miercuri, 27 iulie 2016

In Europe's Shadow - În umbra Europei de Robert D. Kaplan

Cartea In Europe's Shadow - Two Cold Wars and a Thirty Year Journey through Romania and Beyond este ultima carte a lui Robert D Kaplan tradusă la Editura Humanitas sub numele În umbra Europei.
Robert Kaplan este jurnalist şi eseist geopolitic, cartea sa Balkan Ghost a fost citită de preşedintele Clinton înainte de a lua decizia intervenţiei militare în fosta Iugoslaviei.
Alături de geostrategul George Friedman este printre prietenii americani ai României şi un susţinător al intereselor sale în SUA.

Ca tânăr absolvent de colegiu Kaplan face prima sa vizită în România în 1973, România pentru el arătând extrem de rurală. După ce satisface serviciul militar în Israel, Kaplan face op nouă excursie în România în noiembrie 1981. Este de data asta şocat de aspectul întunecat şi trist pe care îl are acum România lui Ceauşescu. Din 1990 Kaplan repetă vizitele în România, prin 1998 şi apoi în 2013 şi 2014.

Kaplan s-a împrietenit în România cu cunoscuţi intelectuali precum Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu şi alţii.

Din carte străbate dragostea pe care o poartă ţării noastre, este fericit să vadă evoluţia pozitivă care a avut loc în cei 25 de ani de postcomunism în România.

Interesant este că vede pe Iliescu ca omul potrivit în perioada imediat după 1990 care a putut menţine în România o atmosferă care putea degenera în desfăşurări similare cu cea din Iugoslavia declanşate de animozităţile şi confruntările cu minoritate maghiară din martie 1990. 

Alt lucru şocant este declaraţia unei bătrâne evreice din Iaşi care spunea că a fost mai bine pe vremea lui Antonescu decât în comunismul lui Gheorghiu Dej.
Kaplan este un fin cunoscător al istoriei noastre din lecturile istoriei scrise de Mircea Eliade(?!) şi de Keith Hitchins. 

Cea mai tristă este călătoria în 2013 -2014 în Republica Moldova unde constată influenţa perversă a propagandei ruseşti care menţine o instabilitate în această bucată de Românie pierdută, asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în Ukraina.

Călătoria peste munţi în Ardeal îi prilejuieşte reflecţii privind moştenirea central europeană. Am aflat că goticul săsesc este de influenţă burgundă! Kaplan este preocupat de efectele posibile ale propagandei naţionaliste ale lui Viktor Orban în secuimea ardeleană.

Oricum părerea lui Kaplan este în ansamblu pozitivă şi optimistă privind viitorul european al României. 

Puteam să citesc carte în traducere, dar am preferat versiunea originală chiar dacă asta mi-a provocat anumite dificultăţi, dar am fost ferit de trădarea traducătorului în anumite situaţii.

Un comentariu: