luni, 7 august 2017

Nostalgie veninoasă

După cum am mai spus cumpăr un cotidian piteştean din motive de informaţii locale.

În numărul de azi este făcut necrologul unui ziarist care a decedat la o vârstă venerabilă. Necrologul în ziar nu este semnat, dar pe internet observ că aparţine redactorului şef, aici.

Nu aş fi reacţionat dacă necrologul nu este o revărsare de ură veninoasă şi de nostalgie proletcultistă.

Autorul are imensa obrăznicie să glorifice agricultura comunistă a cărui politruc fusese defunctul jurnalist. Şi întrece orice măsură când se dezlănţuie pe desfiinţarea CAP, care ar fi dus la scăderea producţiei de lapte în post-comunism.

Care lapte? Că trebuia să te scoli pe la 4 dimineaţa în anii 80 ai iepocii de aur ca să pui sacoşa cu sticle să ai vreo şansă minimă să prinzi lapte!

Înţeleg nostalgiile unora care în vremurile în care trudeau pe tărâmurile muncii de partid să prostească, sau de fapt să scoată din sărite pe bieţii oameni cu minciunile ideologice. Erau mai tineri, iar acum pe lângă neputinţă acţionează şi ciuda pe decrepitudinea vârstei.

Ce agricultură?

Aia la care eu şi colegii noştri de la un institut de cercetări nucleare eram puşi să adunăm porumbul, pe care erau incapabili să-l recolteze cu combinele, sau făcute special doar să umilească pe intelectuali, să simtă ce înseamnă munca? După capul pătrat al politrucilor, inclusiv de la ziar, semi analfabeţi, care trăiau satisfacţia arogantă a cocoşării intelectualităţii cu munca fizică brută, pe cei care nu umblaseră în opinci, cum îmi declara ritos la cârciumă un alt fost.

Asta era satisfacţia neghioabă şi iresponsabilă a ciocoimii de partid, selecţionată din rebuturile satului românesc, care au provocat dezastrul agriculturii socialiste, incapabilă să hrănească pe români. 


Tot loturile ţărăneşti individuale, cei 10 % din pământul României, reuşeau să mai potolească foamea umilinţelor noastre, prea devreme uitate de aceşti şobolani roşii de partid şi din păcate şi de unii dintre noi!

7 comentarii:

  1. Ei, Joe, se pare că uiți combinatele de crescut vite. Nu prea departe, la Izvoru, era mai mare peste o asemenea cireadă un „oarecare” Rădulescu (numele cred că-ți spune multe). Acele câteva sute de vaci produceau lapte! În medie 400 de grame per capita. Se poate să susții că nu se producea lapte?

    RăspundețiȘtergere
  2. Se producea lapte, dar nu de-ajuns...cei care au suferit cel mai mult au fost oamenii din orasele mari...magazinele cu alimente erau goale si cand se-aducea cate ceva gen carne(tacamurile de curcan erau un lux), cozile, initiate si mentinute de dimineata devreme, aratau jalnic, cei veniti de la servici si atasati mai tarziu nu stiau niciodata daca apuca...era degradant...si asta e imaginea pe care am pastrat-o despre ultimii 10 ani de comunism pe care multi ii indulcesc acum...e enorm de analizat...e dezastru si acum tot din cauza urmasilor pcr-istilor care s-au facut psd-isti pnl-isti, pntcd-isti sa prosteasca masele si pe vestici, dar ei si-au intins hora mafiotica a profiturilor personale, bazandu-se pe abrutizarea maselor si pe lipsa de curaj a romanilor obisnuiti sa 'se descurce'si nu sa lupte pentru drepturile lor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Se producea lapte, dar nu de-ajuns...cei care au suferit cel mai mult au fost oamenii din orasele mari...magazinele cu alimente erau goale si cand se-aducea cate ceva gen carne(tacamurile de curcan erau un lux), cozile, initiate si mentinute de dimineata devreme, aratau jalnic, cei veniti de la servici si atasati mai tarziu nu stiau niciodata daca apuca...era degradant...si asta e imaginea pe care am pastrat-o despre ultimii 10 ani de comunism pe care multi ii indulcesc acum...e enorm de analizat...e dezastru si acum tot din cauza urmasilor pcr-istilor care s-au facut psd-isti pnl-isti, pntcd-isti sa prosteasca masele si pe vestici, dar ei si-au intins hora mafiotica a profiturilor personale, bazandu-se pe abrutizarea maselor si pe lipsa de curaj a romanilor obisnuiti sa 'se descurce'si nu sa lupte pentru drepturile lor...

    RăspundețiȘtergere
  4. Avem o mare dilema: sa fim fericiti ca avem libertate de exprimare sunt magazinele pline dar nu au oamenii servici si bani cu ce sa cumpere, sau magazine goale si toata lumea avea servici si salarii echitabil repartizate (nu ca azi cand avem tot felul de habarnisti care castiga sute de mii de euro fiind niste incompetenti de partid) ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pui problema simplist. Sa incercam o analiza mai putin simplista, folosind si ceva cifre. Chiar daca nu avem cifre exacte, putem face estimari. In ultimii zece ani de ceausism, cam 1-2 milioane de oameni o duceau bine, si cca 20 de milioane o duceau rau.Nu numai ca magazinele erau goale si alergatul dupa alimente era un cosmar, dar era frig in case, nu aveai apa calda, era intuneric in case si pe strazi, nu aveai nimic la televizor, te puneau sa lucrezi si sambata si duminica si te scoteau la munca agricultura etc. Acum, circa 2 milioane au destui bani chiar lucrand in tara si 3 milioane sunt afara. Acestia din urma trimit bani in tara, care mai sustin alte cca 2 milioane. Deci, in total, cca 2+3+2= 7 milioane o duc bine. Daca la aceasta adaugam si faptul ca multi si-au primit pamanturile inapoi, si scot ceva din ele, n-o mai duc asa rau nici multi altii care traiesc la tara. In plus, nu mai e intuneric in case si pe strazi, despre caldura se poate discuta, dar cei care sufera de frig fiindca nu pot plati caldura sunt totusi putini si toata lumea se bucura de infinitatea de programme la televizor. In fine, un alt indicator ar fi numarul si tipul de masini particulare. In aceasta ultima chestiune te las pe matale sa faci o comparatie, ca sa nu mai vorbim de numarul de calculatoare si accesul unui mare numar de oameni la internet. Ei, mai ai acum chiar asa o dilema mare?

      Ștergere
  5. Crezi ca are vreo importanta ce culoare au sobolanii? Rosii galbeni sau albastri? Toate partidele au sobolani dizgratiosi din pacate. Cum se simt Bratienii tai ca stau alaturi de specimenele PDL-ului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu presupun ca se simt bine din moment ce s au asociat :))))

      Ștergere