marți, 24 octombrie 2023

Arabi

Cu violonistul Gabriel Croitoru


Cu arabi am făcut cunoștință când eram student; veniți la studii din Palestina, mai ales. Erau bișnițari, dec la ei puteai să cumperi blugi și țigări americane, erau mari curvari, de loveai de ei când umblai după gagici. Îi invidiam și detestam pentru că puteau să meargă în Occidentul interzis pentru noi. Îmi amintesc de lumea arabă când dădusem bacalaureatul și mă pregăteam de admitere la Politehnică, în vara lui 67, când cu Războiul Israelo Arab. Radioul local ne împuia capul cum armatele arabe loveau nemilos pe israelieni. Au luat o bătaie cumplită arabii și Israelul a ocupat Cisordania, Gaza și Peninsula Sinai într-un război de șase zile. Așa au ajuns evreii să se roage la Zidul Plângerii din Ierusalim, interzis până atunci de arabi. Eram în armată când, pe 7 octombrie 1973 s-a dezlănțuit Războiul de Yom Kippur. Rezultatul a fost că Egiptul a făcut pace cu Israelul și și-a recuperat Peninsula Sinai cu tot cu exploatări petroliere și stațiunea Șarm El-Șeik. Drept mulțumire eroul egiptean, președintele Anwar Sadat a fost ucis de un terorist musulman! Ei bine, după exact 40 de ani, în 7 octombrie 2023 teroriștii Hamas din Gaza au invadat Israelul și au comis crime abominabile, omorând copii în kibutzurile de lângă Gaza.  Și apoi Hamas au răspândit cea mai ticăloasă minciună, bombardarea unui spital din Gaza. Crima a fost comisă de niște idioți din Jihadul Islamic, cu o rachetă căzută în curtea spitalului omorând cîteva zeci, nu 500, cum  au mințit nenorociții criminali. Această minciună a fost suficientă să declanșeze proteste în lumea arabă, dar și în Europa, unde sunt găzduiți acești musulmani. Penibil este că stângiștii europeni raliați acestor proteste uită că acești criminali Hamas au invadat kibutzuruile evreiești, ultima dovadă a socialismului fourierist! Este trist că reacțiile pro israeliene au fost slabe și nu prea semnificative. Ceea ce a comis Hamas este o crimă pentru care merită ca această organizație teroristă să fie ștearsă de pe suprafața pământului. Și asta face acum Israelul! Am observat că aceste proteste au fost organizate în țări arabe și musulmane, dar nu prin Arabia Saudită, sau emirate, ăia se tem de asemenea proteste. În Iran sunt organizate de organele de represiune, pentru că protestele anti teocrația coruptă iraniană sunt reprimate cu brutalitate. Mă întristează și reacțiile antisemite românești, există încă astfel de reacții, aici unde nu mai sunt evrei. Existau astfel de reacții de ură și invidie pentru că vrem nu vrem, evreii au inventat capitalismul în România, că erau educați și frecventau universitățile. Dar ne-au dat și mari oameni de cultură, lingviști, poeți dramaturgi, scriitori. Religia mozaică nu era apostolică, nu voia să aducă credincioși, nu era agresivă, cum este azi islamul european!

În seara de 19 octombrie am avut plăcerea să-l audiem pe maestrul Gabriel Croitoru în Concertul pentru vioară și orchestră nr. 4 în re major, KV 218 de Mozart. A fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul MIhail Agafița. Maestrul Croitoru mne-a oferit un bis cu un pasaj din Sonata a 3-a de Bach. Orchestra condusă Mihail Agafița a deschis concertul cu Uvertura la Don Giovanni de Mozart. După pauză am audiat Simfonia a 5-a de Schubert. A fost o seară foarte interesantă!

Am citit un interviu luat lui Cărtărescu, cu comentarii pe forum majoritar agresive și negative, chiar dacă opiniile lui Cărtărescu sunt moderate. Articolele lui politice din ziarele anilor 2010 cu atașamente față de Băsescu au declanșat astfel de opinii negative.

Am citit opinia Adinei Popescu despre copii care nu mai citesc. În schimb sunt activi pe smartphone unde urmăresc în principal videoclipuri. Pe mine mă enervează videoclipurile, prefer să citesc, nu să văd prostii. Adina opinează că au o contribuție și părinții care la rândul lor nu citesc cărți. Ea spune că dacă sunt copii azi care citesc, se datorează părinților care sunt cititori de cărți. Mă gândesc că părinții mei nu au fost pentru mine cei care m-au îndemnat să citesc. Erau oameni simpli cu studii de școală primară și de meserii. Pe semne că pe vremea mea nu aveai aceste instrumente digitale și cartea era atracția principală. Am citit Cei trei muschetari după ce am terminat clasa I, dar citeam și Andersen și multe basme. Prin clasa a treia m-am apucat să citesc Contele de Monte Cristo, și vecinele mamei o sfătuiau să nu mai lase să citesc că o să mă tâmpesc! Uite că nu m-am tâmpit!



4 comentarii:

  1. Legat de ocuparea peninsulei Sinai, imi amintesc un reportaj din Paris Match care publica fotografii dinainte de ocupatia israeliana si ulterioare , cu sisteme de irigare, kibutzuri etc. Socul erau fotografiile dupa retragerea israeliana: totul fusese readus la starea premergatoare ocupatiei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cite imi amintesc acum vre-o 20 de ani sub egida presedintelui SUA Bil Clinton s-a semnat la Davos sau Deiton un acord asumat si de ONU privitor la formarea unui stat palestinian.Luna asta am rama perplex cind am aflat ca palestinienii nu au stat , deci au comis in ISRAEL atrocitati abdominabile pentru ca Gaza nu este stat palestian ci numai un domiciliu cu forta. Nu stiu din cauza cui nu s-a format statul palestinienilor , poate ma lamuriti voi fara ranchiuna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Palestinienii refuză statul, că vor tot teritoriul Israelului, pe scurt. Sunt și ultraortodocși evrei care vor tot teritoriul palestinian. Atunci când s-a semnat acordul de la Oslo, premierul israelian Itzak Rabina fost omorât de un evreu.Deci nici extremiștii evrei nu vor un stat al arabilor. Palestinienii sunt arabi și nu au nicio legătură cu filistenii pe care i-au întâlnit evreii după Exodul din Israel. Filistenii care au dat numele regiunii ca Palestina erau indo europeni.

      Ștergere
    2. las-o naibii ci filistinii. ca incepuse-si bine explicatia si a trebuit sa o dai in bara.
      Deci concluzia este ca palestinienii au dreptul la parti din actualele teritorii pentru a avea o patrie,
      De ce au dreptul ? Pentru ca tim,p de 1700 de ani ( de la plecarea si a filistinienilor si dupa exodul evreilor , arabii au fost stapinii Palestinei.
      Faptul ca umanitatea a reconstituit dreptul evreilor de a avea israelul ca tara pentru evrei este un lucru bun si mai ales necesar si este consecinta atitudinii antisemite nu numai a fascistilor ci si a multora cu mult mai inainte, ( vezi Inchizitia din Spania sau cazul Dryfus )

      Ștergere