miercuri, 3 august 2016

Cum trebuie să fie un politician?

Această întrebare şi dilemă mi-a trezit-o Cristian Pârvulescu în analiza sa de luni seara la Digi24, dar şi alte evenimente politice.
Pârvulescu analiza dacă un cercetător (probabil din ştiinţele politice? precum domnia sa) şi un politician. Şi concluzia era că un cercetător nu poate fi un bun politician din cauza întrebărilor şi dilemelor pe care şi le pune.
Cred că un politician nu trebuie să creadă în ceva el trebuie să fie în stare să câştige încrederea oamenilor prin ceea ce susţine, chiar dacă nu crede în ideile emise. Această definiţie este perfectă pentru politicianul populist care din păcate abundă atât la noi şi la alţii.

Dar problema este dacă şi ce studii trebuie să aibă un politician?
Dacă mă uit la ultimii prim miniştri britanici, atât David Cameron cât şi actuala Thereza May sunt absolvenţi de Oxford. Şi cum spunea prietenul meu Mihai V. de la Londra, în City dacă ai absolvit Oxford sau Cambridge eşti angajat, nu importă ce ai absolvit, literatură sau greacă veche, absolvenţii de Oxbridge pot face faţă oricăror cerinţe.

Nici preşedinţii noştri post decembrişti nu pot fi criticabili privind studiile. Iliescu a făcut studii de inginerie în URSS, nu a practicat, doar poate când ajuns şef la ape, în rest a fost un politruc, care stăpânea însă rusa, engleza, franceza şi era în stare să scrie cărţi, nu mă exprim privind nivelul acestora.

Constantinescu este profesor de Geologie extrem de respectabil, iar Băsescu a făcut Marina Comercială şi a fost un competent căpitan de vapor.

Actualul preşedinte Klaus Iohannis a fost profesor de fizică absolvent de la Babş Bolyai din Cluj.

Cu studiile stau bine şi primii miniştri ai României, probabil cel cu studiile apropiate de competenţele funcţiei au stat Stolojan, sau Năstase şi chiar şi Ponta.
Nenorocirea în România este că în perioada comunistă a fost condusă de doi dictatori fără studii, Dej probabil că făcuse ceva profesională, dar Ceauşescu nu a terminat nimic în afară de şcoala primară. 
Dej nu a avut pretenţii universitare, în schimb Ceauşescu a fost făcut doctor în economie pentru felul în care administra RSR şi, sinistra lui soţie a devenit doctor în chimie fără niciun fel de studii. De aici moştenim nefericita modă şi aspiraţie a noilor politicieni post-decembrişti de a se împopoţona cu titluri ştiinţifice obţinute fraudulos şi prin plagiat.

În plus doar despre Băsescu se poate spune că are calităţile populiste şi  ascuţimea unor intuiţii politice ce ne aminteşte de gângavul şi durul Ceauşescu!
Cât despre actualul preşedinte Iohannis sunt nemulţumiţi doar acoliţii lui Băsescu din grupul de aleşi cu pretenţii de a fi deasupra tuturor care se întâlnesc cu conspiraţioniştii xenofobi naţionalişti într-o josnică congregaţie.

Nu-i doar un fenomen specific României, până şi în austera Germanie s-au petrecut cazuri de plagiat, sau în la fel de sobra Ungarie în mediul academic.

Revenind la tipul de politician expus un pic mai sus, adică politicianul populist, trebuie să recunoaştem că abundă.
În Franţa este periculoasa şi iresponsabila Marie Le Pen care profită de isteria teroristă în care se află ţara. În Olanda este dat ca mai mult ca sigur că Geert Widers, un populist la fel de xenofob ca Le Pen  va deveni prim ministru al Olandei şi va urma politica deschisă de Brexit. Oxfordianul Cameron s-a jucat iresponsabil cu focul la Brexit şi a dat greş.

Nu mai spunem că în SUA se profilează figura iresponsabilă a lui Trump, respins acum până şi de George W. Bush. Afirmaţiile lui Trump care invită pe Putin să se implice în afacerile interne americane nu poate fi tratată ca o glumă idioată, îl poate face pe Trump trădător. În plus a venit şi disputa cu părinţii militarului musulman mort la datorie în Irak.

Mai aproape nu putem fi liniştiţi că la graniţa de vest Viktor Orban practică un populism periculos şi xenofob îndemnând minoritatea maghiară din România să ceară lucruri imposibile. Vin şi temerile derapajului populist conservator polonez, singurul aliat de nădejde în zona de este a UE şi NATO.

Aşa că România pare un pol de stabilitate, ţara care era acuzată de xenofobie şi naţionalism a ales un sas preşedinte! Nici alegerile din toamnă nu vor tulbura stabilitatea politică românească, pentru ca principalele partide concurente PSAD şi PNL cunosc bine care sunt limitele pe st care nu se trece atât în politica internă cât şi cea externe.

