vineri, 27 februarie 2015

Monica Lovinescu - o polemică culturală

De ceva vreme au apărut nişte dispute intelectuale prin revistele culturale privind-o pe Monica Lovinescu. În fapt este un şir de două articole aparţinând Biancăi Burţa Cernat publicate în Observator Cultural:

http://www.observatorcultural.ro/Un-epilog-diaristic-si-prologul-unei-reevaluari-critice-(II)*articleID_31435-articles_details.html

Aceste articole se doresc ca o contribuţie cam iconoclastă la figura doamnei Monica Lovinescu şi Jurnalului său. Este într-un fel un gest cam impertinent precum dosarul Eminescu apărut în Dilema pe vremuri.
Citindu-l am observat o atitudine complet lipsită de înţelegere a tinerei BB-C asupra epocii comuniste şi contextului ei.
Doamna Burţa Cernat este un critic literar din noua şcoală ideologică a stângii post comuniste, care nu are de loc apetenţă la ceea ce s-a întâmplat în România înainte de 1989. Aflu de  net că respectiva doamnă împlinea 10 ani în 1989, deci se afla la o vârstă care o făcea incapabilă să o urmărească în direct pe Monica Lovinescu la Europa Liberă, chiar dacă părinţii erau ascultători ai acestui post de radio. Probabil de aici lipsa ei de sensibilitate la un subiect atât de sensibil. Pentru mine, de la sfârşitul anilor 60, doamna Lovinescu a fost un profesor de literatură românească bună şi adevărată şi pe deasupra care sfida regimul comunist. 

Normal că după 1990 să ne ocupăm de comunism, unii, recte de exemplu Norman Manea s-a ocupat de simpatiile legionare din tinereţe ale lui Mircea Eliade.
Dacă Emil Cioran, celălalt mare exilat în Franţa, fost simpatizant legionar şi mult mai vocal în ceea ce a scris şi-a putut permite, Eliade avea o poziţie extrem de inconfortabilă. Cioran a devenit celebru în Franţa şi după aceea şi-a pus cenuşă în cap mai ales că el nu a fost niciodată angajat la stat sau altundeva, Eliade era însă profesor în SUA. Acolo trecutul lui l-ar fi exclus din universitate şi din viaţa academică şi culturală americană.
Noica a plătit cu puşcăria trecutul şi nu i s-a reproşat apoi pentru că naţionalismul său în întoarcerea spre înăuntrul naţional a convenit lui Ceauşescu.
Aşa că oalele s-au spart post mortem în capul lui Eliade cu reproşuri ulterioare interesate şi ale supraevaluatului cultural Culianu. 
Şi doamna Lovinescu s-a supărat foarte tare că în loc să ne ocupăm de trecutul sinistru şi apoi cenuşiu cu înfometarea ceauşistă îl căutam la ideologie pe Eliade, mare scriitor şi om de ştiinţă, afacere perfid instrumentată de anumite cercuri interesate. 

Cine este acum cel mai mare suporter al trecutului conservator al doamnei Lovinescu? Păi Volodea Tismăneanu cu platforma sa contributors.ro şi ciugulitorii băsişti de la revista 22, cea care în 90 a publicat Felix Culpa a lui Norman Manea!
Cum se mai schimbă orientările, pentru că Tismăneanu şi alţii ca el, deveniţi neoconservatori băsişti, din stângişti cu trecut troţkist pe la începutul anilor 90. De aceea constat cu mare enervare şi furie cum alde Tismăneanu o invocă mereu pe Monica Lovinescu, ori pe vremea când venerabilă mai era în viaţă, respectivul VT era destul de stânga, hai să-i zicem mai liberală. 

Răutăţile şi lipsa de apetenţă ale Biancăi Burţa Cernat la Jurnalul doamnei Lovinescu au primit replici isteroide de la două doamne arondate platformei contributors.ro, Jela Doina şi Luminiţa Marcu. 

Iată că în dispută a intrat artileria grea cu rachete de croazieră domul Liiceanu. Ader la opiniile sale care chiar exagerat apologetice au tonul potrivit privind memoria doamnei Lovinescu. 

În schimb sunt în complet dezacord cu preambulul pătimaş şi nedrept privind Observatorul cultural, unde au apărut opiniile Biancăi Burţa Cernat. Această revistă este o tribună deschisă opiniilor liberale şi este nedrept să o atribui genului Săptămâna lui Eugen Barbu.

De fapt de o vreme Gabriel Liiceanu are o stilistică ce coboară din Caragiale cu acel simţ enorm şi văz monstruos. Cam aşa au arătat enormităţile encomiastice privindu-l pe Traian Băsescu. Liiceanu pare deconectat complet de la realitate. 
Apărarea doamnei Lovinescu naşte alte sensibilităţi legate de acelaşi trecut al lui Eliade care sunt complet nepotrivite.
S-o fi înşelat doamna Lovinescu al unele valori literare privind pe unii scriitori, dar etic nu s-a înşelat niciodată!


Comunismul a fost rău indiferent de cine l-a servit oportunist, şi de scuzele retrospective  de acum.

4 comentarii:

  1. Precum Odobescu in al sau Pseudokinegetikos "intelighentia" autohotona ori bate campii steril si cam Onanic ori se deda la canibalisme de monoplasma reactivata intr-un photocromism ce are geneze in baia de argint, si nu aceea a developarii.

    Prostii ! Pai nu mai bine discutau despre ideologiile sau lipsa de ideologii contemporane ? De protocultismul alegatorului local ? Despre sansa integrarii in contextul secolului XX pierdut de Romania ca si parcurs capitalist-liberal si spre stat social si bunastare distribuita. Ramanem la 22, ala ce il citeai cu un mahomedanism deplin. Mai ca asi face o paralela Lovinescu-Pora prin prisma devotiunii cititorului local. Sau I-asi suprapune peste arhetipul Ismail.
    PS1: Liiceanu in atitutidinile sale politice nu coboara din Caragiale (om fin, lord de felul sau si de probietate etica si personala germana). Ci poate din celalat , din Matei, unde Gore Pirgu seamana cam cu totii intelighentii nostrii abulici, gluttonici si mirositori a transpiratie groasa si auto multumita.
    PS2: Scuze, nu m-am putut abtine sa nu fiu 22-ist sau dilemist in forma
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chestia cu transpiratia este reala si foarte fizica...

      Ștergere
  2. Cind ascultai tu Radio Europa Libera nu ti s-a intimplat sa afli ca incepind cu Februarie 1983 Tismaneanu incepuse colaborarea cu respectivul post? In timp ce tu serveai comunismul. Las-o moale ca esti in ceata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să lămurim nişte treburi anonim obraznic şi nesimţit care mă jigneşti fără pic de ruşine.
      Eu nu am ieşit în Occident până în 1990, din motive de comunism. VT a plecat bine mersi cu paşaport după ce servise PCR ca propagandist de doi bani. Radu Călin Cristea i-a lămurit tinereţea revoluţionară, la fel şi profesorul Ion Ianoşi.
      Eu am fost inginer pentru că mi-a fost scârbă toată viaţa de minciuna comunistă, opţiunea mea a fost clară.
      Am servit România, pasiunea pentru meserie, în niciun caz comunismul!

      Ștergere