duminică, 6 octombrie 2024

La taifas cu filosoful Mircea Flonta


În aceste zile la Biblioteca județeană Argeș s-au desfășurat mai multe întâlniri cu scriitori sub denumirea Salonul de carte - In memoriam Silvestru Voinescu (fost  director al bibliotecii). Joi a fost Doina Ruști care a lansat volumul Zavaidoc, celebru lăutar argeșean de la începutul secolului XX. 


Vineri a avut loc întâlnirea cu filosoful Mircea Flonta. Nu s-a desfășurat în sala obișnuită, ci la etaj la sala de ediții speciale. Întâlnirea a fost prilejuită de apariția unei cărți de interviuri luate filosofului de către Leonid Dragomir, directorul revistei Argeș. Moderatoare a fost doamna Denisa Popescu. Mircea Flonta a fost profesor la Facultatea de Filosofie și a avut studenți prezenți la întâlnire, inclusiv Leonid Dragomir. După prezentările făcute de Denisa Popescu și Leonid Dragomir a luat cuvântul filosoful Mircea Flonta. Mă așteptam la o conversație seacă plină de termeni de specialitate, dar spre surpriza mea a fost o conversație încântătoare cu cei prezenți. Regret că nu am înregistrat această conversație interesantă și incitantă. M-a uimit vioiciunea lui Flonta, credeam că este pe undeva la 80 de ani și ceva, dar Mircea Flonta are 92 de ani! El a subliniat că omul este rațional și că alegerile sale sunt raționale, bazate pe judecată. Când nu sunt astfel, omul greșește.  Vorbind de știință și tehnologie ele sunt neutre, depinde de om cum le folosește. Astfel chinezii au inventat praful de pușcă și rachetele pentru artificii de sărbători. Azi rachetele sunt cele mai periculoase arme. Am deschis șirul întrebărilor adresate filosofului privind actualitatea cărții de acum 100 de ani a lui E. Lovinescu Istoria civilizației române moderne și Mircea Flonta a spus că ea este actuală și azi din cauza ciocnirii dintre curentul liberal și cel tradițional conservator. Profesorul de filosofie Ilina a remarcat cum autostrada este plină de panouri aparținând PNL care reflectă tendințe conservatoare. I-am replicat că PNL s-a alăturat curentului european popular, moderat conservator. Liberalismul, spune Flonta se caracterizează prin două valori supreme: libertatea individului și egalitatea lui în fața legii, fraternitatea  din cele trei valori supreme ale Revoluției Franceze a rămas în apanajul social democrației. Mircea Flonta definea conservatorismul prin trei direcții, tradițional față de religie, tradițional față de valorile naționale, tradițional față de valorile familiei. Și din acest punct de vedere PNL a luat o direcție tradițională, Totuși atunci când a fost referendumul familiei tradiționale românii nu au votat, ceea ce arată o tendință moderat progresistă. Vorbind de politică, AUR se află la extrema conservatoare, iar USR la cea progresistă. Vorbind de liberalism și progres românii sunt prudenți la excesele de azi privind LGBTQ și cele privind blamarea rasismului și de aceea aceste curente nu sunt îmbrățișate de PSD social democrat și PNL liberal. Doamna Popescu remarca despre asemănări din vremea lui Zavaidoc, începutul anilor 20 cum se falsificau diplomele și studiile și zilele de azi când are loc același fenomen. Nu știu dacă am acoperit complet natura și esența discuțiilor, dar a fost un privilegiu să audiez pe Mircea Flonta.

În actualitatea politică românească s-a produs aseară un mare scandal. CCR nu a admis candidatura  doamnei Șoșoacă la prezidențiale, ceea ce a prilejuit acestei pațachine să se dezlănțuie cu declarații scabros antisemite. Unde or fi evreii în această ecuație politică numai această individă știe? Toate celelalte partide acuză o manevră disperată a PSD, să facă loc lui Simion în finală. CCR este condus de un activist PSD, Marian Enache care în 1990 lansa penibila Declarație de la Podul Înalt, menită să contracareze Declarația de La Timișoara, privind viitorul democratic al României. Acum nu este sigur dacă suveraniștii lui Șoșoacă vor vota la prezidențiale pe Simion, cu care aceasta era la cuțite. Tot privind prezidențialele constat că jurnalismul de investigație este la cota cea mai de jos. Lasconi este imprudentă că apără pe cei care pare a fi niște mercenari în compromiterea lui Geoană și Ciucă. Totul pare a fi o înscenare care duce la Moscova și FSB, convenabilă PSD. Nu există dovezi concrete de legături cu Moscova ale lui Geoană, doar o vizită acolo în 2009 când Rusia era încă un partener cu Occidentul, UE,  și NATO. O altă investigație privind pe Ciucă prezintă situația de la Nassiriya complet diferit.  Sunt intervievați militari, ofițeri și subofițeri care făceau parte din gruparea Scorpionilor roșii, conduși de pe atunci colonelul Ciucă. Ei au căzut într-o ambuscadă a insurgenților irakieni care au atacat cu aruncătoare de grenade. Militarii românii au replicat masiv, au ieșit fără pierderi omenești din ambuscada de pe podurile de la Nassiriya, doar un transportor a fost avariat. Militarii subliniază capacitatea comandantului Ciucă de a acționa în condiții nefavorabile, fără pierderi, fiind felicitat și de un general american. După cum se vede și acea investigație Recorder, pare un flaps cu partis pris. Toate acestea au fost menite să ajute PSD, dar cel mai mult pe Ciolacu, care în finala prezidențialelor va avea mari probleme. 

Revenind la cultură în seara de 3 octombrie am avut clasicism vienez și romantism. Programul a debutat cu Uvertura la Clemenza di Tito de Mozart în interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești condusă de Alexandru Ganea. A urmat Concertul pentru clarinet și orchestră în la major, K622 în interpretarea solistului Petru Pane și acompaniat de orchestra condusă de Alexandru Ganea. Clarinetistul Petru Pane a oferit și un bis din repertoriul modernist contemporan.A urmat Simfonia a IV-a de Ceaikovski. A fost un program de foarte bună calitate.

Și acum vreți nu vreți final fotbalistic.

FCSB sau mai bine zis Steaua a realizat o mare surpriză în Europa League învingând pe PAOK la Salonic și rămași în 10 oameni și are maximum de puncte.

Și rezultatele din Champions League sunt surprinzătoare, cea mai mare surpriză s-a înregistrat la Lille, unde Real Madrid a fost învinsă de echipa locală. Nici Atletico Madrid n-a stat mai bine, a luat bătaie cu 4-0 la Porto. Se vede că ambele echipe au fost afectate de derbiul Madridului, jucătorii fiind foarte obosiți. Real a reușit aseară să învingă greu cu 2-0, goluri splendide realizate de Valverde și Vini jr. Meciul s-a încheiat trist cu accidentarea gravă a lui Carvajal, Ancelotti nu a fost inspirat că nu l-a schimbat. Singura echipă din Champions League cu pretenții care are 6 puncte este Liverpool, 2-0 cu Bologna, pentru că nici Man City nu merge grozav. Ieri Liverpool a învins pe Crystal Palace în deplasare și conduce în Premier League, iar Man City a bătut greu acasă pe Fulham.

A plouat în weekend, dar nu așa cum pronosticau meteorologii, e bine că mai plouă.



2 comentarii:

  1. Legat de fotbal, nu comentezi nimic despre noul format al ligilor europene!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie să câștigi cât mai multe meciuri, uite la Liverpool

      Ștergere