marți, 4 octombrie 2016

De ce suntem săraci?

Această întrebare mă frământă mai demult. Însă acest lucru l-a resuscitat comentariul privind referendumul din Ungaria al lui Cristian Pârvulescu privind gradul de sărăcie din această ţară. Pârvulescu spunea că 40% dinte unguri trăiesc sub nivelul de sărăcie standard al UE care este de cam 220 Euro/ lună. Păi dacă 40% din unguri sunt sub acest nivel care este situaţia din România?

Fac nişte evaluări pe baza unor observaţii empirice personale. Cum treci graniţa României spre Ungaria peisajul schimbă. Chiar dacă Ungaria este în majoritate câmpie, totul este diferit faţă de Câmpia Română de unde îmi pot extrage observaţiile. În Ungaria gospodăriile de pe marginea şoselelor arată îngrijite, iarba este tunsă, gardurile care sunt bine întocmite.

În Câmpia Română totul pare lăsat de izbelişte. Oricum peisajul rural al Moromeţilor s-a schimbat complet, comunismul a distrus complet existenţa tradiţională. Văd că se afişează statistici care spun că o treime dintre români sunt încă implicaţi în agricultură. Nimic mai fals. Extrem de puţin români mai trăiesc din munca în agricultură. O bună parte dintre aceştia sunt azi cum spunea cineva implicaţi în muncile agricole din Europa de Vest.
Industrializarea comunistă i-a alungat pe ţărani de la sat şi i-a dus la oraş devenind muncitori. Aceştia reveniţi la ţară nu mai depind de munca în agricultură ci se descură din pensie. La fel este şi în zona de deal unde livezile şi viile nu mai asigură traiul locuitorilor din aceste zone.
Singurele zone prospere din satele câmpiei le-am văzut pe valea Oltului inferior, unde este o tradiţie de legumicultură veche şi aceştia aprovizionează cu legume de solar pieţele marilor oraşe ale Munteniei şi Olteniei. La fel este şi în zona Giurgiu unde legumicultorii sunt axaţi pe piaţa Bucureştiului, sau cei din zona Galaţiului.

Cum am mai spus în zona de câmpie a Argeşului satul arată dezolant. Da acolo s-a întâmplat însă o concentrare a terenurilor. În zona Găujani sunt doar trei mari întreprinzători agricoli care au cumpărat şi luat în arendă terenul agricol, doi locali şi o nemţoaică. Exploatarea agricolă în zona de câmpie este rentabilă pe suprafeţe mari, sunt maşini agricole care ară, întreţin şi recoltează cu mare eficienţă că nu mai este nevoie ca intelectualii, elevii şi armată să culeagă porumbul ca pedeapsă pentru epoca de aur al lui Ceauşescu! 

Există totuşi o mare nedumerire comparativă. Cum este posibil ca zona secuiască care este considerată la fel de săracă sau mai rău decât cea din Câmpia Română sau Moldova să arate mai bine în zona rurală. Cred că aici intervine o chestiune de mentalitate. Chiar dacă săraci şi secuii şi ungurii din Ungaria din zona dintre frontiera cu România şi Tisa, au o altfel de mentalitate sunt mai harnici şi ştiu să drămuiască mai bine resursele sărace.
Cred că mentalitatea celor de la câmpie din Vechea România este de risipă incredibilă combinată o lene şi hoţie.  Serialul Pro tv Las Fierbinţi este o oglindă a mentalităţilor acestei zone care fac ca subdezvoltarea şi lehamitea să se manifeste plenar. 

Cum spune un străin aceste sate mai bine ar dispărea atât timp cât aceste localităţi au încremenit în timp, devenind locul de retragere a foştilor angajaţi la statul comunist, locul unor case de vacanţă a nostalgicilor după iarba verde de acasă sau eventual casele celor plecaţi afară şi care trebuie să investească în ceva palpabil acasă. 

Cât timp această mentalitate distructivă se va manifesta aceste locuri sunt sortite dispariţiei. 
Şi se vor confirma spusele lui Brâncuşi:


V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi mai proşti!

3 comentarii:

  1. Nu cred ca Las Fierbinti este exempul bun. Serialul nu este bun pentru peisajul satului romanesc, desi intelectuali precum Plesu se pare ca intelectuali de tipul Plesu apreciaza din plin acest tip de sitcom, ci mai degraba pentru mhalaua oraseneasca. La sat din pacate nu prea gasesti tipi ca Giani ci mai degraba ca Firicel dar mult mai batrani, fara puteri si fara bani, imposibil a se adapta unei realitati la care chiar si abonatii banilor guvernamentali (vezi diferitii samsari de pamant, botezati pompos arendasi) nu o fac. Si nu o fac pentru ca in afara de a planta grau si porum si a se plange de preturile mici si importurile din strainatate, nu gandesc diferit.
    Daca Romania vrea sa faca ceva ar trebui sa gandeasca diferit si sa abordeze mai degraba agricultura Bio si apoi canalele de distributie interne si internationale.
    Viitorul ar trebui sa fie asta mai ales intr-o lume asa de poluata si mai ales la o proprietate rurala asa de farmitata.
    Dar ma tem ca, precum Plesu o sa ramanem la "Las Fierbinti"!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ca nu avem un candidat ca Trump si pentru ca si daca l-am avea nu am vota cu el!

    RăspundețiȘtergere
  3. Parca nu as blama numai comunismul pentru "saracie", am fost si ramanem o "colonie" tarandu-ne la cheremul tarilor dezvoltate!

    RăspundețiȘtergere