miercuri, 26 iulie 2017

Frustrări istorice

Citesc de ceva timp o carte de istorie extrem de interesantă, Europe A History de Norman Davis.

Această istorie se centrează pe Apusul Europei cum şi este normal, pentru că acolo apar primele state şi imperii ce vor marca fundamental istoria europeană şi a întregii lumi.

Am ajuns la perioada iluminismului şi citesc şi despre ce se întâmplă în centrul şi răsăritul Europei. 

Norman Davis are puternice legături cu Polonia, a scris istorii ale Poloniei şi această ţară are un loc privilegiat în această istorie. Într-un fel este normal, Polonia  a fost un mare regat în Estul Europei, până la apariţia şi dezvoltarea Rusiei Moscovite.

Cum am mai spus românii apar sporadic în această carte.  
Iată că am ajuns în epoca Iluminismului a Împărătesei Maria Terezia şi fiului său Iosif al II-lea. Istoricul Davis povesteşte despre frustrările maghiarimii, pentru că Iosif proclamă limba germană ca limba administraţiei Imperiului Habsburgic. Asta declanşează apariţia conştiinţei naţionale la unguri, dar în acelaşi timp şi a altor popoare supuse Regatului Ungariei medievale, slovaci, croaţi, evrei.

Davis uită, nu ştiu de ce? să arate că cea mai importantă minoritate din  părţile fostului Regat al Ungariei, adică românii sunt neglijaţi ca trezire a sentimentului naţional care se manifestă pregnant în secolul XIX.
Păi dacă neglijezi răscoala socială şi cu caracter naţional a moţilor din Apuseni a lui Horea, Cloşca şi Crişan, Şcoala Ardeleană, produs a uniatismului catolic românesc de la 1700, ulterior celui ucrainean, care a trezit sentimentele naţionale româneşti materializate în Supplex Libellus Valachorum istoricul neglijează un eveniment istoric important şi fundamental pentru români.
Completat apoi de Răscoala lui Tudor din Ţara Românească, Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859 şi finalmente Întregirea din 1918 pe care o vom aniversa la anul un centenar sunt evenimente fundamentale în Europa de Est şi Balcani.
După 1918 apare în perioada interbelică România Mare care cuprinde toate provinciile istorice româneşti. Suntem o ţară nouă comparativ cu altele. România nu a existat în medievalitate ca Bulgaria sau Serbia, sau Regatul Ungariei, dar după 1918 suntem cea mai importantă ţară din acest areal geografic.
Existăm în continuare aproape în frontierele istorice, cu excepţia celor din Est, comparativ cu Iugoslavia care nu a fost în stare să creeze sentimentul naţional unitar de care dau dovadă românii. 

Probabil asta generează mari frustrări mai ales în Ungaria, unde primul ei ministru se plimbă ca vodă prin lobodă în România, dovadă cea mai elocventă că ceea ce debitează anacronicii naţionalităţi unguri este o imbecilitate. 


Chiar dacă eu mă simt frustrat, realitatea României de azi nu poate decât să bucure pe cei care gândesc şi cred româneşte.

2 comentarii:

  1. Desi frustrat, ai un final optimist!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e de mirare ca un englez nici macar nu mentioneaza pe romani, ca si cum ei erau doar niste oi sau bovine care vietuiau in imperiul habsburgic. Poate ca nici nu e cazul sa pierdem vremea discutand acest lucru, cartea e si ea doar o sursa de informatie relativ la Europa, dar nu un reper legat de importanta noastra ca popor. Asa vreau sa gandesc doar pentru ca nu pot considera cauza poporului roman ca una pierduta, desi, tare ma tem ca aceasta cauza, nefiind cauza intim legata de inimile liderilor nostri imposibil, nu stiu cine ne va mai sustine cauza...Mai sper ceva de la academia romana, dar cata forta pot avea niste oameni de stiinta, totusi, eu sper ca macar adevarul legat de dreptul nostru la Transilvania si la Basarabia, sa-l poata afla toata lumea...Eu gandesc si cred romaneste si sper ca suntem multi facuti astfel. Doamne ajuta, spun asta in conditiile alarmante de care auzim acum legat de relatiile internationale...Fereasca Dumnezeu sa nu ajungem sa gandim doar sub forma 'scapa cine poate', dar noi nu trebuie sa ne dam batuti macar in cuget si in simtiri si sa nu devenim doar niste vietuitori fara apartenenta autentica la ideea de Romania.

    RăspundețiȘtergere