marți, 28 februarie 2023

Patimile după Goma, Patapievici, Șora

A trecut o săptămână intens culturală.

Am fost miercuri și joi la Filarmonica Pitești la concerte muzicale cu oaspeți din Coreea de Sud. 

Miercuri a fost un concert vocal simfonic cu artiști sud coreeni la Filarmonica Pitesti. A dirijat Gae Jun Jeon. S-a interpretat Concertul pentru vioară și pian de Haydn cu pianista italiană Rosaria Diana Rizzo și violonistul Mădălin Sandu. Au urmat piese vocale cunoscute interpretate de sopranele Soyung Yu, Sookyoung Kim, baritonul Lee Gwangsuk și naista Gina Sandu.

Joi a urmat un concert simfonic cu oaspeți sud coreeni.În prima parte a fost interpretat Concertino pentru flaut și orchestră de C. Chaminade cu solista Junghui Kim. A urmat apoi Concertul pentru vioară și orchestră de Jan Sibelius cu cu solist tânărul Kyungseo Park.

În partea a doua a concertului dirijorul Gae Jun Jeon a condus orchestra Filarmonicii Pitești pentru interpretarea Simfoniei a 5-a a Lui Beethoven.

O seară muzicală de excepție!

Vineri îmi propusesem să merg la teatru, dar spectacolul programat la Teatrul Victoriei nu s-a mai ținut, așa că am ajuns din nou la Filarmonică unde a concertat trupa DIMMAS, patru tineri de la Cluj, acompaniați de trioul de jazz al Filarmonicii Pitești. Slab, nici nu merita menționat!

Sâmbătă am fost la Teatrul Victorie, sala fostului Cinema Modern.  Am urmărit farsa lui A. P. Cehov Cerere în Căsătorie unde am râs cu lacrimi la un spectacol al trupei Teatru Infinit din București. 

Am încheiat săptămâna cu Koana Kiritza după Alecsandri, în regia basarabeanului Sandu Grecu. UN spectacol în care echipa teatrului a fost folosită inclusiv trupa de balet, unde era o balerină care trebuia ca partenerul să fie halterofil așa de dezvoltată balerină. Un spectacol popular, dar cu probleme de dicție la unii actori.

A fost și un an de la declanșarea agresiunii Rusiei contra Ucrainei. Românii s-au comportat bine față de refugiații din Ucraina.  Deocamdată armata Ucrainei spre surpriza unora s-a comportat exemplar a reușit să-i dea înapoi pe agresori Rusia suferind pierderi considerabile. SUA și Marea Britanie au înțeles primii miza acestui război și dotarea cu armament de calitate au reușit să-i facă pe ucraineni să respingă în multe zone invazia. Nu au reușit plimbarea prin Ucraina și la Kiev pe care niște idioți o dădeau sigură. Îmi amintesc cum un așa zis expert militar de prin contributors.ro se mira că nu au respins la început ocuparea aeroportului Hostomel. L-au reocupat ucrainenii și i-au respins pe ruși și din zona Cernobîl unde unii militari ruși s-au iradiat periculos și iresponsabil. Au murit surprinzător de mulți generali și comandanți superiori, crucișătorul Moskva  a fost scufundat, Insula Șerpilor a fost reocupată de ucraineni. Rusiei nu i-a reușit șantajul energetic, se află la cota cea mai de jos și lumea așteaptă răscoala, cu toate că comunismul parcă i-a castrat de curaj pe ruși. 

Însă trădători și iresponsabili români nu înțeleg pe deplin pericolul rus. Aici se disting George Simion și abominabila Șoșoacă.

Unii încearcă să mă provoace să reacționez la actualitatea politică.  Această coaliție era necesară într-un asemenea moment. Problema este că s-a ales greșit prim ministrul în persoana lui Ciucă. Nu are nicio treabă cu liberalismul. L-au îndepărtat pe Cîțu care este liberal. Acum după schimbarea de prim ministru, liberalii trebuie să găsească un adevărat lider liberal și atunci vorbim.

Am pus acest titlu pentru că aceste personalități m-au marcat în această săptămână. 

Paul Goma a avut cu adevărat de pătimit pe vremea comunismului, a făcut pușcărie și apoi în 77 a inițiat Scrisoarea de sprijin a Cartei 77. Scriitorii români au fost fricoși, n-au reacționat, unii au găsit semnarea ca un vehicul de emigrare.  Ce paradox, acum pleacă afară atâția și nu se mai întorc pentru că democrația românească este șchioapă și nu se câștigă suficient. În cartea lui Goma Amnezia la români am aflat lucruri triste, cum emigrația era infectată de agenți secu, că unii erau comozi și șantajabili cu familia de acasă. Am aflat cu tristețe cum Pan Halippa era atras la Institutul de Istorie PCR să dea documente privind unirea Basarabiei în 1918, ca să le folosească alde Ceaușescu ca șantaj. Citesc acum în Pacostea rusească a lui Ion Rusu Abrudeanu, despre acest eveniment.

Și Patapievici a avut de pătimit după ura stârnită în presă de cum conducea ICR, dar n-o făcea rău, chiar foarte bine, dar asocierea deocheată cu Băsescu i-a cauzat. I-am citit ultima carte de eseuri.

Un eveniment trist a avut loc acum, cel mai longeviv intelectual român, Mihai Șora a decedat la 106 ani! Om de stânga la Paris la studii în interbelic, a fost în Rezistența franceză în vremea lui Hitler. S-a reîntors comunist în România, dar s-a lecuit imediat de această boală. Are lucrări filosofice și eseuri importante, a fost ministrul Învățământului după 1990 și nu a fost un ministru rău. S-a comportat cu mult curaj civic fiind permanent al protestele împotriva derapajelor antidemocratice ale PSD. Dumnezeu să-l ierte!


3 comentarii:

  1. Vad ca te duci catre fantomele timpurilor trecute ( Goma , Tutea , Patapievici , etc ) Ocolesti evenimentele curente.
    De ce este mai important pentru tine Patapievici decit Delta Dunarii ?
    De ce este mai important pentru tine Goma decit mortii din razboiul de la est ?
    De ce , de ce , de ce.
    Bine ca nu intrii si in abureala asta cu OZN-urile.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi extraordinar daca mai multi oameni ar fi respectuosi la adresa oamenilor curajosi care au infierat comunismul si n-ar exista atat de multi influentati de propaganda marsava a agentilor rusi din Romania care submineaza pe toate caile legaturile loaiale cu NATO, sugerand stricarea relatiilor cu Ucraina cand ea e sacrificata pentru apararea democratiei. Alta calitate ar fi avut la ora actuala poporul roman, daca ar fi fost cultivat respectul fata de intelectualii anticomunisti, dar mafia postdecembrista, continuatoare a mafiei postdecembriste, ingrijorator de intesata cu agenti pro-rusi sau agenti fara mama fara tata, a ponegrit si mitraliat mediatic pe toti care ar fi avut un cuvant de spus pentru reformarea tarii dupa 89!

      Ștergere
  2. Interesanta dar si discutabila afirmatie: "Rusiei nu i-a reușit șantajul energetic (A), se află la cota cea mai de jos și lumea așteaptă răscoala (B), cu toate că comunismul parcă i-a castrat de curaj pe ruși.(C)"
    A: De acord, abominabila actiune atacul asupra centralelor nucleare!
    B: Le lipsesc Lenin si crucisatorul Aurora?!
    C: Cand dat rusii dovada de curaj, cand au fost tratati cu vodca si amenintati din spate cu pistolul de politruci?!

    RăspundețiȘtergere