joi, 2 martie 2023

Ai lui Moromete s-au dus, au rămas de-ai lui Bălosu


Marin Preda în romanele lui Moromeții a prevăzut dispariția țăranului de la Dunăre. Așa a și fost, comunismul le-a luat pământul și Bălosu și ai lui reșapați în politruci și șefi de CAP au preluat și distrus agricultura românească. Dar urmașii lui Bălosu s-au reșapat din nou după Revoluția din Decembrie 1989 și au devenit mari fermieri. Țăranii care au primit pământul s-au convins că nu-i nicio brânză să cultivi grâu, sau porumb pe 3-4 hectare. Așa au apărut acești fermieri, proprietari și arendași de mari suprafețe de sute și mii de hectare și cultivă cereale, porumb, floarea soarelui, rapiță. S-au dotat cu tractoare de mare putere cu GPS care ară după indicații digitale, cu echipamente agricole ultramoderne și produc cantități cel puțin duble la hectar față de comunism.  Dar acești fermieri se văicăresc, că este secetă, că au fost inundații, că vor motorină la preț redus, că le trebuie subvenții UE, că toată infrastructura de irigații să o facă statul. Ei bine, miercuri la amiază la Radio România Actualități i-am auzit cum se văicăresc acești mari fermieri, urmași demni ai lui Bălosu. Au descoperit un nou motiv, Ucraina! UE a eliminat restricțiile vamale pentru produsele agricole ucrainene și ai lu' Bălosu se plâng că nu mai pot exporta cât exportau.  Asta e minciuna gogonată simplu de dezumflat. Păi cum exportau înainte de războiul din Ucraina și se exporta în special în Orient? Acolo nu se aplică taxele vamale existente în UE. Deci minciuna cu exportul concurat de ucraineni nu ține. Oful alor lu' Bălosu este faptul că multe din produsele agricole care tranzitează acum și prin România sunt mai ieftine și ei nu pot vinde procesatorilor români care preferă marfa ucraineană mai ieftină. Exemplul este floarea soarelui mai ieftină cea ucraineană, dar uleiul a rămas la același preț ridicat. Asta este oful acestor fermieri care vor câștiguri nemeritate. Și au găsit pe cine să mai dea vina, pe ucraineni! Că se poartă. Și acum legat de războiul din Ucraina, s-a găsit  un austriac, Oliver Jens Schmitt care a descoperit că românii ar fi favorabili lui Putin? A primit o replică din partea LARICS care are sondaje care arată că Putin nu există la favorabil la români. Sunt însă români care nu prea îi au la inimă pe ucraineni, rod al unor hibe vechi, dar și al unor malversații putiniste, unde vârfurile de lance sunt politicieni trădători precum așa zisul naționalist Simion sau alde Șoșoacă. lista se completează Gușă, alt personaj jalnic. Schmitt ar trebui să se ocupe de Austria, ce mai favorabilă rușilor și lui Putin.

Revenind la Marin Preda, în România literară Horia Gârbea descoperă o eroare agrotehnică la Moromeții. Acolo apare familia lui Toma Pisică cu 13 suflete care cultivă pe lotul lui doar tutun, dar Gârbea argumentează că nu-i posibil, tutunul este o plantă pretențioasă și trebuie lăsat terenul să se odihnească, deci Pisică nu putea trăi doar din tutun.

În Dilema veche Sever Voinescu admira dedicația Poloniei pentru Ucraina agresată de Rusia. În fond nu-i nimic nou, Polonia a avut mari bătălii cu bolșevicii atunci când Polonia a renăscut după Primul Război Mondial, Katyn și alte multe probleme. Polonia este eroică așa au fost în istorie, presați de doi vecini războinici, germanii și rușii, Noi mergem pe burtă politic în contenciosul ucrainean. Dar eu rămân la ideea că noi nu am făcut mare caz din cauza Republicii Moldova. Iată că atunci când au apărut amenințări la frații noștri de la Chișinău, președintele Iohannis a fost foarte clar, vom lua orice măsură necesară pentru apărarea Republicii Moldova, mai ales că există și asigurarea dată de SUA prin vocea lui Biden.

În aceeași revistă dosarul este dedicat schimbării de profesie. L-am citit cu interes, dar la mine nu se mai poate aplica. În vremea noastră pe la mijlocul anilor 60 intrai la o facultate și o terminai și parcursul profesional ți-l dădea partidul, pe unde luai repartiția. Am avut colegi care nu aveau nicio aplecare spre inginerie, spre cercetare. Au făcut doar să frece menta, sau să se ocupe de administrație, să fie vătafi pe postățile industriei. Totul s-a schimbat după 89. Știu doi prieteni care au făcut reconversia, unul a intrat în afaceri și a avut succes, îl ducea mintea, altul după un  doctorat în Franța în știință, s-a întors în România și a devenit scriitor. Este adevărat că și economia a suferit drastice transformări. Eu am avut într-un fel noroc, institutul la care am lucrat nu a dat faliment, e nevoie de energia nucleară.


