vineri, 6 octombrie 2023

Mită și fotbal

Ion Georgescu, jupânul de la Mioveni în fața spitalului 

În sport, adică în fotbal noțiunile sunt sinonime. Fotbalul nu poate trăi dacă nu se fac intervenții, se dau bani negri, se fac mișculații cu arbitri, sau cu fotbaliști mituiți, sau cu pariori care influențează rezultatele. Nu mai departe de sâmbăta trecută s-a petrecut cea mai mare porcărie recentă din fotbalul englez la Londra. Rezultatul dintre Tottenham și Liverpool a fost grav afectat, golul lui Diaz a fost anulat, fără să fie ofsaid, Jota a fost eliminat aiurea. Și a mai picat  și intervenția nefericită a lui Matip pentru un autogol perfect!

Dar nu despre acest sport atât de îndrăgit de miliarde de spectatori vreau să scriu în conjuncție cu mita, ci despre fenomenul care îmbolnăvește administrațiile locale. În ultimul timp au explodat două cazuri flagrante de administratori locali, demnitari aleși, care sunt lacomi și fără rușine. 

În primul rând cazul Buzatu. Jupânul județului cel mai sărac și celebru prin bețivii locali, proful de socialism științific Dumitru Buzatu a fost prins cu mâța în sac. În portbagajul său au fost găsiți cei un milion două sute cinci zeci de mii de lei mită! Cred că nicăieri nu s-a mai văzut asemenea sumă în bancnote de 500 de lei.  Și nu după mult timp a fost prins primarul Georgescu din Mioveni care înapoia arvuna de 10000 de euro pentru o mituire interesată, dar nerealizată pentru promovarea unei persoane într-un post de conducere la Spitalul din Mioveni, operă a eforturilor acestui primar. Spitalul nou nouț geme de lipsa personalului medical. Apare și explicația: posturile e (sic!) pe șpagă! Dacă te uiți la primarii și jupânii de județe, nu președinți, ei sunt un fel de interlopi aleși care jecmănesc satele, orașele și județele care le-au luat în grijă. E la fel cum să pui lupul cioban la oi!

M-a enervat din nou ca de obicei Mircea Mihăieș care atunci când discută politică este partizan băsist. El remarca faptul că de când este Iohannis președinte justiția, DNA nu-și mai face treaba. Ba da! Au intrat în pușcărie, sau sunt pe cale toți cei asociați cu el, cum e madam Udrea și mai a stabilit legiuitorul că Băsescu a fost un turnător ordinar la securitate. 

Obiceiul peșcheșului, al mitei, șpăgii, filodormei este veche la noi, la români. Dacă te uiți la teatrul lui Alecsandri cu faimoasa Chirița  isprăvniceasă, nimic nu-i nou! A fost amplificată de comunism și pare a fi normală la cei aleși în funcții publice. Mai ales cei învechiți în aceste funcții au impresia că sunt imuni, că-și pot face de cap fără impunitate. Ciolacu, jupânul PSD, care îi dă afară la foc automat pe șpăgarii prinși, spune că ar trebui limitate la două mandate aceste funcții publice. Să vedem?

Și acum să revenim la fotbal! S-au consumat meciurile din cupele europene. Meci foarte frumos și disputat a fost la Napoli cu Real Madrid. A câștigat Real, datorită prestației lui Bellingham. A fost poate cea mai reușită achiziție făcută de Real Madrid în ultimul timp. Manchester City confirmă că este o echipă grea, a învins pe RB Leipzig, datorită lui Julian Alvarez, care este marea achiziție, nu Haaland! Barcelona a plecat cu trei puncte de la Porto, după un meci foarte disputat, unde s-a accidentat și Lewandowski. 

Aseară s-au disputat și meciurile din Europa League și Conference League. La Europa League pare că Liverpool este incontestabil cea mai puternică echipă. A început cu o formulă în care unii jucători au fost odihniți. Au condus cu 1-0 la pauză și a scos cei mai grei atacanți, iar Union Saint Gilloise a prins curaj, dar Jota a dat gol în prelungiri și ne-am liniștit. 

Au fost multe surprize în toate competițiile. De aia fotbalul este atât de frumos și imprevizibil! Despre cel local românesc, prefer să nu discut, că mă doare capul de atâta incompetență și mizerie și unde la tv mă intoxică cu prostiile debitate de prostul fudul Becali. 

În schimb la campionatul mondial de rugby, surprizele sunt rare. România este ciuca bătăilor și nu cred că vom trece de Tonga, la cum jucăm!

Sper ca favoritele mele să câștige, inclusiv Petrolul!


2 comentarii:

  1. Joe, frumos comentariu si foarte bogat. Care ar fi solutia pentruca vad ca s-a ajuns pina la maduva oaselor. Trebuie gasit un ... Unde esti to Tzapes doamne... Ia o luminare ca Diogenes si cauta! Thanks gn

    RăspundețiȘtergere
  2. Preocuparea asta de a savirsi coruptia din fotbal esrte de fapt o mascare a marii coruptii. Asa cum de altfel ai si zis despre Mioveni etc. Oricum fotbalul mare este plin de coruptie. Sumele astea imense nu fac deit sa se demonstreze ca prin sport se spala niste bani multi si se satisfac niste orgolii.

    RăspundețiȘtergere