sâmbătă, 25 octombrie 2014

Impresii de la un tocşou

Ieri o prietenă şi colegă de partid m-a bătut la cap să particip la un tocşou electoral. Se petrecea la un studio local de televiziune începând la ora 21. 
Toţi mi-au urat succes în ipostaza de Ciuvică. Ciuvică analistul politic, care exprimă cel mai bine pe mercenarul mediatic care a renunţat la toate principiile pentru renumeraţia lui Ghiţă Pristanda.
Din păcate pentru mine era fără renumeraţie, doar să apăr onoarea propriului nostru candidat.
Am luat autobuzul spre studio. Se află pe o stradă periferică, prost luminată, după ce am parcurs cam vreo 500 de metri am ajuns la o fundătură unde se vedea clădirea unei firme în faţă şi perpendicular, clădirea pe care era sigla studioului local de televiziune. N-ar fi fost nimic dacă nu ar fi apărut o namilă de câine mai mare decât un ciobănesc care a început să latre, acompaniat de alţi vreo doi, trei din curte studioului. Am strigat la câine şi a apărut un paznic care a retras câinele în curte firmei. Cam nervos, am sunat-o pe doamna care m-a trimis la dezbatere şi m-a salvat finalmente o tânără angajată care-mi spunea inocentă că respectivele javre sunt foarte prietenoase.
Se pare că apărusem printre primii, am aşteptat într-o cameră de primire unde mi-am lăsat balonzaidul şi pălăria  de agent secret venit din frigurile comuniste. Eram echipat în blue jeans, care speram să nu se vadă, cămaşă de firmă şi sacou, proaspăt curăţat, fără cravată. Arătam chiar ca Ciuvică!
În studio am luat loc la cartonul care indica ACL. Mai era invitaţi, de la stânga se dreapta în semicerc, domnul Nistor, actor şi fost revoluţionar, plimbat cam pe la toate partidele şi ultim aterizat la PRM. Lângă dumnealui se afla sigla PMP în spatele căreia se Cătălin Bulf. Urma apoi jurnalistul Ciurea şi doamna Marilena Baraţă, gazda noastră. Venea apoi domnul Cătălin Rădulescu, deputatul PSD de Piteşti, eu şi finalmente, domnul Marian Fulga de la PPDD.
Dacă cam toţi cei prezenţi erau într-un fel sau altul cunoscuţi, cu funcţii importante prin propriile partide şi la nivel local sau naţional, eu eram acolo anonim. Singurul pe care-l cunoşteam oarecum era Cătălin Rădulescu de la PSD, din vremea campaniei USL din 2012.
Tocşoul m-a lansat sub numele Joe Neguţ, scris în engleză şi pronunţat româneşte!

Am tras numere pentru luările de cuvânt şi eu am fost al treilea.
Primul subiect intrat în discuţie a fost despre audierile de la referendum. Doamna Baraţă ne-a prezentat un reportaj cu imagini jalnice de babe chemate pe post de martor pentru că nu votaseră dar apăruseră că au votat. Atmosfera era jalnică! Însă tocmai îl ascultasem pe Alin Teodorescu, sociolog şi pollster (expert în sondaje). El lansase ideea că această demonstraţie de forţă a fost o lecţie de comportare civică cu adresabilitate directă militanţilor, a responsabililor de secţie devotare şi mai ales a votanţilor care dacă nu respectă legea pot avea consecinţe neplăcute. Nu pot să nu-i dau dreptate.
Nici mie nu-mi face plăcere spectacolul jenant cu personalităţi plimbate prin faţa camerelor tv cu cătuşe la mâini. Cred că arestările astea spectaculoase trebuie să înceteze şi cei încătuşaţi să fie doar criminalii periculoşi.

Am avut un schimb de amabilităţi cu domnul Bulf care l-a criticat pe Iohannis pentru că în vizita la Dacia a folosit automobilul BMW, pe motiv că protocolul cere ca vizitatorii să vină în autoturisme de sub sigla Renault sau Dacia. I-am replicat că Iohannis nu este ipocrit, el este susţinut de importatorul BMW şi îi foloseşte maşinile, pe când doamna Udrea a declara că ea a coborât din politică dintr-un Merţan. Care-i maşina cucoanei Udrea: Loganul sau Merţanul? Am aflat ulterior că ţaţa a reuşit să se blocheze cu Dusterul la volanul căruia se afla, motivând că ea conduce numai maşini cu transmise automată!

