luni, 30 septembrie 2024

Întâlnire cu foști colegi de serviciu


Eu, Viorel, Gigel și Lari

Acum două săptămâni m-am revăzut cu câțiva colegi de facultate, săptămână trecută am avut ocazia însă să revăd câțiva foști colegi de muncă. Primesc un telefon și aflu că era Lari. Lari a emigrat în Canada la sfârșitul anilor 90. Eram colegi de muncă la IRNE, ulterior ICN și între 1995 și 1996 am făcut împreună asistență tehnică la Unitatea 1 Cernavoda. Făceam naveta cu mașina lui Dacia roșie pe drumul vechi spre Cernavoda. 

De acest episod este legată și o lucrare făcută cu un coleg de la Cernavoda, lucrare ce urma să o prezint la Conferința Nucleară Germană. Directorul științific de la Pitești îmi punea tot felul de bețe în roate și mi-a cerut ca lucrarea să aibă aprobarea celor de la Cernavoda. Am avut noroc și amabil, directorul Talmazan mi-a dat imediat aprobarea. Așa că am prezentat lucrarea la Karlsruhe în 1999. Trimiteam 12 exemplare ale lucrării prin poștă, ulterior pe e-mail. Asta mi-a amintit că am avut noroc cu aceste conferințe pentru doctorat. Organizatorii erau amabili cu noi cei din est, mă milogeam pentru suport financiar, pentru că cei de la institut aveau doar câțiva favoriți care mergeau și fără lucrări. Așa că nemții mă stipendiau cu taxa de participare, cazare, transport și cheltuieli personale. Organizatorii ne asigurau și masa de prânz la conferință. Am fost astfel la șase Conferințe Germane Nucleare, prin Aachen, Karlsruhe, Dresda, Berlin, Dusseldorf.  Au fost baza lucrărilor publicate utile pentru doctorat. Am mai fost și de două ori la Conferința Europeană de Materiale EMRS, publicat în Journal of Nuclear Materials. Asta îmi amintește că pentru lucrarea din 2005 de la Strasbourg, Van der Welde, șeful secției de materiale nucleare m-a frecat și m-a obligat să referențiez tot, așa că mă apucă râsul când văd că mahării politici fac doctorate plagiate, dacă nu sunt în stare să facă trimiteri corecte la referințe privind chestiuni de interes tehnic, pe lângă contribuția personală.

Și acum revin la Lari. El mai vine periodic prin țară, având proprietatea părintească în Dâmbovița. El a mai discutat și cu alți foști colegi și ne-am revăzut la Matteo preț de câteva beri. Lari a lucrat în Canada la AECL și apoi la diverse firme nucleare canadiene. A ajuns la 65 de ani, dar nu se pensionează încă, mai poate lucra. Are pensii însă de la diferitele firme la care a lucrat! Am evocat și alți colegi care sunt stabiliți în Canada. L-am întrebat dacă nu îl bate gândul să revină, cum au făcut prietenii mei ploieșteni, Florin și Dan C. stabiliți la Oradea! Au ajuns la concluzia, fiind la pensie că în Canada este frig! Au mai fost colegii lui de secție, Gigel, coleg de promoție și Viorel. Revederea a fost plăcută, păcat că nu au venit mai mulți. 

În actualitatea politică internă sunt vânzolelile prin diverse partide. S-a terminat și episodul penibil cu candidatura lui Iohannis, care a anunțat că nu mai candidează la alegerile parlamentare. Opinia mea este că a dorit să candideze împins de cei din gașca lui Ciucă, care pot să cadă dacă Ciucă pierde. Împotriva lui Iohannis s-au dezlănțuit hienele din presa românească, dar și slugile mizerabilului Băsescu, turnătorul Petrov. Băsescu este azi doar un cadavru politic, cum am mai zis. Am admis criticile politologilor și a jurnaliștilor echilibrați, dar este jenant ca slugoiul Baconschi de la Paris al lui Băsescu  să se ia de Iohannis, el, care a malversat voturile de acolo în 2009. S-a trezit atacat și de premierul Ciolacu, care-și datorează postul lui Iohannis. Îi înțeleg pe frustrații de la USR, dar ei au părăsit de bună voie guvernarea, însă atacurile PSD sunt mizerabile pentru că guvernează acum la decizia președintelui. A mai căzut și decizia pentru pierderea definitivă a unei case din Sibiu a lui Iohannis, prilej cu care mercenarii pestilențiali de la Antena 3 răspândesc minciuni privind aspectul penal  al chestiuni. A3 mai minte și privind ciclonul și efectele lui în Pitești, care nu se văd? Un meteorolog a spus că ciclonul Ashley este o invenție a presei de scandal! Sondajele ultime sunt coerente, favoriții pentru turul 2 rămân Ciolacu și Ciucă. În apropiere mai rămâne Geoană, dar el se alimentează din voturi pesediste, mai puțin de la alții. Ceilalți, Simion, Lasconi, Șoșoacă nu contează. Doar ceva deosebit ar putea propulsa pe unul din aceștia în turul 2. 

