miercuri, 30 august 2017

Soldiers of God de Robert Kaplan

Sunt în faza în care citesc mai multe cărţi scrise de Robert D. Kaplan. Robert Kaplan este un jurnalist american cu o istorie interesantă. A călătorit prin toată lumea, mai ales în zone de conflict. 

Subiectul acestei cărţi este războiul din Afganistan dus de mujahedini împotriva invadatorilor sovietici în perioada 1979 - 1988, când aceştia au început retragerea din Afganistan. 

Un epilog al cărţii este scris ulterior în 1998-99 când Kaplan revine în zonă, de fapt în Pakistan.

Despre Afganistan am citit un roman scris de scriitorul francez Joseph Kessel, Călăreţii. Este o carte despre spiritul afganilor, populaţie extrem de mândră, care trăiesc în condiţii extrem de dure în Munţii din Asia Centrală, personajul central fiind un afgan care joacă un fel de polo pe iarbă, dar în condiţiile vitrege din această ţară. 

Am mai citit şi cele două cărţi mai actuale scrise de un autor afgan stabilit în SUA, Khaled Hosseini, Vânătorii de zmeie şi Splendida cetate a celor o mie de sori. Aceste romane scrise de un refugiat afgan din aristocraţia locului surprins de invazia sovietică şi apoi de regimul talibanilor.

Cartea de faţă cuprinde călătoriilor periculoase ale autorului prin 1987 în interiorul Afganistanului pornind din Peshawar în Pakistan şi apoi de la Quetta din Balucistan - Pakistan spre Kandahar. 

Am aflat astfel că monarhia afgană instaurată prin 1737 a fost fondată în Kandahar. 
Călătoriile acestea erau foarte periculoase pentru că erau condiţii aspre, se mergea pe jos, puteai să calci pe minele pe care le plantaseră sovieticii, sau să cazi într-o ambuscadă a aceloraşi sovietici. 

Războiul era dus de diverse triburi şi experienţa britanică acestora trebuia să-i avertizeze cât de periculos este să te lupţi cu afganii. Britanicii au încercat de trei ori să cucerească Afganistanul trecând prin legendara trecătoare Khyber Pass dar au fost înfrânţi de afgani. 

Numele cărţii vine la mujahedini - soldaţii lui Dumnezeu (Allah). Autorul intervievează diverşi lideri, pe Haq, cel care conducea rezistenţa din jurul Kabului, un om extrem de curajos, care s-a întâlnit cu Reagan şi cu Thatcher, dar care a fost omorât de talibani în 2001.  
Apoi apare şi Hamed Karzai, un om din sud, din Kandahar care a fost preşedinte al Afganistanului între 2004 şi 2013.

Războiul dus de mujahedini era special, era făcut de oameni duri şi mândri, cu puternică credinţă islamică, dar lipsiţi de fanatism.
Ei erau atât de săraci că nu aveau nimic de pierdut, acest lucru nu l-au înţeles nici britanicii nici după un secol sovieticii.

Înarmarea mujahedinilor s-a făcut de către SUA prin serviciul secret pakistanez care a favorizat clanurile fundamentaliste islamice din care a ieşit poveste cu talibanii. 

Problema talibanilor mă interesa cel mai mult şi Kaplan dă nişte explicaţii.

După ce s-au retras ruşii care au provocat refugierea în Pakistan a milioane de afgani, unii tineri dintre aceştia, mai ales orfani au început să frecventeze şcolile islamice madrasa
Acestea erau condus de lideri religioşi veniţi din Arabia Saudită care practicau wahabismul, o versiune foarte austeră şi agresivă a Islamului. Din acest curent extrem de toxic şi periculos care neagă tot cea înseamnă civilizaţie occidentală provenea şi Osama Bin Laden!
Este foarte greu de înţeles cum aliatul SUA este Arabia Saudită care produce aceste curente toxice şi periculoase care au declanşat terorismul în Europa. 
Aceste  şcoli se îngrijeau de elevii care nu lipsiţi de resurse, le dădeau de mâncare şi îi îmbrăcau.
Islamul dur practicat de aceştia era extrem de anti-american.  Din aceste şcoli au fost selecţionaţi talibanii. 

Absolut iresponsabil, pakistanezii au sprijinit aceste şcoli şi pe talibani, în special guvernarea Benazir Butho, care a fost ucisă într-un atentat probabil de talibanii din Pakistan. 

Şcolile madrasa funcţionează bine mersi şi azi în Pakistan şi sunt sursa de terorişti islamişti din ziua de azi, care au creat şi Statul Islamic.


Cartea este interesantă şi trebuie citită.

2 comentarii:

  1. Este ingrozitor cum fundamentalismul acestor grupari sunt de fapt folosite de te miri cine, pentru ca daca ai bani si vrei sa-l distrugi pe dusmanul tau, finantezi niste nebuni si aia fac niste fapte de neinchipuit de dure impotriva oricui, chiar si a Americii, cum a fost 11 Septembrie 2001, deci in mintea mea ramane neelucidat cine s-a ascuns de fapt in spatele acelor evenimente. Nu ma pot opri de a banui ca de fapt au fost rusii care au stat la baza atacului de atunci si in spatele tuturor hartuielilor care destabilizeaza Europa si SUA, pot foarte bine sa fie rusii care au filiere musulmane peste tot, ascunzandu-se in spatele fundamentalismului musulman pentru a face rele impotriva celor care nu-i lasa pe ei sa-si faca de cap in a reface fostul URSS...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamnă, mulți fluturi amețiți mișună în capul d-voastră. Nu înțelegeți mai nimic din ce se întîmplă pe lumea asta; presupun că și în ceea ce privește România aveți păreri tot așa de naive și fanteziste. Poate publicați o carte despre atentatele rusești din Barcelona, Londra, Paris, nu mai știu care stat al SUA, etc. Sunt convins că ați găsi repede editori la București dar și cititori care confundă realitatea cu filmele idioate de la TV.

      Ștergere