sâmbătă, 9 septembrie 2023

Jurnaliști isterici și generali degeaba




Această săptămâna a fost dominată de dronele rusești picate în România. Rușii au atacat porturile ucrainene de la Dunăre, Reni, Ismail și Chilia. Ucrainenii au prezentat imagini cu o dronă care a luat foc pe malul românesc. Autoritățile românești au negat vehement că nu ar fi căzut o vreo dronă rusească în România. Președintele a confirmat acest lucru. Până la urmă, Ministerul Apărării a găsit resturi de dronă și a confirmat ceea ce au spus ucrainenii. Jurnaliștii au început să se isterizeze, Iohannis a minți! Păi ce trebuia să facă Iohannis? Să contrazică propriile autorități. Poate era bine ca aceia care îl consiliază pe președinte să fie mai prudenți să introducă un semn de întrebare, până la confirmare că sunt resturi de dronă rusești   pe malul românesc al Dunării. Problema cu resturile de dronă rusești este o problemă serioasă. Asta poate induce situații care pot conduce la consecințe foarte serioase. Într-un fel această chestiune trebuie tratată cu prudență. Experiența cu resturile de rachetă picate în Polonia au fost tratate isteric de autorități și presa din Polonia. S-a dovedit până la urmă că resturile erau de la o rachetă ucraineană. În momentul în care s-a dovedit că erau resturi de dronă rusească, tonul președintelui Iohannis s-a schimbat radical și a declarat ferm că acest lucru este un atentat la siguranța națională și a fost notificat și NATO, iar SUA va trimite avioane F16 în România, iar Marea Britanie va monitoriza cu nave Marea Neagră. Între timp a mai fost descoperite alte resturi de la altă dronă și o altă declarație fermă a președintelui. 

Eu opinez că isteria jurnalistică are o doză mare de iresponsabilitate. Asta este confirmată și de opiniile pe forum la contributors.ro. la un articol anti Iohannis. Dintr-o dată jurnaliștii devin extrem de războinici și isterici. Ținta unora dintre ei este în principal Iohannis. Mă întreb de unde atâta încrâncenare? Iohannis nu mai are nicio miză importantă, va termina mandatul la anul. Unii din cei mai violenți jurnaliști împotriva lui Iohannis sunt apropiați de USR și-l învinovățesc pe Iohannis că i-a scos de la guvernare. USR a plecat de la guvernare convinși că pot șantaja PNL. Iohannis a luat decizia să facăm un guvern cu o majoritate stabilă, pentru că avea informații despre ce se va întâmpla în Ucraina cu agresiunea Rusiei. Și după mine a fost o decizie greșită. O enormă eroare a fost împingerea lui Ciucă la șefa PNL și prim ministru. Ciucă este un militar și nu are de loc experiență politică și a fost ordonanța supusă a lui Ciolacul, șeful PSD și actual prim ministru. Pentru aceste lucruri este criticabil Iohannis și nu pentru lucruri delicate privind implicare României în conflicte militare complicate.

Dar dacă este ceva de criticat este felul cum  a gestionat Ministerul Apărării criza atacului porturilor dunărene ucrainene de către Rusia. Generalii degeaba de la Ministerul Apărării au considerat extrem de greșit că aceste atacuri sunt doar problema ucrainenilor. Opinez, cum au zis și alții, că ei trebuiau să ia în serios aceste atacuri și să disloce unități de artilerie antiaeriană și unități navale fluviale. Nu au nicio scuză ca s-au dovedit leneși și indiferenți. Ar trebuie să aibă loc niște  demiteri și pedepse la minister.

În presa culturală a apărut o polemică iscată de o luare de poziție lui Valeriu Nicolae privind romanul lui Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser. Valeriu Nicolae este scandalizat de cum este prezentată etnia țigănească sau romă. Și nu asta, cât de faptul că romanul a fost premiat. El critică atitudinea rasistă a romancierului. A intervenit și o doamnă din diasporă, profesoară în SUA pe probleme de gen. Acolo problemele astea sunt delicate și cu cancel culture și cu woke. Problema cu romii este complicată. Știu că în anii 90 eram acuzați de occidentali de rasism față de romi. Între timp țiganii au dat năvală prin Occident și occidentalii au pus un bemol la acuzații. Romii au un comportament antisocial, cerșesc, fură, se ocupă și cu infracțiuni grave, nu vor să trăiască după regulile celorlalți cetățeni. Un argument că totuși nu suntem rasiști cu romii este că acum în România sunt o mulțime de muncitorii din subcontinentul indian, nepalezi, pakistanezi, din Bangladesh și nu am auzit de probleme cu ei, cu excepția evenimentelor de la Ditrău, unde sunt mulți secui. Din America există o elită a negrilor, sunt respectați pentru calitățile sportive. În România nu există o elită, cei care sunt șefi, bulibași se proclamă regi, împărați, niște bufoni cu probleme cu justiția. Activiști pentru drepturile minorității rome, precum Valeriu Nicolae, sau Gelu Duminică nu au nicio influență în sânul comunității rome. Pe de altă parte cei care fac școală și au locuri de muncă nu mai recunosc că sunt romi, devin cetățeni români etnici. Atât timp cât romii nu se integrează în societate vor fi probleme. 

Acum ceva personal. Aveam mari probleme cu televizorul, imaginea era blurată și mă enervam. Mi-a fost recomandat un tehnician și mi-a rezolvat problemele cu niște mufe proaste. Sunt încă oameni care se pricep. 

Vineri am audiat un concert de jazz la Filarmonica din Pitești. Și azi am audiat un concert prilejuit de un masterclass de dirijat condus de maestrul Michalis Economou. Am audiat Simfonia 36 Linz a lui Mozart și Simfonia nr 7 Apoteoza Dansului a lui Beethoven. Fiecare parte a simfoniilor a fost dirijată de câte un dirijor. Și mai ales Beethoven a sunat foarte bine. Și mâine va fi spectacol la Filarmonica Pitești cu dirijori din masterclass!


2 comentarii:

  1. Voturile date lui Klaus la prezidentiale au fost voturi anti PeeeeeSeeeeeDeeeee. Alianta USL 2 s-a dovedit a fi o alianta de tip mafiot, intre doua clici cu pretentii de partide politice, avand ca unic obiectiv evitarea suspendarii si asigurarea unei linisti absolute presedintelui. A fost, deci, un act de tradare a propriului electorat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe draga, poate ai dreptate ca incrancenarea impotriva lui Johannis e tarzie, votul pentru a fost de la inceput cel mai putin rau intre rele. Eu cel putin nu i-am vazut alta calitate decat aceea de a vorbi aceeasi limba cu Merkel. Si cred ca in fundul inimii, ne dispretuieste; a ramas in Romania pentru ca "chiorul in tara orbilor e imparat". Are toate "calitatile" unui roman. Despre Ciuca, ai dreptate iar. Dar dece s-a bagat? Si acum ar mai putea cadida la presedentie. Atata lipsa de bun simt, caracterizeaza clasa politica, de m-am reapucat sa recitesc Bunul simt ca paradox al lui conu'Alecu Paleologu. Spre rusinea mea cu DEX-ul alaturi. Oricum generatia noastra a pierdut speranta de a vedea Romania pe un drum normal. Poate chiar si generatia urmatoare. Dora

    RăspundețiȘtergere