luni, 22 mai 2023

Jurnal cultural cu filme românești


A trecut o săptămână cu importante evenimente culturale.

Însă ieri duminică a fost o zi importantă în calendarul creștin ortodox: Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena! Creștinismul lui Isus rămânea dar o erezie în cadrul iudaismului, dacă nu era Sfântul Paul (Saul), care să predice creștinismul la neamuri și Împăratul Constantin cel Mare care a realizat importanța creștinismului ca religie de stat în 313 prin Edictul de la Mediolanum! Sunt mulți români care au prenumele Elena sau Constantin.

A fost o săptămână importantă din punct de vedere cultural. S-a sfârșit Festivalul Internațional al Teatrului de Studio de la Teatrul Alexandru Davila Pitești. Ultimele spectacole desfășurate la Sala Studio Liviu Ciulei au fost două producții teatrale foarte reușite: Tzuki și Tati și Doi pe o Bancă. Miercuri 17 mai s-a desfășurat la Teatrul Davila o dezbatere privind teatrul de studio. După mine teatrul de studio cere o sală mai mică, mai intimă, cu un contact direct spectator actor, un conflict puternic și puțini actori, doi de obicei.  Și fiindcă a venit vorba de Sala Studio Liviu Ciulei am o amintire despre Liviu Ciulei din copilărie. Am văzut filmul lui Ciulei Valurile Dunării și Ciulei face un rol de muncitor, marinar pe șlep extrem de convingător, credeam că Ciulei era coleg de banc cu tata! Ulterior l-am văzut în roluri de mare rafinament, Ciulei era un burghez desăvârșit. 

Îl invidiez pe prietenul Florin la Oradea unde va fi unvestival de teatru mult mai amplu!

De bine de rău există o viață culturală în Pitești. Este acum teatrul care se produce pe trei scene ale orașului, pentru că la film mergi la mall, dacă mai mergi?

Joi 18 mai s-a sărbătorit 16 ani de Filarmonică în Pitești, și a fost un concert popular. Cu acest prilej au concertat Brio Sonores, un grup de muzică din Republica Moldova. Sunt patru artiști cu voci bune și repertoriu clasic și pop. Orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Tiberiu Oprea au acompaniat pe tinerii artiști și au interpretat uverturi din opere de Rossini, Bizet, Massenet, Suppe, dar și Eugen Doga, sau Ungur compozitori basarabeni. Un concert popular cu o sală plină. Organizatorii au oferit melomanilor o bucată de cozonac și un pahar de vin!

 

Apoi mai sunt întâlnirile cu artiști și scriitori la Biblioteca Județeană sau la Centrul Cultural Pitești.

Sunt într-o mare dispută cu prieteni care cred că la Pitești e potrivit doar să asculți muzică populară sau manele!

 

În fine am văzut două filme românești care merită menționate.

Primul a fost Taximetriști.

Este un film extrem de realist privind viața de noapte în București, autentic și realist, spre deosebire de mizeria numite Team Buliding. Se vorbește buruienos, dar nu suntem la pension de domnișoare și este limbajul colocvial pe care-l folosesc și eu. S-avem pardon!

Al doilea film este Oameni de treabă.

A fost multiplu premiat. Este un cu subiect de Las Fierbinți, serialul comic de la Pro tv, dar altfel. Aici protagoniști ca și în serial sunt primarul și polițistul, aici numit Ilie. Mai apare și popa satului. Suntem în județul Botoșani lângă frontiera cu Ucraina, pe lângă obișnuita corupție și trafic de influență exercitat de primar mai este traficul de țigări. Ilie polițistul visează să devină proprietar de livadă. Așa că trece cu vederea afacerile dubioase ale primarului. În sat, pe lângă Ilie mai apare un agent tânăr, Vali care vrea să facă pe polițistul și este blocat și domolit de Ilie. În sat are loc o crimă, un om este omorât, apoi este grav rănit și agentul Vali. Finalul este de film cu mafioți, în care plutonierul Ilie vrea să facă dreptate și să aresteze pe traficanți.

 

Recomand ambele filme!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu