miercuri, 19 octombrie 2016

România speranţei

Eram foarte pornit zilele acestea. Voiam să scriu despre pornirile ciocoieşti ale generaţiei mele sau a copiilor noştri, cei care au scăpat de folcloricele opinci ale părinţilor şi bunicilor noştri ca să ne uităm de sus la cei care muncesc de le sar ochii să câştige un ban cinstit. Sau de apucăturile misogine în care unul din campioni este chiar Andrei Pleşu, nemulţumit că Alina Gorghiu n-a găsit altceva mai bun decât să facă oferte unor tinere jurnaliste ca să intre în politică.
De altfel nu pot decât să mă întristeze cum spirite strălucite, precum cel mai sus menţionat, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, şi nu cel din urmă scriitorul Mircea Cărtărescu au cauţionat cu personalităţile lor una din cele mai sinistre figuri politice, Traian Băsescu, cel neîntrecut decât de Iliescu în vara minerilor din 1990.

Mă întreb şi azi cum am putut fi atât de orbi, sau cum mai pot unii încă fi să ne punem încrederea într-unul care a torpilat cu rea credinţă prima alcătuire cu adevărat democratică, Convenţia Democrată în istoria post decembristă şi să-l alegem de două ori preşedinte al României. Traian Băsescu cavalerul luptei împotriva corupţiei  a reuşit să organizeze un grup venal şi penal de spoliere neruşinată a României şi românilor.

Încrederea într-un tânăr ce părea de mare viitor  care preluase conducerea celui mai mare partid de stânga şi părea a-l reforma şi moderniza, Victor Ponta, ne-a fost la fel de grosier înşelată. Victor Ponta este un personaj paranoic şi fals construit din minciuni şi trădări, este exemplu cum l-a înşelat pe Crin Antonescu de care îi duce ipocrit dorul. 

Ei bine când speranţele mele de regenerare şi de viitor al ţării erau la cel mai scăzut nivel am fost martorul invitaţiei făcute de Rareş Bogdan al lui Emanuel Costescu. Dacă acest tânăr şi încă vreo 10 ca el s-ar implica în politica României atunci patria noastră are o şansă.

Cum am scris Emanuel Costescu este un tânăr sibian educat la Liceul Brukenthal, cu studii de economie la MIT şi MBA la Harvard, având postul de Corporate Banker la J.P. Morgan la Londra a acceptat să intre în guvernul Cioloş ca secretar de stat la Fondul de investiţii străine în România.  A demisionat recent pentru că a acceptat să candideze pentru USR la un post de deputat pentru diaspora. 
Am primit reacţii nedumerite la această mutare. Cum poate un tânăr de mare succes internaţional să accepte să facă politică în România?
Ei bine el spune că aşa a fost educat în spirit patriotic la şcolile pe care le-a urmat în SUA. Vine un moment în care patria îţi cere să te implici social, fie luând haina militară, fiind în sănătate, fie în administraţie.  De fapt şi azi trebuie să reamintesc vorbele profetice ale lui J.F Kennedy. Nu te întreba ce poată face ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ea.
Acestea reflectă foarte bine etica protestantă a lui Weber, chiar dacă Kennedy a fost catolic! Ei bine acest tip de educaţie etică a făcut din SUA cea mai mare şi grandioasă putere de pe pământ.

Mi s-ar reproşa entuziasmul meu grăbit, dar reacţia a fost similară şi la jurnaliştii invitaţi ulterior de Rareş Bogdan. 
Emanuel Costescu are coerenţa, fluenţa unei gândiri şi anvergura de viitor om de stat. 

Costescu a creionat o imagine optimistă a României, o ţară cu potenţial uman, care pot aborda tehnologiile viitorului, exact invers imaginii unei ţări în derivă, cu un învăţământ la pământ, cu resurse de inteligenţă care se scurg în afară. Trebuie regândită mobilitatea la nivel specialiştilor intern şi internaţional şi a muncitorilor care să migreze în zonele care au nevoie de ei din România.
El a oferit şi nivelul de salarizare la care un specialist român se poate considera satisfăcut la Bucureşti comparativ cu un trăitor similar la Londra. Dacă la Londra un salariu de 5700 de Euro poate oferi o existenţă asigurată, la Bucureşti poţi avea acelaşi statut cu un salariu de 1300 de Euro!

Cu astfel de oameni la conducerea României putem avea speranţe.

Să dea Domnul să nu mă înşel!

2 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai inceput sa iesi din depresie. Mai ales dupa jaful extins practicat de USL. Asa este, tot Basescu a fost de vina ca a-ti fost prinsi la furat. Iata ca mai ai un prilej de optimism. Ionut Cristache, reporterul de la Antena 3 cunoscut ca varf de lance in razboiul postului cu Traian Basescu, a plecat de la televiziunea familiei Voiculescu saptamana trecuta si urmeaza sa faca o emisiune in prime-time la TVR. Speranta nu moare niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Basescu a fost, la un moment dat, alternativa la Nastase.
    Ca a pus pe picioare justitia doar ca sa se rafuiasca cu dusmanii sai personali, e o alta poveste.
    Care s-a intors impotriva lui si a camarilei.
    Crin Antonescu a fost doar un "gurist" care i-a ametit pe gugustiuci, in realitate fiind doar un smecheras/derbedeu prieten la catarama cu alt derbedeu - Dan Iosif.
    Si care a clocit cea mai toxica alianta politica, USL, alianta care a compromis total PNL.
    Despre "tanara speranta" de extractie Antena 3 sunt de aceeasi parere cu cea exprimata in comentariul anterior.
    Iar despre Gorghiu chiar n-am ce sa comentez. O nulitate careia ii cade caciula PNL pe ochi.

    RăspundețiȘtergere