luni, 16 noiembrie 2020

Maia Sandu, vești bune și unele nu prea
















În fine din Basarabia, sau mai oficial Republica Moldova vin vești bune. Această republică, rezultată din ciumpăvirea la nord și la sud a Basarabiei de către Stalin, cu mari probleme politice și economice pare a fi pe drumul cel bun!

Alegerile de ieri 15 noiembrie au dat-o câștigătoare la un scor considerabil pe Maia Sandu în confruntarea cu rusofonul Igor Dodon. 

De aproape 30 de ani asupra acestei fărâme din imperiul sovietic a planat incertitudinea. Spre deosebire de celelalte țări desprinse din imperiul canceros al bolșevismului cetățenii Republicii Moldova au oscilat între românism, puțini! și rusism, destul de mulți. Poate și vecinătatea cu România, paradoxal a dăunat. Dacă lituanienii, letonii, estonii și chiar ucrainienii trăiau identitatea în propriul lor teritoriu, basarabenii aveau opțiunea României. Cetățenii Republicii Moldova oferea un exemplu trist de deznaționalizare început de țarism și continuat de bolșevici. Scurtul intermezzo din România Mare nu a lăsat urme adânci, din cauză că mulți români basarabenii au fost strămutați în Asia sovietică și propaganda sovietică a exercitat spălarea pe creier, inventând limba moldovenească cu scriere chirilică. Primul semn de trezire a fost trecerea la alfabetul latin. Și ezitările politice din România și complicațiile și intervențiile ruse au încetinit apropierea celor două țări surori.  

Maia Sandu reprezintă speranța într-un viitor european al Republicii Moldova și a unor relații cu adevărat bune cu frații din dreapta Prutului. Asta resuscitează proiectul autostrăzii Chișinău-Iași_târgu Mureș care ar trebuie să devină o prioritate în viitorul apropiat. Și să sperăm și alte proiecte de infrastructură ca de exemplu cale ferată cu ecartament normal, european, proiecte energetice. 

Dinspre Moldova nu au venit numai vești bune. La Piatra Neamț s-a produs dezastrul de la Spitalul Județean la Secția de ATI a pacienților cu Covid. Un incendiu a dus la decesul a 10 pacienți și rănirea gravă prin arsuri a medicului care avea în responsabilitate secția ATI, transportat ulterior la îngrijire în Belgia. Evenimentul a isterizat media pentru că povestea are și reflexe politice. Spitalul este în responsabilitatea Consiliul Județean condus de toxicul pesedist Ionel Arsene. Pesediștii nu mai știau ce să facă, dau din colț, în colț. Ciolacul de salvare a găsit niște hârti care ar demomstra că lucrările care au condus la dezastru aveau aprobare oficială. Antena 3 cu javrele care populeaza acest post încearcă să scoată vinovat guvernul PNL. Cu toate că Arsene a fost primul care a cerut să nu se politizeze această catastrofă care este în curtea PSD și îi poate afecta rezultatul electoral din 6 decembrie. Acest dezastru are rădăcini în falimentul sistemului medical românesc, parazitat de șpagă, delăsare, subfinanțare și subdotare.

Anterior, pe câmpul politicii problema care pare a crea iritare este declarația unor oficiali PNL care ar prefera un guvern cu PMP, UDMR și minorități. Ori este cam clar că aceste partide nu pot da o majoritate. USRPLUS trebuie după mine să fie cooptat fără ezitare în guvernul de după 6 decembrie. În primul rând ar responsabiliza pe liderii partidului, experți în dat cu părerea și ar demonstra abilităților viitorilor lor miniștri. USRPLUS lăsat pe afară n-are nicio logică, poate cea de acum electorală, care focalizează bazinul electoral zis de dreapta. Personal nu dau șanse PMP să treacă de 5% și să intre în Parlament. Mai bine ar fi intrat în PNL și ar fi valorificat cele 3-4 procente.

Și dinspre SUA lucrurile încep să se clarifice. Trump nu vrea să recunoască înfrângerea, cu toate că unii zic că el se pregătește pentru 2024. Cred că este prea târziu, și așa și el și Biden sunt oameni care nu mai au vivacitatea de a cocnduce ea mai puternică țară din lume.  În plus nici un președinte nu a mai revenit după ce a pierdut primul mandat.

Observ că Trump are foarte mulți români care îl susțin cu fervoare. Tot ceea ce a făcut bine Trump este obturat de comportamentul său absolut contradictoriu în relațiile cu restul lumii.  A tratat democrațiile europene cu suspiciune și a negociat surprinzător de amical cu dictatori precum Kim Jon-un și Putin. Este de notat că este totuși primul republican care nu pune războiul pe primul plan. Aștept ca SUA să își reformuleze politicile europene și să continue să sprijine România ca un factor pro-american la Marea Neagră.


4 comentarii:

  1. Supercomentariu! Felicitari!!! Doamne ajuta ca lucrurile sa mearga bine. Atat in cazul Republicii Moldova cat si in cazul SUA. E atata incertitudine in lume incat ne e greu sa ne entuziasmam chiar si cand avem vesti bune. Totusi, avem sanse sa ne revenim moraliceste....un pic de rabdare insa! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai Un comentariu frumos despre Moldova.
    Oricum va fi , este bine ca nu mai este acest arogant Dodon care pe mine m-a facut sa m-i se ascuta cutitul in buzunar cind vorbea el despre formarea Moldovei mari si desfiintarea Romaniei. Nu stiu ce va reusi Sandu pentru ca jumatate din populatia Moldovei sia parasit patria. Poate ca o va ajuta Europa desi este greu de presupus.Eu am in bloc vre-o doua familii de moldoveni stabiliti in ultimii 10 ani. Nu sunt prea optimisti desi sunt de partea lui Sandu,
    Vad ca te iei si de dezastrul de la Piatra Neamt. Nu trebuia, Politic dai vina pe cine nu trebuie.Ce treaba are politica cu acest dezastru .O chestie este clara pentru asemenea dezastre pleaca ministrul sau primministrul vezi situatia Colwectiv

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Dan, asta-i partea neplăcută a descentralizării. Ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este în responsabilitatea Consiliului Județean. De fapt pentru toți la județ vor libertatea să poată dispune și fura de avutul județului. Când vine vorba de responsabilități toți se ascund. O inițiativă bună pentru desființarea mafiilor politice județene este reforma administrativă cu regiuni. Va fi mai greu să se formeze aceste mafii de partid. Sper ca viitoarea guvernarea să se gândească la acest lucru, dar toți liderii politici sunt îndatorați la aceste mafii. Mă uit nu de alta la PNL Argeș unde este șef un impostor paranoic care vede în colegi doar slugi.

      Ștergere
  3. CE vrei sa spui ? A fost descentralizat ISU ? Chiar ma crezi timpit ?
    Guvernul actual este cu mult mai vinovat de acest dezastru de la Piatra Neamt decit a fost cel din timpul dezastrului colectiv ?
    De ce ?
    Sala de la colectiv era privata si niste imbecili au permis la 300 de idioti sa intre intr-o spelunca imputita , subterana , in care nu era aer decit pentru 50 de insi.Au luat foc si bine ca sau salvat 250 de insi. Deci aici este chestie privata.
    In schimb , spitalele de urgenta si cele cu ATi , scolile , gradinitele , cresele sunt ale statului. Deci statul prin onor guvern are obligatia sa isi puna directiile la treaba . Se fac lucrari noi este un diriginte de santier care cofirma . Este al statului. Se verifica respectarea masurilor de antiefec al riscurilor pe care lucrarea le prezinta. Actualul Guvern nu a facut aceasta . Nu are timp pentru ca trebuie sa faca bani personali din pandemia asta !
    Concluzie
    Actualul guvern este mult mai vinovat decit cel de pe vremea colectiv.

    RăspundețiȘtergere