miercuri, 27 iulie 2016

Metternich şi UE

În cartea lui Kaplan: În umbra Europei a lui Robert D. Kaplan evocând istoria Europei Centrale din care a făcut parte şi Transilvania îl aminteşte pe cancelarul Metternich. Acest faimos om politic conservator austriac a reuşit prin  Congresul de la Viena din 1815 să asigure pacea Europei pentru 100 de ani după războaiele napoleoniene.  Chiar dacă secolul XIX nu a fost lipsit de conflicte, Războiul Crimeii, Războaiele franco austriece care au condus la apariţia regatului Italiei, Războiul franco-prusac din 1871, sau Războiul de Independenţă din 1877-78. 

Metternich este amintit cu această realizarea de tânărul Henry Kissinger în teza sa de doctorat de la Harvard.
Pentru istorici Imperiul Austriac, ulterior Imperiul Austro Ungar a fost prima experienţă de tipul care va fi Uniunea Europeană. 
Acest Imperiu central european nu putea experimenta naţionalismele secolului XIX prin amestecul interetnic şi prin faptul că nu-i cuprindea pe toţi germanii, italienii, polonezii, sârbii, rutenii, sau românii.
Ulterior Austro Ungaria a fost minată de naţionalismul maghiar care tindea să forţeze  maghiarizarea pentru a obţine majoritate în partea ungurească a imperiului.
 În acelaşi timp prim ministrul Tisza a respins iniţial ultimatumului adresat Serbiei, pentru că urma consecinţa pierderii Ardealului, lucru care s-a şi întâmplat!

În acelaşi timp Imperiul era condus de la Viena fără ca toate aspiraţiile popoarelor din acesta să fie îndeplinite. Administrarea a fost exemplară pentru că amintirea bunei guvernări se vede şi azi. 
Asemănarea cu Uniunea Europeană este frapantă privind excesele birocraţiei Bruxellului.

Pe de altă parte Uniunea Europeană a fost marea construcţie  care a salvat Europa de confruntări militare. Marii oameni de stat ai Franţei şi Germaniei, Schumann şi Adenauer au decis  îngroparea securii războiului şi pacificarea relaţiilor lor în favoarea cooperării economice. Până la urmă majoritatea ţărilor europene au decis alăturarea la acest construct european formidabil, care alături de NATO au contribuit la prăbuşirea comunismului în Est şi la cooptarea ţărilor din zonă la acest garant al libertăţii, democraţiei şi prosperităţii.  Decizia Marii Britanii de ultim moment este întristătoare, doar logica de fost mare imperiu şi o anumită prostire a britanivilor a condus la această decizie.

Privind la saltul României în acest proiect vedem cum toţi parametrii economici şi sociali au evoluat pozitiv într-o perioadă extrem de scurtă. Doar marea criză din 2008 a încetinit evoluţia  ţărilor europene.

Cel mai important lucru s-a petrecut cu Germania care a fost neutralizată. Din marea putere militaristă şi agresivă care a dominat centru Europei în ultimii 300 de ani Germania astăzi este garantul prosperităţii Europei. Toate acestea s-au petrecut însă sub protecţia militară defensivă a SUA. Fără contribuţia la apărarea Europei în faţa agresivităţii Uniunii Sovietice şi ulterior Rusiei Europa nu ar fi astăzi sigură şi prosperă. 

Modelul lui Metternich de pacificare europeană merită luat în considerare, chiar dacă în cu totul alţi parametri.



Un comentariu:

  1. Metternich a fost o javră de tristă amintire: nu a apărat decît interesele blestematului Imperiu Habsburgic și a fost un dușman fără milă al oricărei mișcări de eliberare națională a popoarelor din imperiu.

    RăspundețiȘtergere