Eu am argumentat pentru argeşeni şi piteşteni că dacă îl vor alege pe Iohannis sigur se va face autostrada Piteşti Sibiu, el fiind la capătul de nord al acestei autostrăzi. Şi le-am mai spus că de 800 de ani românii au avut un exemplu pozitiv în saşi. Este cea mai dezvoltată şi prosperă regiune rurală din România, concurată doar de Banatul cu şvabi, nemţi catolici mai recenţi din secolul XVIII. În Ardealul săsesc matern nu prea poţi deosebi casele saşilor de cele ale românilor. Până şi bisericile seamănă, că deh prin vremurile vechi bisericile ardelene se făceau doar în stil gotic, fie că erau ortodoxe sau luterane. Nu am mai menţionat că saşilor le datorăm şi primul document în limba română, Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către starostele Braşovului Hanăş Begner din 1521. Unii răutăcioşi spun că Neacşu era un turnător, altă însuşire rea a românului, eu spun că această scrisoare este un exemplu de intelligence, avertisment dat prietenilor despre duşmanul turcesc. Şi scrisoarea mai spune, în special ungurilor, că-n Ardeal lingua franca era româna!

Revenind la tocşou majoritatea timpului, cam 3 ore, până la miezul nopţii a fost consumat de persiflări şi schimburi acide de replici dintre cei doi Cătălini prezenţi, Rădulescu şi Bulf.
Ambii au dreptate! Şi Udrea şi Ponta sunt candidaţi nepotriviţi pentru preşedinţia României.

Am părăsit studioul cu ajutorul lui Cătălin Rădulescu, a fost amabil şi m-a dus acasă cu maşina lui.


P.S. Şi am observat azi în turul electoral pentru Iohannis din zona de nord a Piteştiului un imens banner pe cinci etaje cu moaca lui Cătălin Bulf în sprijinul autostrăzii Piteşti – Sibiu, unde era tradusă celebra frază din campania lui Clinton: Is economy stupid! În româneasca bulfiană: Este economia, năucilor! Cam năucă traducere şi ciudată pentru că parcă Elena Udrea este candidata lui Cătălin Bulf. Sau Bulf are alte idei?


6 comentarii:

  1. brava ideologie politica a votantului Roman (care de altfel e oricum turmentat): daca iese Johannis se face autostrada ca are el interes !
    Sper sa iasa unul care sa se gandeasca la interesul partidului sau (nu la al sau ca mai sus ca e jalnic si nici la al "tarii" ca e o tampenie pentru analfabati sociali si politici)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dear Joe, cred ca nu esti un "analfabet social si politic". Esti doar induiosator in aiureala ta. Nu stiu cum ai dat pe sticla la dezbatere(inteleg ca pui suflet in argumentare chiar daca te bagi peste altul cind vorbeste, gesticulezi si nu mai prididesti sa-ti spui parerea ha, ha, ha). Asta esti tu si nu te poti schimba. OK. Intrebare: De ce niciun peersonaj marcant din ACL(pnl ...???) nu au venit la dezbatere si te-au trimis pe tine(combatant) in a sustine candidatul?Exploateza exuberanta ta.Apreciez ca ai venit cu reprezentatul PSD (care te-a adus acasa desi mergea in alta directie). Vezi tu, comunistii???? sunt umani(ha, ha, ha).Revenind la prezidentiabil, iti spun ca te inseli in privinta faptului ca e neam).Este un tip ce nu spune nimic important, persiflant(gratuit cind trebuie sa raspunda la intrebari) si parca asteapta sa-i spuna cineva ce sa faca(vezi ideologii pdl). Altfel, el va executa tot ce i se spune.
    Joe, vorbind de etnici germani, un singur prieten adevarat(pe jumatate svab) ai, prieten care ti-a dovedit in multe situatii ca stie ce spune, isi respecta cuvintul si chiar face mult pentru tine. Eu il apreciez foarte mult pentru educatia lui nemteasca si sunt sigura ca si tu , chiar daca te contrazici cu el in politica. A

    RăspundețiȘtergere
  3. p.s. Mekel nu vine sa-l sustina pe Jh. are treburi mai importante. A venit un neica de la ppe, e suficient.

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, esti de un comic irezistibil. Cred ca ai trait un vichend minunat la tocsoul cu pricina si, chiar daca n-a fost remunerat, l-ai renumerat tu indestulator. Cat despre tanti Udrea, inca n-a "coborat din politica", dar speram sa nu mai fie cale lunga pana cand se va intampla si asta!

    RăspundețiȘtergere
  5. ..ai fost cam in locul lui...Ciuvica ??? Te-ai declasat in ochii mei cu multe puncte. Tu te compari cu jigodia aia de om plin de coptura ? Acel om care vede decat ura si are niste argumente ,in orice, jenante de iti vine sa-l iei la bataie. ...doamne Jo cat ai decazut...dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule văd că nu ai simţul umorului!
      Ai citit ce scriu despre Ciuvică!
      Ai citit ce am făcut acolo!
      Voi ăştia intoxicaţi de Băsescu sunteţi cei mai mari bolşevici!

      Ștergere