luni, 21 octombrie 2024

Românii încotro?



Principalul subiect al postării este despre români, de aici și mai ales cei dintre Prut și Nistru. Ieri s-au desfășurat alegeri în Republica Moldova sau Basarabia cum îi spunem noi. Ieri pe 20 octombrie au avut loc alegeri prezidențiale și referendumul pro UE. Primele rezultate erau dezamăgitoare. Dacă doamna Maia Sandu era lideră în opțiuni, numărarea voturilor la referendum dădea 56%  NU! E plină Basarabia de proști sau vânduți Rusiei, habar nu au ce avantaje oferă aderarea la UE. Dar, ce trecea timpul, numărarea voturilor la referendum avansa ecartul se micșora. Și iată că ultimele rezultate marchează depășirea opțiunii DA pe cea NU. Asta din cauză că au venit voturile din diaspora. Este cam invers ca la noi. Diaspora română abundă de idioți resentimentari, care, muncind în Occident au un cui pe acesta. Resentimentul provine din partea celor slab calificați, care practică munci grele, fizice și care sunt prost plătite. În schimb basarabenii expatriați sunt mult mai conștienți de avantajele aderării la UE, care le permite munca în Occident. Ce or aștepta oare basarabenii care au votat NU? Rusia îi poate ajuta doar cu niște bombe în cap și ceva șuturi în cur! În ultimii 300 de ani acești agresori, au vrut să anexeze Principatele Române, dar au pus laba doar pe bucata din Moldova dintre Prut și Nistru. Războiul Crimeii din 1854 a creat condițiile momentului Unirii Principatelor în 1859. Pentru românii din Basarabia a fost o catastrofă, românii au fost strămutați în adâncul Rusiei, mai ales în perioada stalinistă, s-a colonizat cu ruși Basarabia și propaganda rusească cu rezonanțe și azi a fost că administrația românească dintre  1918 și 1940 a fost de exploatare a boierilor și moșierilor români. Aceste minciuni sfruntate se fac ecou și azi cu rezultatele la referendum venind din interiorul Basarabiei. 

Aceste alegeri din Basarabia trebuie să dea de gândit și alegătorilor din România. Să votezi Șoșoacă înseamnă să votezi cu Rusia, dușmanul cel mai periculos al românilor. Nici AUR nu stă prea departe, Simion fiind un alt pion al Rusiei în România. Faptul că estimările electorale la prezidențialele din România îl dau acum pe Simion finala din turul 2, este cauzată de decizia iresponsabilă a CCR să o scoată pe Șoșoacă de la prezidențiale. Așa speră ca Ciolacu să ajungă în finală cu Simion. Un răspuns la aceste manevre ar fi ca PNL și USR să negocieze, renunțarea la Ciucă sau Lasconi și mobilizarea voturilor pe un singur candidat al Dreptei. Sunt în stare să negocieze PNL Și USR. Sunt tentat să cred că Lasconi este atât de încăpățânată să nu renunțe, iar poate generalul Ciucă să fie mai înțelept? 

Un articol m-a pus pe gânduri, se numește Cum va muri România aici publicat în Dilema. Articolul pare a fi inspirat de un interviu luat de Ruxandra Cesereanu Martei Petreu, care crede că în 70 la 100 de ani nimeni nu va mai scrie în limba română. Eu am exemplul secolului XIX al finlandezilor. Am înțeles de ce poartă un anume respect pentru Rusia. În momentul când Finlanda era anexată în 1807, finlandezii erau pe cale să piardă limba maternă în favoarea suedezei, precum s-a întâmplat în Irlanda! Rușii i-au lăsat în pace pe finlandezi și s-a produs o renaștere a culturii finlandeze realizată de patrioți cu nume suedeze! Pe de altă parte scandinavii, olandezii sunt bilingvi, vorbesc la fel de bine  engleza ca și limba maternă. Aceste culturi nu s-au pierdut, laureatul de anul trecut la Nobelul literar Jon Fosse scrie într-un dialect al norvegienei. Cred că Marta Petreu se înșală, nu este prima dată. Evaluările astea se bazează și pe faptul că mulți tineri dotați pleacă masiv în străinătate la studii și nu se mai întorc. Se pare că și anumite defecte ale sistemului și felul în care politicul administrează România îi determină pe acești tineri să nu se mai întoarcă, dar este și libertatea și mobilitatea care o dă UE și lumea civilizată azi. Am și exemple inverse, prieteni care au trăit în Canada, descoperă brusc, la pensie că acolo este frig și au revenit în țară. Un alt emigrant în California îmi mărturisea că-i place mai mult aici decât acolo. Este și o responsabilitate a politicului să facă viața în România mai bună!

Am trăit mai multe momente muzicale în ultima săptămână. După concertul Bere Gratis, joi 17 octombrie a concertat formația Trassylvania Phoenix: Cristi Gram chitară, Costin Adam voce, Flavius Hosu baterie, Vlady Săteanu bass, Lavinia Săteanu vioară. Sunt cei care au cântat cu Nicu Covaci până la final. Au cântat cântecele formație Phoenix, inclusiv Vremuri (Hei Tramvai) a lui Moni Bordeianu, acompaniați de orchestra Filarmonicii Pitești, condusă de Tiberiu Oprea. Eu i-am văzut pe Phoenix la debutul din 1967, toamna, la Casa Studenților București, dar o noapte la barul Litoral, Eforie Nord, vara în 1969, și de Crăciunul lui 1976, la Polivalentă înainte să plece din România. Mai sunt azi foști membri ai formației Phoenix: Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică. Ioji Kappl. Îmi pare rău, dar ăștia nu sunt Phoenix!

Vineri, 18 octombrie, tot în sala Filarmonicii Pitești am urmărit trupa Compact. În această seară rece de octombrie ne-am încălzit la concertul trupei Compact! Cu Paul Ciuci, veșnic tânăr, un Mick Jagger local, cu Cătălin Tuță-Popescu la clape, cu Ionuț John Micu la tobe și Lucian Lucas Iluț la bass. Am ascultat un rock românesc de calitate, care a ridicat sala în picioare să danseze. O singură problemă vocea specială a lui Ciuci nu s-a auzit. Foarte slab inginerul de sunet. Dar o seară specială pentru cei care gustă rockul!

Recitesc cu multă plăcere Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov. Am constatat că romanul are un umor deșucheat, care îmi amintește și de Ilf și Petrov. M-a determinat ecranizarea romanului de către Michael Locshin, care aduce vag cu romanul.

Și un pic de fotbal. S-a desfășurat meciul Petrolul CFR Cluj 0-0. Petrolul se ține bine, este încă pe locul 6!

În fotbalul european, mă gândesc în primul rând la Premier League. Comentatorii spun că City a obținut victoria la Wolverhampton cu un gol din ofsaid, arbitrii avantajează mereu pe ai lui Guardiola. Liverpool a câștigat derbiul cu Chelsea, destul de greu și rămâne pe primul loc. În La Liga Real Madrid a câștigat cu greu la Celta Vigo, 2-1, cu două goluri splendide marcate de Mbappe și Vini jr. Barcelona s-a distrat acasă cu Sevilla , 5-1 și și ei rămân pe primul loc. Va urma El Clasico pe Bernabeu. Urmează și UEFA Champions League cu testul german, RB Leipzig - Liverpool, Real - Dortmund și Barcelona - Bayern. Să vedem!


Toate reacţiile:
Adriana Negut, Marius Bazu şi alţi 5


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu