vineri, 13 octombrie 2023

Cărtărescu

Cu Răzvan Stoica

Săptămâna trecut s-au decernat premiile Nobel. Am citit în presa, dar nu cea literară că la bursa pariurilor Cărtărescu ar fi fost favorit pentru Nobelul pentru literatură. Nu știu dacă aceste pariuri se fac la casele din Marea Britanie, cred că ăia sunt suficient de prudenți să nu se bage la aceste burse de pariuri. După cum se vede în ultimii ani Nobelul pentru literatură surprinde pe toată lumea. Nu are nicio legătură cu valoarea literară. Anul trecut se spunea că cel mai îndrituit părea a fi Salman Rushdie, victimă și a unui atac sinistru islamist. Păi Academia suedeză este preocupată să dea premiu anul trecut unei scriitoare precum Annie Ernaux, campioană a corectitudinii politice, anul acesta lui Jon Fosse, un scriitor strict regional, care scrie în limba veche norvegiană. Marii scriitori ai momentului care au influențat literatura contemporană nu sunt în vederile Academiei suedeze. Cărtărescu a scris cărți bune, exemplu este romanului lui de aventuri Theodoros. Nu mă pronunț asupra lui Solenoid și a lui Orbitor, controversate în critica literară. Am citit povestirile și nuvelele lui Cărtărescu care sunt bune și am înțeles cât de mare este orgoliul lui Cărtărescu și că vizează să ia Nobelul din Jurnalele sale. Cărtărescu este un scriitor bun, cunoscut și afară, foarte mult tradus. Cărtărescu poate fi mulțumit și noi suntem mulțumiți pentru că scrie pentru noi. Problema mult mai delicată este că nu se mai citește. Asta este marea problemă care s-a dezbătut la Colocviile Romanului Românesc de la Alba Iulia. Răzvan Voncu spune că problemele romanului la nivel mondial este că din cauza crizelor economice s-a redus clasa medie, burghezia, pentru că romanul este un produs specific burghez.

Dosarul Dilemei vechi este dedicat  universității, Sunt dezbătute problemele universității române de azi. Nu mai intrăm în topul 1000 al universităților din lume, pentru că sunt probleme de finanțare, profesorii sunt covârșiți de tot felul obligații administrative, cu finanțări reduse și cu material uman studențesc de slabă calitate. O știu și eu de la Politehnică. Dintr-o grupă de 15 de la masterat cam vreo 5 erau mai buni, restul erau foarte mediocri. Paradoxul este că totuși se găsesc joburi pentru ei, pentru că este  o mare criză de ingineri în Europa. Dacă pe vremea mea majoritatea studenților erau la Politehnică, acum puțini mai decid să facă inginerie, e mai simplu la marketing, jurnalism! 

Că tot suntem la Universitate pe 10-11 octombrie la Centrul Universitar Pitești - Universitatea Politehnica București s-a desfășurat NEA Global Forum on Nuclear Science, Technology, Policy. Daniel Dupleac, colegul de la Politehnică m-a invitat și pe mine la conferință. M-a interesat expunerea privind SMR de la NuScale. Fusesem la Politehnică să văd simulatorul și mi-a sărit în ochi fapeste că gtrebuie totul converttit în SItul că foloseau sistemul British Units. I-am povestit conferențiarului că și noi am când am pus în funcțiune TRIGA cu elemente care erau în BU, dar temperatura combustibilului era în Celsius, nu în Fahrenheit. Părerea mea este că totul trebuie convertit în SI și conferențiarul a agreat opinia mea. Asta cred că l-a determinat pe rectorul Chirleșan să mă invite la cocteilul de seară!

Prietenul Julian Negulesco a ajuns la Ploiești și a asistat la câteva ore la Liceul nostru I. L. Caragiale și a fost surprins neplăcut de nivelul elevilor și lipsa lor de interes pentru școală. E un liceu de top din Ploiești și într-adevăr se confirmă că universitățile nu mai au studenți mai acătări. La fel și Ploiești confirmă că este un oraș eșuat, prost administrat. 

Tot în Dilema am dat de un articol de Robert Nye https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/pe-ce-lume-traim/nesortite-razboiului-2307520.html care este tradus aiurea. În articol se vorbește de Capcana lui Tucidide pentru asemănarea confruntării dintre SUA și China. Dar în articol apare invers situația din Antichitate, Sparta era puterea în ascensiune și Atena cea dominantă. În articol este invers. Mai apare și o chestiune aiuritoare cum că India este o veche inamică a Braziliei?! Poate China?

Dar să trecem și la situația internațională. Exact acum 50 de ani s-a declanșat Războiul de Yom Kippur, făceam stagiul militar. Acum, spre marea surpriză a Israelului Hamas a atacat din Gaza cu rachete, dar au spart zidul și au invadat kibutzurile din apropierea granițelor și un festival. Ce a urmat a fost un măcel, în care copiii și femeile nu au fost iertate, au fost decapitări, sunt peste 2000 de morți și alte câteva mii de răniți. Ceea ce s-a întâmplat este sinistru.  Este o mare înfrângere pentru serviciile secrete israeliene. A venit și replica israeliană. Gaza este bombardată și lipsită de alimentare cu electricitate și apă. Israelul a spus că va reîncepe furnizarea de electricitate și apă atunci când vor fi eliberați ostaticii luați de Hamas. Dar Hamas au o politică sinucigașă, nu vor să permită evacuarea populației civile din Gaza și nu vor să elibereze ostaticii.

Trecând la războiul de lângă noi, președintele Zelenski a fost oaspetele României și am aflat cât de mult ajută România Ucraina. Am rămas cei mai apropiați aliați, pentru că Polonia este cu alegerile ei parlamentare care marșează pe  frustrările poloneze vis a vis de cerealele ucrainene. 

Astă seară la Filarmonica Pitești am avut ca oaspete pe violonistul Răzvan Stoica cu Stradivarius și a fost solist la Concertul pentru vioară și orchestră în re major de Brahms. Sunt patru concerte pentru vioară germane, Beethoven, Mendelssohn, Bruch și al lui Brahms cel mai complicat! A fost acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Tiberius Oprea. Răzvan Stoica ne-a oferit generos și un bis din Bach. În partea a doua a concertului am audiat în interpretarea orchestrei Filarmonicii Simfonia în re major a lui Cherubini. A fost o seară deosebită, un regal muzical!

Și o ultimă veste neplăcută. În urmă cu câteva minute s-a terminat Belarus - România 0-0, adică șansele noastre au scăzut să ajungem la Euro. Poate mai bine că ne făceam de râs ca naționala de rugby. Îmi rămân meciurile de fotbal din Anglia și Spania.

În Pitești s-a deschis Târgul de Toamnă în centrul orașului. Nu mai sunt grătarele de mici, sunt niște dubițe cu fast food la Primărie, este și una cu mâncare autohtonă, carne la garniță, etc. 

A venit toamna și vremea s-a răcorit!




Un comentariu:

  1. Aș vrea să mai adaug ceva. E vorba de decizia CSM că atacurile din presă la decizia în procesul Gheorghe Ursu sunt un atac la independența justiției. În loc să-și pună cenușă în cap acești indivizi, care au ca obligație să facă dreptate sunt în afară de analfabetism funcțional și habarnism istoric al perioadei celei mai rele di istoria României, cu pretenții la pensii imense și nesimțite care nu se justifică cu nimic că nu au muncit în condiții periculoase!

    RăspundețiȘtergere