miercuri, 21 iulie 2021

Orban Cîțu














Media românești sunt agitate de competiție internă a PNL pentru șefia partidului. 

Ludovic Orban este un politician vechi. A preluat în 2017 șefia PNL, după dezastrul din 2016 de la parlamentare. Ludovic Orban are meritul de a prelua conducerea guvernului în toamna lui 2019, după falimentul guvernării pesediste a doamnei Dăncilă. Aceasta după marele succes de la europarlamentarele din mai 2019, unde PNL a fost pe primul loc la 5%  față de PSD. Sistemul constituțional românesc nu a permis alegerile parlamentare anticipate care să fructifice acest succes. Așa că tentativa de anticipate a fost avortată de pandemia de Covid. Eroarea lui Orban, altfel un bun negociator cu pedediștii a fost că nu a reușoit să organizeze concomitent localele cu parlamentarele într-o perioadă marcată de creșterea cazurilor de infectare cu Covid. Așa că testul parlamentarelor organizat în 6 decembrie a fost un eșec pentru PNL și forțele schimbării reprezentate de USRPLUS, PSD clasându-se pe primul loc, din cauza în primul rând a unei prezențe la vot foarte scăzute de 31%. S-a reușit formarea unei coaliții conduse de PNL cu USRPLUS și UDMR conduse de prim ministrul Cîțu. Acesta fusese un actor în tentativa de anticipate, dar și-a dat demisia lăsând guvernul Orban PNL să își finalizezde mandatul. În cursul negocierilor, Orban a cedat ministere importante la USRPLUS pentru a prelua conducerea Camerei Deputaților. El renunțase la funcția de prim ministrul obligat de președinte, fiind nedorit și de USRPLUS. Cîțu și-a luat funcția în serios și a declanșat o criză guvernamentală prin demiterea lui Vlad Voiculescu care a declanșat reacții necugetate ale pluseriștilor. Până la urmă au trebuit să accepte situația, declarând însă cu neghiobie că Orban ar fi fost mai bun prim ministru. 

Iată că PNL a stabilit un calendar de alegeri interne la nivel local și județean și un congres în 25 septembrie. Va fi să sperăm congresul? Pentru că sunt estimări îngrijorătoare cu privirea la resurgența infectărilor cu tulpina indiană. 

Mult timp Ludovic Orban s-a prezentat ca singuriul candidat la șefia PNL. Dar iată că Florin Cîțu și-a prezentat candidature, fiind însoțit de grei ai partidului. Estimările însă îl dădeau favorit totuși pe Orban șpentru că este mai versat, dar este și ceea ce se numește un stâlp al "capitalismului de cumetrie", noțiune extrem de detestabilă. Dinamica alegerilor la nivel local a dat semne că unii lideri locali s-au reorientat. Dacă de la început Transilvania era favorabilă lui Cîțu, Moldova a dat semnalul reconversiei liderilor locali spre Cîțu. De asemenea se pare că Oltenia joacă integral cu Cîțu, Virgil Popescu la Mehedinți, Dan Vâlceanu al Gorj, Ciucă la Dolj și acum și Vâlcea! Merge și Oltul, juma în Muntenia, se pare că și Teleormanul? De ce această reorientare? Pentru că Cîțu are avantajul din start că este prim ministru și la el sunt banii pe care-i așteaptă primarii! 

Cîțu este o alternativă reformistă, are avantajul unor studii americane, practică profesională occidentală și nu este îndatorat nimănui, nu este adeptul cumetriilor. Soluția Orban ar fi o fundătură pentru PNL, mai rămân cu el doar luzerii din județele slabe ale PNL, alde Guran de la Dâmbovița și Miuțescu de aici, din Argeș. O să fie cam singuratic Orban, cum a fost la Cluj. Chiar dacă Cîțu are probleme de dicție, demersurile sale sunt coerente. De aceea contra lui s-a declanșat o obscenă campanie de presă cu cele două țicnite de la siteul Spotmedia, Ioana Ene Dogioiu și Magda Grădinaru, cu niște trimiteri tembele la Mussolini! Cred că având nevoie de bani au lăsat la o parte orice obiectivitate. Nu mă mir de comunistoidul Cristoiu și bețivul de Nistorescu. Mă întristează că la acest cor s-a adăugat și Marius Oprea, care a lăsat arheologia securității și combate strâmb. 

Pe de altă parte alegeri vor fi și la USRPLUS, mai nou doar USR.  Cioloș și Barna aspiră la șefia acestui partid. Poate alt candidat ar fi mai potrivit, cum este Drulă, eficient ministru al Transporturilor. Oricare ar fi are de reparat prestigiul acestui partid în care s-au pus mari speranțe. 

Nu uit nici pe cei de la AUR, mai ales că au suferit un meritat eșec în parlamentarele din Republica Moldova. 

Văd că postul de propagandă pesedistă A3 agită tot felul de sondaje, manipulatoare, tip Pieleanu unde Ciolacu cere anticipate. Dacă vrea cu adevărat ca aceste anticipate să poată deveni realitate ar trebui să voteze viitoarele modificări constituționale, inclusiv revenirea la mandatul prezidențial la 4 ani. 

Cred că presa în lipsa unor subiecte agită această competiție din PNL. Sper ca totuși după 25 septembrie conducerea să fie preluată de Cîțu!


7 comentarii:

  1. Joe, apropo de rezultatul PNL la parlamentare, n-o sa obosesc sa-ti trimit de fiecare data (pana il citesti) articolul meu despre acest subiect. vei vedea ca Orban a fost tradat de organizatii puternice, care nu au tras la parlamentare ca la locale. Culmea, chiar cele care il spirjina acum pe Câţu. Deci a fost ceva premeditat. De fapt, fostii pedelisti (cu Boc in frunte) vor sa preia PNL. Iata linkul: https://mbazu.wordpress.com/2021/03/14/suparari-peneliste/

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca ceva, nu spui nimic deapsre faptul ca premierul Câţu a reusit sa intoarca situatia tocmai pentru ca este premier, adica el da banii la primarii si consilii judetene. De aici rasturnarea situatiei. Si, desigur, in spate e Klaus si orientarea progresista a PNL. Care e viitorul luminos. O sa te trezesti prea tarziu din visul frumos cu Câţu... Insist pentru ca imi pare rau ca un baiat destept ca tine este orbit de un conflict local cu Miutescu sau cum ii spune...

    RăspundețiȘtergere
  3. Câta vreme nu știm cum a plătit/cine i-a plătit lui Cîțu studiile americane afirmatia “nu este îndatorat nimănui” rămâne speculație.
    Cum putem avea încredere intr-un prim ministru despre care nu știm ceea ce avem dreptul sa știm?
    Orban este depășit, a pierdut alegerile, deci normal trebuie sa lase locul altcuiva. Însă lui Cîțu? Ce realizări are acest om in viața ca sa poate fi prim ministru? O diploma, dacă nu este data de o universitate de elita, nu este vreo realizare decât pentru prosti - contează ce face omul cu ce a învățat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Voi răspunde comentariilor puse pe blog. Organizațiile slabe ale PNL sunt din Muntenia unde sunt lideri slabi, incapabili să se impună pe plan local și care nu se deosebesc cu nimic de cei de la PSD. Din acest motiv PNL este acuzat că este aceeași mizerie cu PSD. Dacă ne uităm în organizațiile PNL din Ardeal vedem că acolo ei domină viața politică locală. O cauză este și cumetria județeană pe care Boc de exemplu o vrea dispărută. Asta ar fi foarte bine că la nivel de regiune indivizi slabi și incapabili nu pot avea succes.
    Se vehiculează pe internet că studiile din România ale lui Cîțu l-ar face un fel de Bulă. Cică n-a intrat la ASE, păi acolo și-a făcut studiile faimosul Văcăroiu, probabil cel mai catastrofal prim ministru. Studiile din America cred că și le-a făcut cu eforturile familiei Cîțu că n-au fost cine știe ce, colegiul Brinell și Universitatea de Stat Iowa masterat, nu sunt Ivy League sau Coasta de Vest. A făcu și stadiul de doctorat fără dizertație. Profesional a fost angajatul Băncii de Stat Din Noua Zeelandă, deci un post în care nu au loc personaje tip Bulă. Nu știu dacă părinții lui Cîțu au fost securiști sau politruci, mizerabilii care au creat legendele studiilor lui Cîțu n-au îndrăznit manipularea.
    Povestea cu progresismul este cam confuză. Dacă mă comport liberal, mă preocupă mediul, nu resping diferențele de gen, fără exagerări, asta mă face progresist? Eu am îndoieli totuși că nu doar activitatea umană a determinat aceste schimbări climatice și pur și simplu modificări de natură globală. Pe de altă parte tocmai activiștii de mediu incomnștienți resping soluția energiei nucleare care nu produce gaze de seră, ca în Germania unde se favorizează gazul!!!! Cam idioți acești verzi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Constat că primele mele două postări de pe noul meu lap top nu au avut de loc succes. În schimb acest subiect politic de actualitate a avut un succes imediat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Joe, organizatiile PNL din Ardeal or fi ele puternice, dar la parlamentare l-au suntat pe Orban, fara sa le pese ca pierde si partidul procente, care, iata, au obligat la o coalitie care este toxica. Ti-am adus argumente cu CIFRE. De necontestat! Nu le comentezi, OK, e si asta un raspuns.
    La intrebarea din titlu, poate ca cel mai potrivit raspuns (aparut pe piata ieri) ar fi MOTREANU. Care e parerea ta "din interior"?

    RăspundețiȘtergere