române.
M-a surprins folosind expresia sinergie, atât de dragă lui Iliescu, este un termen folosit în fizică şi energie, aşa că îi este familiar.

Întrebat dacă în finala mondialelor de handbal junioare cu cine a ţinut a spus că evident cu Romania, chiar dacă finala era cu Germania. Acum mi-aduc aminte că pe vremuri naţionala feminină de handbal a României  avea multe nume germane, cum Gunesch sau Stockl erau componenţi de bază la naţionala masculină!
Nu l-a întrebat Rareş Bogdan cu cine a ţinut în finala Campionatului Mondial de Fotbal şi nu era nimic de ruşine, dimpotrivă să spună că a ţinut cu nemţii! Acum când a trecut ceva timp toată lumea admiră unanim această echipă senzaţională, unde nu există vedete, pentru că fotbalul este în mod primordial un joc de echipă!

Cel mai surprinzător răspuns al lui Johannis a fost că de abia aşteaptă dezvăluirile lui Băsescu privindu-i pe candidaţii prezidenţiali, că el nu are nimic de ascuns. Deci la ameninţările şantajiste a cadavrului politic Băsescu a răspuns cu toată onestitatea unui om cinstit.

A lămurit şi poveste conflictului cu ANI.
Johannis face parte dintr-o asociaţie regională (nota bene!) care se ocupă cu canalizarea şi alimentarea cu apă în judeţele Sibiu şi Braşov, alea săseşti (NM), nicidecum cu o instituţie, regie locală. A câştigat pentru că are dreptate la Curtea De Apel, iar recursul ANI la ICCJ va avea loc potrivit cutumelor în 2015 şi 2016.

A criticat măsurat şi aplicat guvernarea Ponta care nu este în stare să-şi atingă propriile ţinte economice.   A spus că nu are probleme să colaboreze cu prim ministrul Ponta, dacă va fi ales preşedinte, dar fără sinergia necesară.

Întrebat ce vrea el pentru români în viitoarea sa calitate de preşedinte a spus că aşa cum a redat speranţa sibienilor. Vrea să redea speranţa tuturor românilor!

Urmărindu-l pe acest bărbat masiv, şaten blond mi-am amintit de cancelarul Helmuth Schimdt. Am aflat de la prietenul meu Mircea din Germania că acesta este cel mai popular om politic german.
De ce nu am avea şi noi o variantă românească?
Nu mai vreau să amintesc de impactul covârşitor al unor germani la modernizarea României, germani care au fost mari patrioţi români.


Din acest motiv nu am decât să sprijin din toată inima pe candidatul Johannis!

11 comentarii:

  1. Cred ca saptamina viitoare o sa-l "sprijini din toata inima" pe candidatul Predoiu, chiar daca nu ai o poza cu el...

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaa. asta a fost un atac dur la Joe! Dar sa speram ca saptamana viitoare candidatul va fi tot Domnul Klaus Johannis!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pacat ca functia de Presedinte nu prea mai are valoare ,deoarece la 70% -parlament si 30% din populatie cu drept de vot poate demite Presedintele.Pana in 2016 , Presedintele este o nulitate la Cotroceni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi doresc o nulitate de tipul lui Johannis la Cotroceni!
      M-am săturat de preşedintele jucător Băsescu, de palavragiul iresponsabil, de şantajistul ordinar, de găinarul de case şi moşii!
      Doar amicul d.m. ar mai sorbi din paharul de whisky expirat la lui Băsescu!
      Mi-e teamă de substitutul lui care este Ponta!

      Ștergere
    2. Wishful thinking ! Se sitie ca J are dosare grele si imbatabile. Asta e adevarul. Oricum, in nici un caz, nu o sa fie pe liste. Joe, poate e o noutate, dar Schmidt era socialist ! Atunci ce ai cu Ponta? Comparatia ta e de genul daca tot faceam bicicleta Tohan iar Tohani-ul este nemtesc, de ce nu am avea si noi un Audi ? Simplu din ceea ce zicea Cioran :"Neamul romanesc s-a ticalosit atat de mult incat I-a corrupt si pe evrei. Evreimea romaneasca nu a dat nu Kafka" ! Si inca nu este clar ca vom avea alegeri....
      M
      PS: Aferim bre cu speranta ca saptamana viitoare (sic !) vom avea acelasi candidat. Umil atrag atentia ca deocamata J nu e nimic. Doi, subconstientul stie mi bine despre statornicia romaneasca. Zicea von Manstain, alt neamt, in Batalii Tradate (oare de ce ?) "Pe Romani nu te poti baza"
      Dar te poti baza in a vota cu sistemul
      M

      Ștergere
    3. J, titlul tau imi adduce aminte de faimosul Lenin in Finlanda !
      M

      Ștergere
  4. Daca varianta cu un rege neamt nu-i fezabila, hai sa incercam macar un Presh sas, eh?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe, mai actualizeaza poza ca e depasita de evenimente.E din vremurile in care si eu credeam ca J. este providential pentru politica romanesca(eroare grava sa crezi ca cineva e providential). Spre deosebire de tine, eu nu adulez marionete politice si in general vorbind, chiar pe nimeni :). A

    RăspundețiȘtergere
  6. Tu glumesti, Joe? "Doar amicul d.m. ar mai sorbi din paharul de whisky expirat la lui Băsescu!
    Mi-e teamă de substitutul lui care este Ponta!" Comparatia este cel putin aiurea(ca sa ma exprim suav) .Tu chiar ti-ai pierdut busola?A

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am uitat pe Wikipedia (limba germană) și numele e scris Iohannis - se adaugă în paranteză ("cîteodată Johannis").

    RăspundețiȘtergere