Aşa că aceia care se tot lamentează de prostia românească pot să respire uşuraţi.  Uitându-se la sud  la bulgari sau greci, la sârbii cu politica lor sinucigaşă, sau la ungurii bolnavi de naţionalism şi iredentism.


Singura tristeţe ne-o trezesc fraţii din Basarabia care încă nu s-au clarificat dacă sunt români sau slavi!

9 comentarii:

  1. "Cu studiile stau bine şi primii miniştri ai României, probabil cel cu studiile apropiate de competenţele funcţiei au stat Stolojan, sau Năstase şi chiar şi Ponta."

    Imi permit sa fiu de alta parere.
    In cazul unei economii in deriva (Romania post lovilutie), un sef de guvern musai trebuie sa aiba calitati manageriale DEMONSTRATE.
    Au condus Nastase/Ponta, absolventi de drept, macar un atelier de fabricat piuneze?
    La un moment dat Ponta ne explica cum a inteles el - de la Florin Georgescu - ce este PIB-ul.
    Nici macar Petrica n-a fost o alegere fericita, el venind direct de la catedra.
    Doar habarnisti cu ambitii nemasurate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate in politica sunt implicati foarte multi cu studii juridice care in facultate nu invata decat cum sa castige in meseria de avocat, si asta cu orice pret, fara sa le pese de consecinte. Din cauza asta ei privesc alegerile ca pe un proces avocatesc. Daca in politica am avea multi oameni care in facultate invata cum sa rezolve probleme sunt sigur ca alta ar fi abordarea. In privinta lui Trump, eu sunt uimit cum oameni capabili sa inteleaga ironii mult mai fine decat cele pe care le face Trump in discursurile lui, brusc se dau parasiti de toti neuronii când vine vorba sa inteleaga discursurile lui Trump. Or fi toti cumparati de promotorii noii ordini mondiale?

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu din putul gandirii lui Parvulescu te adapi? Asta-i ala care a pus de o schema exceptionala ce a adus aproape 600 de alesi in parlament? Si asta nu ar fi fost nimic daca nu erau aproape toti corupti, incompetenti sau plagiatori. Multumim din suflet USL-ului. Si pentru ca adevaratii doctori pleaca unde vad cu ochii in lume ati creat ca in oglinda o tara de doctori de ai vostri, aproape toti plagiatori. Pai e bine domnu’ doctor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. şi ai tăi cum arată?
      În primul rând eu nu-l asum pe Ponta!
      Ca de obicei unii confundă opiniile!
      Medicii care nu-s doctori neapărat pleacă ptr salarii mai bune.
      Dar să nu fim ipocriţi şi în România medicii câştigă foarte bine!

      Ștergere
    2. Medicii castiga mult? Poate aia care iau spaga. Ceilalti vai de mama lor. Vara-mea doctorita tocmai s-a pensionat dupa 31 de ani de munca cu 1200 RON. Comunismul a invins atat la orase si la sate iar noi ne facem ca nu observam. Pentru asta iti trebuie o gramada de curaj sa traiesti in Romanaia de astazi.

      Ștergere
    3. Tema ta ,Jo este spinoasa...Iliescu -tigan,A,Nastase-tigan,Constantinescu -evreu,Petre Roman -evreu,Johannis-svab neamt,Ciolos un pic ungur,dir SRI-strain de tara,guvernul pus de la Bruxelles,,,cine conduce si cine a condus tara asta ? M-am bucurat de acest guvern tehnocrat ca veneau de la Bruxelles majoritatea si anunta senini : in 2016 autostrazi zero km iar absorbtie bani UE zero euro,cum vezi asta ? Eu credeam ca avand relatii,ca ii cunosc pe cei de acolo sa ne invete minte si sa ne demostreze ca se poate . De ce isi bat joc ? Eu am alte pareri despre sarbi,unguri,polonezi,cehi,bulgari,inverse. Isi iubesc tara,au coloana vertebrala ,se vede ca intai e tara si apoi ordinele de la UE-SUA etc. Nu stiu,poate gresesc dar m-am saturat de conducatori servili si cocosati ca ai nostri. Premierul ungur a devenit persoana non-grata pentru SUA ( tara in,,,NATO ) sti ce a zis premierul lor ? Ei si ? Inseamna ca nu merg la N.Y ce sa caut acolo ? Sa primesc ordine ? Mai bine fac gazoductul cu Putin si tara mea castiga 10 miliarde de euro si da de lucru la 5000 oamnei. Cu ce ma ajuta SUA ? Vezi Jo,am alta parere ca tine,omul stie ce vrea,nu sluga ca ai nostri...

      Ștergere
    4. Stai sa vezi cand or sa ajunga ca-n refrenul lui Tanase, "davai ceas, davai palton!"

      Ștergere
  4. Cum trebuie sa fie un politician?
    Simplu: ca Bratienii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord. Dar care Bratieni? Pnl+ Pdl?Ce au comun ca principii?

      Ștergere