Pe plan extern, Zelenski s-a întâlnit cu ocazia sesiunii ONU cu președintele Biden, cu Kamala Harris, dar și cu candidatul Trump. Acesta, în prealabil l-a atacat vehement pe Zelenski, făcându-l negustor priceput. Are dreptate Trump, când se întoarce din America mai face rost de un ajutor militar. Zelenki s-a declarat neutru față de alegerile prezidențiale americane, pentru că e mai bine așa, nu se știe cine va ajunge președinte al SUA? Mă enervează Musk care se ia de imigranți, parcă el nu ar veni din Africa de Sud?

În seara de joi 26 septembrie la Filarmonica Pitești a cântat soprana Irina Baianț acompaniată de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de muzicianul de jazz Andrei Tudor. S-a cântat muzică de film, hituri internaționale. Lumea a aplaudat entuziast.

Pe 27 septembrie Conferințele Filarmonicii Pitești cu moderator Mădălin Voicu jr. Invitat dirijorul Andrei Tudor. Discuții interesante despre muzică între doi pianiști. O seară încântătoare.

În perioada 27-29 septembrie a avut loc al XXIV-lea simpozion PERT Experimentul Pitești. Din martorii torturilor se pare că nu mai sunt martori în viață. au fost analizatele efectele comunismului în România și în Republica Moldova cu ciubota sovietică pe gât.

Joi 26 septembrie am fost pe lacul Golești. Cald și frumos, ne-au vizitat și controlat jandarmii. Peștii nu ne-au vizitat!

Mai e loc și de fotbal!

Petrolul a bătut pe Hermannstadt cu 4-1 și a urcat pe locul 3 în clasament. Bravo Petroluuu!

În campionatul englez se întâmplă ceva! Manchester City nu mai este echipa pe care o știam. A făcut în UEFA Champions League egal cu Inter Milano acasă, a fost egal cu Arsenal acasă și iar meci egal cu Newcastle în deplasare de care a profitat Liverpool care a învins pe Wolverhampton cu 2-1 în deplasare și a ajuns pe primul loc.

În campionatul spaniol Barcelona a folosit la Osasuna o echipă mai mult de juniori și a luat bătaie cu 4-1. La Madrid a avut loc pe Wanda Metropolitano derbiul Atletico- Real. S-a terminat 1-1, nu contează ocaziile, ci golurile și Real este acum la 3 puncte de Barcelona. Vincius jr. a fost liniștit în meciul de aseară. Va rezista doar cu juniorii Barcelona?

Urmează o săptămâna de UEFA Champions League, Europa League și Conference League. Să vedem!


20 de comentarii:

  1. Fiind acum in Mangalia, mi-ar fi placut sa vin si eu la intilnire desi cred ca m-as fi simtit un pic stingher: chiar azi, mergand la Kaufland sa iau mere si un Jim Beam impotriva unui inceput de raceala, am avut placerea sa trebuiasca sa inmanez buletinul casierei ca sa vada ce varsta am. Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de comentariu, dacă nu te superi zi-mi și numele să aflu care Adrian ești?

      Ștergere
    2. Adrian Bujor. Cu salutari.

      Ștergere
    3. Dragă Adrian, încă odată multă sănătate și cât mai multe comentarii contondente!

      Ștergere
    4. "Contondent", Joe ? Chiar asa ? Doar stii ca mie nu mi se potriveste acest adjectiv. Incearca mai degraba un pic de simt al umorului. Face bine la sanatate. Adrian Bujor

      Ștergere
    5. Cand am vazut comentariul si semnatura "Adrian" gandul mi-a fugit la tine si imediat am avut cofirmarea mai jos! Intrebare: de ce stingher?!

      Ștergere
  2. Joe, analizând la rece și fără parti pris, ba aș zice și sine ira et studio, îți spun mai las-o baltă cu eforturile jalnice de a-l apăra pe nefericitul de Iohannis. Și nu încerca să compenesezi propriul tău "bias" (ca să mai fac pă dășteptu' cu încă ceva pe străinește pentru cuvântul "părtinire") prin atacuri la Băsescu. O faci probabil din convingerea că îl urăște lumea pe el mai mult decât pe KWI. Ei bine, aici ești depășit. Lumea ( iar când zic "lumea" este ceea ce englezii numesc understatement, fiindcă de fapt trebuie zis "toată lumea") îl urăște pe Iohannis din toată inima și din cele mai variate motive. Lumea l-a urât pe Băsescu mai ales fiindcă a tăiat pensii și salarii, ceea ce e valabil oriunde. Să nu invoci corupția în vremea lui Băsescu, căci ți se va spune că e mai rău acum, după Iohannis. Iar ce a făcut justiția în timpul lui Băsescu este, te rog să ma crezi, dezaprobat de foarte puțini, de obicei unii care se temeau fiindcă aveau motive să se teamă de orice justiție corectă, sau unii ca mine, puțini și ei, care sunt conștienți că trebuie dezaprobată utilizarea selectivă a justiției, în scopuri politice. Dar Iohannis e urât întâi fiindcă și-a trădat fără scrupule și fără rușine un electorat de milioane de oameni, și apoi fiindcă și-a umilit și făcut de râs fără ezitare propria țară. KWI este atât de detestat încât unii cred că va rămâne în memoria populară drept "KWCI, după răspîndirea poveștii cu reglarea înălțimii știi tu la ce. Evident că acela e un detaliu nesemnificativ și menționat în mod răuvoitor, dar defectele omului tău în materie de aroganță, neprincipialitate, oportunism, lene, nepăsare, ipocrizie și pură necinste au devenit atât de evidente încât nici nu are rost să înșir exemplele. Joe, dragă, eu te obicei nu te critic aici, adică public. Dar de data asta chiar m-ai scos din sărite. Sorry, Mihai Vasilescu (Londra)
    În altă ordine de idei, nu înțeleg de ce nu dai numele comlplete ale foștilor colegi de institut (ai tăi și ai mei). E ceva de ascuns?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În privința lui Băsescu părerea ta! Cât privește main issue, nu mai îmi amintesc numele lor, sorry!

      Ștergere
  3. Să mai lămuresc o chestie! Mihai Vasilescu are tot dreptul să-l critice pe Iohannis și alții la fel ca el. Însă Baconschi, un slugoi ordinar al lui Băsescu NU! Nu are dreptul moral, la fel ca alți intelectuali deontologi vânduți de 30 de arginți lui Băsescu îl ironizau pe Emil Constantinescu. Acum privind retrospectiv, politologi serioși spun că Emil Constantinescu a fost cel mai important președinte român, cel care a fixat clar direcția occidentală a României. Istoria este nemiloasă, și este foarte bine că de aproape 36 de ani putem să ne dăm cu părerea fără să ne fie frică.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am înțeles că Iohannis are dreptul să candideze ca nemembru de partid, pe lista PNL, fără nici o lege nouă!! Nu mor caii când vor câinii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am votat de patru ori cu Iohannis, am făcut coadă și câte șase ore la Londra ca să pot vota pentru el, astfel încât cred că am dreptul, biet câine ce sunt, să doresc ca mârțoaga ce s-a dovedit el a fi să dispară din politică. M.V.

      Ștergere
  5. Doar o clarificare. Musk se refera la emigranții ilegali. Aștia de fapt sunt invadatori, nu emigranți. Vin aici și își aduc toate căcaturile lor din țara care au venit (boli inclusiv). Nu se integrează, nu vorbesc engleza și stau pe banii noștri. Este o mare diferență între emigranții ilegali și cei legali. Musk, ca și mine, este legal aici, integrat bine merci.

    RăspundețiȘtergere
  6. De fapt, am avut de ales între Băsescu și Adrian Năstase, apoi între Băsescu și Geoană! Tu ce ai ales (votat)?

    RăspundețiȘtergere
  7. Comentariul precedent se referă la "Baconschi, un slugoi ordinar al lui Băsescu ".

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragă Joe, ce părere ai de analiza lui Ștefan Vlaston: "O ştire neconfirmată circulă în mass-media: Ciucă preşedinte şi Iohannis şef la PNL şi premier. Câtă crezare poate avea? " (https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/o-stire-neconfirmata-circula-in-mass-media-ciuca-2388616.html)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, a spus clar Iohannis că nu mai candidează!

      Ștergere
    2. A spus că nu vrea o lege pentru el, n-a spus că nu va candida!

      Ștergere
  9. Salutări calde de la un alt fost coleg al vostru care nu v-a uitat. În speranța revederii, Nicu Fota

    RăspundețiȘtergere