duminică, 8 noiembrie 2020

Biden Președinte














Ieri a avut loc un eveniment foarte important în lume, candidatul democrat Joe Biden a devenit președinte ales al SUA.

Evenimentul este extrem de important, pentru că impactul acestei alegeri are un  ecou mondial, SUA este încă liderul necontestat al lumii, în pofida părerii unora.

Alegerile americane au avut loc în 3 noiembrie, iar rezultatul a devenit clar de abia  pe 7 noiembrie. Asta din cauza problemelor speciale în care a avut loc votul în condiții de pandemie, fiind favorizat votul prin corespondență și asta adus la eforturi mari de numărare. 

Problema este nu este de ce a câștigat Biden, ci de ce a pierdut Trump?

Populația Americii este în majoritate provenită din emigranții de la începutul secolului XX din Europa. Ei erau albi și au ajuns într-o Americă unde negrii ocupau posturi de muncă maxim ca lustragii. Despre negrii  a persistat și persistă mentalitatea ca să fie în poziții subordonate. Această mentalitate s-a mai schimbat în decursul celui De-al Doilea Război Mondial și mai ales în vremea Războiului din Vietnam, când afro americanii s-au dovedit camarazi excelenți, perioada fiind simultană cu mișcarea de emancipare a lui Martin Luther King.

După alegerea lui Obama, concomitent cu criza zonei industriale  clasice din Rust Belt sentimentul de frustrare  a crescut și au fost exploatat de Donald Trump și de Bannon, consilierul său. Așa s-a ajuns la alegerea extrem de controversatului Donald Trump, care este mai mult om de show, dezvoltator imobiliar și foarte bogat, dar care a folosit populismul ca vehicul electoral. Este și așa foarte ciudat că un bogătaș, un miliardar poate exprima revolta unor oameni care detestă bogatașii. Îmi amintesc cum David Rockefeller nu a avut nicio șansă să devină candidat prezidențial în anii 80, poate și că numele său era legat de una dintre cele mai mari averi clasice americane. La Donald Trump a contat și emisiunea sa populară, mai ales la cei care l-au votat. Trebuie să ne reamintim cum a declarat în mod revoltător cum el poate împușca pe cineva pe Broadway fără să fie pedepsit, declarațiile misogine și antifeministe și cu iz rasist. 

Una peste alta comportamentul său prezidențial a fost complet nepotrivit, de maimuțoi, nu de președinte în multe situații. Asta a contat cel mai mult la revolta oamenilor, care nu l-au mai vrut președinte. În plus felul în care a gestionat criza pandemică a fost complet irațională în țara celui mai avansat  sistem medical din lume.

Nu se pot trece cu vederea unele inițiative foarte bune pe plan extern. Trump nu este un vultur al războiului, precum ceilalți președinți republicani. El a declanșat retragerea armatei americane din zonele de război din Asia și Orientul Mijlociu. A început negocierile de ieșire din cel mai lung război în care este implicată America, cel din Afganistan. De asemenea inițiativele sale de pace au dat rezultate, prin încheierea de relații diplomatice ale unor țări arabe din  Golf cu Israelul, din motivul resurgenței Iranului ca izvor de terorism șiit și a comportamentului descreierat al Turciei lui Erdogan. 

Trump a greșit crezând că poate aplica relațiile de afaceri, de business cu lideri dictatori. Are clar admirație pentru liderii dictatoriali, se visa la fel într-una din cele mai consolidate democrații ale lumii. Exemplul clar a fost manipularea sub care a căzut în relația cu dicatorul nord-coreean nebun   Kim Jon-un.

Alegerea lui Biden, un versat politician american a cărui viață este o treime din istoria SUA a fost rezultatul reacției unei majorități de oameni normali. O spuneau deja sondajele care și-au dovedit corectitudinea, chiar dacă în dimineața de 4 noiembrie numărătorile îl dădeau câștigător pe Trump. S-a văzut că votul prin corespondență a fost cel care l-a dat pe Biden câștigător chiar în statele decisive, precum Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, câștigate la mustață de Trump în 2016.

Observ că Trump se agață de putere aiurea, n-are nicio șansă. Curtea Supremă nu seamănă cu CCR-ul lui Dorneanu. 

Competiția electorală din 3 noiembrie 2020 a fost dintre doi oameni în vârstă. Ei au la această vârstă competență și înțelepciune care să-i facă președinți de consilii de administrație, dar nu CEO - directori de firme. Ei pot fi încă profesori universitari, dar nu rectori. Așa că partidele politice americane trebuie să selecționeze oameni în puterea vârstei care să facă față funcției. Cu toate că Trump pare încă în putere, el are momente în care trebuie să meargă la Mar al Lago să se odihnească. Am văzut cum funcția prezidențială la albit pe Obama.

Sper ca Biden, sprijinit de doamna Harris să poată îndeplini preogativele prezidențiale și să dea semne că America conduce lumea.

Am urmărit cu sufletul la gură această competiție electorală la CNN. M-am trezit să văd exit poll-ul de la 2 noaptea pe 4 noiembrie. Am urmărit cât de competent urmăreau numărarea voturilor cei de acolo. Este clar că CNN îl favoriza pe Biden. Dar am aflat că până și Fox News, instrumentul mediatic al lui Trump îl dădea câștigător pe Biden înaintea lui CNN!



6 comentarii:

  1. Parca vorbeai altfel despre Trump acum vre-o citeva luni. Acuma daca a pierdut , a pierdut. A platit pretul pus de pandemie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am fost suporterul lui Trump niciodată! Poate te referi la Marius Bâzu!

      Ștergere
  2. Indiferent ca Trump a facut si lucruri bune, poate a fost nevoie de mitocania lui pentru ca SUA sa-si arate muschii catre o lume care se invatase sa se sprijine pe SUA, dar caracterul acestui om este o rusine. Si ceea ce este extrem de grav e faptul ca milioane de americani il sustin pe mitocanul de Trump, deci calitatea populatiei e foarte joasa! Sper sa scapam definitiv de Trumo, dar nu pot uita ce lume proasta ramane acolo, regretandu-l...E dezolant....

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru Joe si cei care comenteaza aici: Din pacate, n-ati inteles nimic din ce se intampla in SUA. Vorbiti cu românii din America, ei sunt in proportie covarsitoare cu Trump! Probabil ca sunt si ei cu totii mitocani si badarani si prosti gramada. Parerea celor din România, pacaliti de mass media sin tara si strainatate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Romanii care sunt in America de partea lui Trump sunt, cu parere de rau, rasisti. Pur si simplu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine a castigat?!

    Joe Biden - 78
    Donald Trump - 74
    Kamala Harris is - 56

    RăspundețiȘtergere