sâmbătă, 30 septembrie 2023

Al XXIII-lea Simpozion Internațional despre Experimentul Pitești Reeducarea prin tortură


Ca de obicei la finalul lunii septembrie se desfășoară acest simpozion dedicat celui mai teribil experiment carceral românesc, unic în istoria comunismului, de reeducare prin tortură. Experiment pus la punct de Nicolschi și desfășurat de Țurcanu în Închisoarea Pitești începând din 1948. 

El consta din luarea la bătaie a celorlalți deținuți de către o bandă condusă de Țurcanu, fost membru al tineretului legionar, Frățiile de Cruce. Ajuns lider comunist i-a fost descoperit trecutul și împreună cu Nicolschi și asistența gardienilor pușcăriei din Pitești au pus la cale acest fenomen numit reeducare. Deținuții erau bătuți și torturați până ajungeau și ei torționari. Experimentul odios s-a încheiat în 1952 și Țurcanu a fost executat ca să acopere urmele. Prin eforturile prof dr. ing. Ilie Popa s-a inițiat acest simpozion. Din păcate azi nu mai este niciun martor al acestor evenimente îngrozitoare. Sunt multe contribuții referitoare și la alte evenimente din comunismul românesc, inclusiv nenorocirile la care au fost supuși românii din Basarabia. 

Am urmărit o contribuție a lui Richard Schmidt despre corupția de la frontiera României spre Iugoslavia și mai nou Ungaria privind fuga din România. Schmidt, șvab din Banat recunoaște că fura carne de la Comtim, că a plătit călăuze care l-au trecut în Iugoslavia, că a trecut și familia lui prin Ungaria, folosind corupția ofițerilor de grăniceri. 

Azi am reținut contribuția lui Enache Tușa, universitar constănțean privind cele două constituții comuniste din 1948 și 1952, considerate de autor ilegale. Autorul spune că țara a fost confiscată de niște bandiți cu concursul bolșevic rusesc. Dar și cu ajutorul unor intelectuali care s-au vândut comuniștilor, cum a fost Parhon, Sadoveanu și banditul Petru Groza!

La fel de triste sunt relatările despre Basarabia, cum au fost trimiși în Gulag, în Siberia, ca fiind kulaci-chiaburi. Ce surpriză nefericită pentru bulgarii din Bugeac care s-au bucurat că au venit rușii în iunie 1940, ca și ei să fie kulaci și buni de Gulag. 


Este bine ca românii să-și reamintească trecutul comunist. Nu să se extazieze la tot felul de propagande comuniste prezentate de Cineclic. Sunt acolo unii care au nostalgia tinereții, au uitat complet frigul, foamea, goana după alimente și bătaia de joc la care eram supuși în Iepoca de Aur!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu