luni, 2 decembrie 2019

Gândind despre România

Ieri cu prilejul Zilei Naționale în ziare.com Petrișor Peiu scrie un articol polemic cu comparații statistice despre administrațiile maghiară și română a Transilvaniei. 
Înainte de Primul Război Mondial Transilvania era printre cele mai subdezvoltate regiuni ale Imperiului Austro Ungar. Mai rău stătea Croația? Dalmația? Galiția și Bucovina. 

Comparația după 100 de ani dintre Ungaria și Transilvania și Banatul pun aceaste provincii într-o lumină bună. Transilvania stă mai bine decât mai toate regiunile din Ungaria cu excepția Budapestei. 
Acesta este o știre bună!

Primul meu contact cu Ungaria l-am făcut în 1993 când am umblat o zi prin Budapesta. Ei ieșiseră din gulaș comunism, noi din dictatura jalnică a lui Ceaușescu. Evident că Ungaria arăta mai bine.

Între timp România a mai recuperat din subdezvoltare și în primul rând Transilvania.
Trebuie să spun că atunci când treci în Ungaria, totul arată mai îngrijit, comparat chiar cu Transilvania. Evident că cele spuse de Peiu din statistici arată că Transilvania s-a mișcat bine. El nu spune însă că cele mai importante orașe din Regatul Ungariei cu excepția Buadapestei și a Bratislavei, poate și Zagreb se aflau în Transilvania. Din acest motiv în Ungaria de azi, în afară de Budapesta, orașele maghiare sunt mici, până în 200000 de locuitori.
De aici și nostalgia maghiarilor după Transilvania și care le completa relieful cu munți înalți care lipsesc Ungariei de azi, cât și a orașelor importante din această zonă. 
Dar trebuie să recunoaștem că frumusețea și măreția acestor orașe transilvane nu s-a produs acum sau în cei o sută de ani.
Și trebuie să mai recunoaștem ceva că cele trei mari orașe transilvane, Cluj, Timișoara și Brașov nu sunt conectate rutier prin autostradă! 

Comparația lui Petrișor Peiu nu reflectă adevărul despre România. Pentru că România de azi este compusă din cele trei provinci istorice Valahia, Moldova și Transilvania.
În timp ce Principatele extracarpatice au stat sub dominația otomană, Transilvania aflată în Regatul Ungariei și ulterior în Imperiul Austriei a fost permanent în contact cu Occidentul prin Europa Centrală. 

Modernizarea Principatelor s-a produs prin finalul secolului al XVIII-lea sub influența fanarioților, da fanarioților! Și a Rusiei, paradoxal Rusia a fost un factor de modernizare pentru Principate, cum a fost și în Polonia și da...în Finlanda!

Modernizarea României, ieșirea ei din feudalitatea otomană s-a produs sub domnia reformatoare a Regelui Carol I, aceasta fiind mult întârziată față de Transilvania, care a redeșteptat și conștiința națională.

Când analizăm comparativ România și Ungaria trebuie să luăm în considerare, toate provinciile românești. Peiu analizează comparativ Ungaria cu Transilvania și nu mi se pare satisfăcător. 

Eu, spre exemplu, pot vedea că județul Argeș, de unde originează Peiu reprezintă un paradox românesc! 

Jumătatea nordică care înglobează și Muscelul este mult mai prosper ca sudul județului mai apropiat de Moromeții lui Preda. Și Argeș este județul cu cel mai ridicat nivel de trai din zona fostelor Principate cu excepția Bucureștilor și a Ilfovului. Tot Piteștii reprezintă un paradox, moștenește o administrare proastă timp de decenii comparat cu un oraș apropiat mult mai bine administrat, de care ar fi trebuit demult legat de autostradă, evident că vorbesc de Sibiu. 

Este evident că în aceste trei decenii de la Revoluția Română din Decembrie 1989, am făcut multe în vederea apropierii de Occident. Dar rămân multe locuri din România care rămân subdezvoltate și sărace, paradoxal în zonele cu cel mai bun teren agricol. Modelul oriental, balcanic încă își pune amprenta pe aceste zone, pe când deja Transivania a decolat.

Cea mai mare provocare care se pune acum românilor este să face și din aceste zone locuri în care lumea să trăiască decent și să aibă speranțe.


La Mulți Ani România!



3 comentarii:

  1. Petrisor Peiu e agresiv in tonul articolului sau si mincinos prin omisiune. El ii injura vehement pe cei care spun ca Transilvania era mai civilizata decat Moldo Valahia si ca lumea o ducea mai bine acolo, iar ca argument pentru a- i contrazice, compara cifrele de PIB din Transilvania cu cele din alte provincii ale imperiului la inceputul secolului si zice ca situatia era jalnica pt Transilvania, fiindca altii din imperiu aveau PIB-ul mai mare. Dar el nu spune nimic de cifrele PIB-ului din regiunile vechiului regat, care erau considerabil mai mici decat ale Transilvaniei. Pai de ce minti, domnule Peiu? Nu e mai bine sa ne cunoastem corect istoria?

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul compară Transilvania înainte și după 1918.
    Rezultatul statisticilor arată că după revenirea la patria mamă Transilvania s-a dezvoltat mai rapid și mai puternic decât sub Austro-Ungaria când era tratată ca o colonie in care cetățenii români erau clasa aII-a cu toate consecințele. ATÂT!

    RăspundețiȘtergere