În aceasta seară am fost la concertul cu pianista sud coreeană Jina Kim solista în Concertul nr. 2 pentru pian și orchestra de Beethoven. A fost acompaniată de Orchestra Filarmonicii Pitești condusă de polonezul Jan Milosz Zarzycki. În partea a doua am audiat Simfonia a 2-a de Brahms. A fost o seară muzicală reușită.

Am văzut și două seriale pe care vreau să le comentez puțin.

Primul se numește Vingt Cinq, este un serial francez cu tineri de 25 de ani. Toți apar debusolați. Personajul central Jeremy este anunțat de iubită că se despart și asta îl debusolează. De fapt toți sunt debusolați. Unul se însoară, soția rămâne gravidă, dar el continuă să umble după curve. Altul visează să facă afaceri, dar toate sunt un eșec. Altul, Jonas se dă mare crai, dar de fapt are tendințe de gay! În serial parcă toți suferă de foame, tinerii mănâncă continuu. U film care arată gradul de debusolare al tinerilor de azi.

Pentru că am timp urmăresc un serial interesant care este la a 6-a seria anuală. Fiecare serie are 10 episoade deci deja în derulare este episodul 53! Serialul se numește Snowfall. Este un serial american realizat de canalul FOX, despre cum a fost inundat de cocaină Los Angeles în anii 83-86 în vremea lui Reagan. Este de fapt acțiunea CIA care aduce din Columbia cocaină și cu banii negri cumpără arme pentru Contras din Nicaragua în lupta lor cu sandiniștii. Este afacerea legată de afacerea Iran Contras, când bani obținuți pe filiera cu Iran plătea arme pentru Contras, dar se mai făceau bani și cu drogurile. Personajele principale sun Franklin Saint, un tânăr negru, extrem de inteligent, dat afară aiurea pentru o problemă cu bursa. El va deveni traficantul care ia droguri de la Teddy Mc Donald, ofițer CIA care aduce droguri din Columbia. Franklin este și cel care va vinde crack, cocaina cristalizată care dă o mare dependență. Culmea că în serial cel mai simpatici sunt acești doi tipi. Teddy este dedicat intereselor Americii, iar Franklin își utilizează inteligența să facă bani din această afacere care aduce doar nenorociri, lupte între bande, morți și răniți. Ambii nu au nicio problemă să execute pe cei care le deranjează afacerile.


4 comentarii:

  1. Nu pricep deci nu inteleg ucrainienismul tau . Probabil ca vine din sovietismul in care te-ai specializat pe acolo ca sa fii instruit tehnic in chestiuni nucleare.. . asta este dascalii tot dascali ramin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Dan, nu sunt filo ucrainean! Dar sunt patriot român! Și ca Rusia, dușmanul secular al românilor să nu mai ajungă la granițele noastre ei, ucrainenii trebuie să-i învingă pe ruși.
      Dar nu asta era problema în chestiune. Fermierii ăștia mari sunt cam de ai lui Bălosu. Vor să facă mulți bani din buzunarele noastre, care plătim toate subvențiile pe care le primesc și ei sunt milionari în euro!

      Ștergere
  2. "Eu am avut într-un fel noroc, institutul la care am lucrat nu a dat faliment, e nevoie de energia nucleară." - Nu-mi amintesc vreun comentariu de-al tau ref. cat de aproape am fost de importul tehnogiei sovietice (VVR) curajul celor care au sustinut optiunea CANDU!
    "Altul, Jonas se dă mare crai, dar de fapt are tendințe de gay!" - In comunitatea gay nu exista crai??!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia cu fermierii mari de tot poate ca este adevarata / Nu zic nu. Dar am experienta proprie ca daca nu ar exista fermieri foarte mult pamint ar ramine de izbeliste. Retrocedarea pamintului prin decretul din 1991 a produs peste un milion de proprietari dar care in marea majoritate locuiesc la oras deci nu mai se pot intoarce la tara sa practice agricultura.. Nici nu ar fi rentabil/ Eu am facut parte din nebunii care vreo cinci ani sin 1994 pina in 1999 am incercat sa ma reformez pla tara pe mostenirea de la tata dar a fost un mare esec . Am zis ca a dat norocul peste mine cind au aparut fermieri arendasi pe zone in care erau si terenurile mele. Practic m-au scapat de belele.

    RăspundețiȘtergere