luni, 15 ianuarie 2018

Mitologii maghiare

Observ că concetăţenii noştri maghiari se agită în anul Centenarului.
După o declaraţie nefericită şi interpretabilă a primului ministru Tudose maghiarimea a luat foc. Când la Budapesta s-a explicat că este doar o traducere greşită se uită că mereu când declaraţiile iredentiste maghiare se produceau în media ungurii noştri se scuzau pentru traducere greşită.

Dar de ce declaraţia lui Tudose?
Pentru că Kelemen Hunor are ordin de la Viktor Orban să ne strice sărbătoarea. Aşa că cele trei partide maghiare din Ardeal au dat o declaraţie comună privind autonomia secuimii şi autonomisme în ceea ce ei numesc Partium, adică Crişana.

Autonomie pentru liderii maghiari înseamnă maghiarizare totală a zonelor, cum au şi făcut în epoca dualistă, sau cum au făcut comuniştii maghiari autohtoni după 1945 în aşa zisul Partium, maghiarizând pe şvabii din zonă, care de abia după 1989 s-au trezit că sunt germani.

Iată că de curând au sărbătorit 450 de ani de la Dieta de la Turda în care s-a proclamat libertatea religioasă, în contextul apariţiei mai multor culte protestante, luteranismul săsesc, calvinismul şi biserica unitariană la maghiari şi secui, dar şi catolicismul unor dintre unguri. La Dieta de la Turda din 1568 care prevestea Pacea westfalică din 1648 privind libertatea practicării religiei, o singură religie nu era luată în considerare a majorităţii româneşti, adică ortodoxia, care nu era receptă!
Păcat, măcar acum în urma acestei aniversări nu am auzit regrete privind această excepţie nefericită.

Şi acum activul Kelemen Hunor vrea să sărbătorească 1000 de ani de Ungaria şi 100 de ani de România pentru maghiarii din Transilvania. 

Numai că el comite o eroare istorică! 
Este adevărat că Ardealul a intrat în componenţa Ungariei din secolul X. De la anul 1000 Regatul Ungariei avea Ardealul ca o entitate autonomă, ca Principatul Transilvaniei, condus de un voievod-principe.

După 1526 la dezastrul de la Mohacs, Regatul Ungariei dispare, Ungaria Centrală, Banatul, Partium devin paşalâcuri otomane, Ungaria de vest intră în componenţa Imperiului Habsburgic.
Transilvania devine principat autonom tributar Imperiului Otoman,  ca şi principatele dunărene, Valahia şi Moldova.
De abia la 1700, Austria prin Eugeniu de Savoia eliberează toate aceste teritorii de sub turci şi intră sub stăpânirea Austriei. Ca să restrângă puterea grofilor maghiari, Austria favorizează apariţia Bisericii Unite Greco Catolice, care prin Şcoala Ardeleană, retrezeşte ideea unităţii româneşti şi a afirmării sale naţionale. 

De abia în 1867 prin formarea Imperiului Dualist Austro-Ungaria, Ungaria desfiinţează autonomia Transilvaniei, aceasta devenind parte integrantă a Ungariei în imperiu pentru 51 de ani. 

Deci dacă facem acum o mică socoteală reiese că Transilvania şi implicit ungurii trăitori aici au stat sub regimului Regatului Ungariei timp cam de 650 de ani. 


Este totuşi o diferenţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu