vineri, 9 decembrie 2016

Ciocoimea intelectuală

Dacă acum un secol jumătate Nicolae Filimon se ocupa de ciocoi vechi, cei din vremea lui Tudor Vladimirescu, astăzi au apărut ciocoii noi recrutaţi din intelectualitatea românească post-decembristă.
Aceştia au înfiinţat Grupul de Dialog Social sau se exprimă prin site-ul contributors.ro.
Intelectualii care au ca rol primordial în această parte de Europă în luminarea şi îndreptarea poporului, mai noi la noi tratează cu dispreţ şi aroganţă pulimea, cum bine se exprima dl. Petre Iancu de la Deutsce Welle.
Din păcate rolul de îndrumători şi de mijlocitori ai dialogului a fost de la bun început abandonat şi mulţi din aceşti intelectuali trăiesc într-o lume diferită de majorităţii concetăţenilor noştri. Învestiţi cu acest rol la începutul lui 1990 nu au fost în stare să să-l îndeplinească şi sunt într-un fel şi ei co-autori morali la insuccesul curentului democratic liberal în România.
Ca unul care a urmărit aceste fenomene, mi-e greu să înţeleg cum nu au fost în stare să ducă la îndeplinire rolul de luminători. Cei câţiva domni de modă veche precum Conu Alecu Paleologu, n-avea nicio problemă să se amestece cu mulţimea, să fie magnanim şi binevoitor, cu toate că fusese prelucrat la puşcăria politică. Aceşti intelectuali de extracţie nouă, proveniţi din mici funcţionari sau întreprinzători, negustori, din pătura muncitorească, sau mai ales dintre ţărani au o relaţie de ură faţă de zona socială de provenienţă.  Aşa că mi-e într-un fel mai uşor să înţeleg fascinaţia pentru aristocraţie a scriitorilor clasici francezi, englezi şi de ce nu români!

N-aş fi scris aceste lucruri dacă unul din vectorii înnoirii liberale a României, primul ministru Dacian Cioloş n-ar fi suferit repercusiuni determinate de aceste atitudini nesocotite.

Invitat la GDS unde accesul presei a fost drastic limitat, a răbufnit prin intermediul unor binevoitori dialogul dintre Cioloş şi Gabriel Liiceanu, care s-a exprimat despre Antena3 ca despre o mocirlă!
Fiind invitat seara Cioloş a trebuit să se justifice pentru această exprimare nefericită mai mult de o jumătate de oră faţă de Gâdea. 

Gâdea a mai dat încă un chix de zile mari. Tot Petre Iancu spunea de cela trei mari succesuri (sic!) ale lui Gâdea, invitarea lui M.R. Ungureanu, a lui Antonescu şi acum  a lui Cioloş.
A fost călcat în picioare de inteligenţa lui Ungureanu şi deznădăjduit a plâns în poala lui Crin Antonescu. Când acesta nu a mai fost pe placul stăpânului Voiculescu, drept mulţumire a încercat să-l terfelească pe Antonescu, fiind distrus de retorica strălucitoare a celui mai important vorbitor parlamentar post-decembrist.

Iată că cum a fost pus în inferioritate de onestitatea şi verva lui Cioloş care a dovedit din plin că bine merită demnitatea de prim ministru.

L-am revăzut aseară la Realitatea tv la emisiunea lui Rareş Bogdan. Spre deznădejdea şi oroarea lui Adrian Ursu de la A3 a revenit tot fără cravată. A dat din nou dovadă de aceeaşi precizie chirurgicală în demontarea minciunilor pesediste. Şi cel mai important lucru a subliniat cel deosebeşte pe el, cel cu o experienţă de 5 ani al Bruxelles, unde poate aborda pe oricine de acolo cu dezinvoltură şi fără frustrări, spre deosebire de pesedistii tip Ponta care sunt zmei naţionalişti în România şi miei obedienţi şi fricoşi la sediul UE.

Nu ştiu care va fi rezultatul de pe 11 decembrie, înclin să cred că liberalii şi USR vor fi în minoritate şi guvernul îl va forma PSD, dar ar fi păcat!


Cioloş s-a dovedit a fi un foarte bun şi eficient prim ministru în pofida tsunamiului de minciuni revărsat într-o ciudată unire de B1Tv, România tv şi mai ales Antena3!

9 comentarii:

  1. Joe vina este si a ta si a multora ca tine care ati facut propaganda pro Hillary Clinton si anti Donald Trump atat de mult incat indirect ati intarit curentul pro PSD in Romania. Nu ati realizat compatibilitatea perfecta intre gândirea PSD-ista si gandiarea hilarioasa, coruptia PSD-ista si coruptia hilarioasa. In SUA nu ati putut influenta rezultatul, pentru ca din fericire acolo nu aveti drept de vot, dar din pacate aici in Romania ati inclinat balanta pro PSD.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.cotidianul.ro/hormonii-lui-meno-si-andro-sau-cum-l-a-ingropat-gds-pe-dacian-ciolos-292599/

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.cotidianul.ro/iohannis-cine-e-prins-ca-a-plagiat-si-numai-trei-rinduri-e-obligat-sa-se-retraga-292646/

    Ein Mann, ein Wort !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai atent cu Petre Iancu:
    "În cazul lui Peter Moscu (devenit acum Petre M. Iancu), documentele istorice consemnează că tatăl său, Iancu Moscu, era în 1948 instructor al CC al UNSR (Berindei, Dobrincu şi Goşu 2009: 116), ulterior activist al partidului, dosar de cadre la Secţia Relaţii Externe a CC al PMR în anii ’50 (nr. inv. 32, dosar 5/1952)!"
    Deci un profitor al regimului comunist, fiu de nomenclaturist.

    Nicolae Manolescu, despre Petre Iancu (1999):
    "Dl Iancu ar putea aparține speței de mercenari ideologici care-și oferă serviciile contra cost."

    In ce-l priveste pe dl. Ciolos, pt. onestitate, caracter, profesionalism - chapeau!

    RăspundețiȘtergere
  5. In privinta Domnilui Ciolos:
    Onestitate: a intrat in politica
    Caracter: gireaza o situatie hm..
    Profesionalism: a terminat Agronomia si nu a condus in viata lui nimic. Poate masina

    RăspundețiȘtergere
  6. am introdus acest comentariu EU! Joenegut
    AVERTISMENT!
    Unul din cei care postează şi-a băgat nasul în blogul meu şi-l rog insistent să nu mai creeze disconfort celor care postează.
    Ăsta este blogul meu şi nu permit nimănui să condiţioneze postările bune sau proaste!
    ............................................................................
    Celui care a încercat să posteze cele de mai sus, îi fac o aducere aminte.
    Dacian Cioloş a fost 5 ani Comisarul pe Agricultură, deci a condus un minister UE!!!!!!
    Celelalte îl arată că este cârtitor fără motiv...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate Joe...e blogul tau si cine nu zice ca tine sa se abtina,sa nu-l mai citeasca si sa nu mai aibe opinii. Ce zici tu aia e...unde am mai auzit asta ? De mult la noi si acum in...Rusia. Bravo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai înţeles!
      Pot să-şi expună toţi opiniile!
      Însă cineva a pus nişte condiţionări în postările lor care nu permit să dai replică. Şi asta mă enervează.
      Fiecare cu părerea lui, bună sau proastă....Depinde din ce direcţie priveşti!

      Ștergere
  8. Pornind de la ideea ca Ciolos este in primul rand prim ministru “tehnic” si in al doilea rand “politic”, Joe a inteles inaintea altora ca pentru moment ar trebui lasata la o parte ideologia. La ora actuala Ciolos este singurul actor de pe scena politica romaneasca care are pregatirea economica necesara ca sa vorbeasca de la egal la egal cu factorii de comanda de la Bruxeles, astfel incat sa-i poata determina pe acestia sa faca compromisuri Romaniei. De aceea este de neinteles de ce atata impotrivire. Oricum Romania nu este in situatia de a impune politica ei. Si mai este ceva, un lucru care nu prea se spune, dar asta este adevarul, chit ca electoratul este sau nu de acord: toti directorii generali din ministerele economice sunt scoliti la Bruxeles si nimic nu se face fara acordul lor. Asa ca sa nu ne mai facem iluzii. Dar revenind la Ciolos, singura lui sansa, din pacate, ca sa devina prim ministru este ca rezultatul votului de maine sa fie 33 + 33 + 33. In aceasta situatie presedintele il va putea impune, altfel nu.





    RăspundețiȘtergere