vineri, 18 octombrie 2019

Ce se întâmplă cu useriștii?

La căderea guvernului Dăncilă noul partid alternativă USR a avut o contribuție remarcabilă. USR a surprins și amuzat prin comportamentul neortox al parlamentarilor săi, useriștii aveau o prospețime pe care celelalte partide. 
La alegerile europarlamentare au înregistrat un remarcabil succes, dar nu era ceva chiar neașteptat, prin prestația foarte bună și potrivită a liderilor USR. 
Dar ceva s-a întâmplat după acest succes remarcabil. 

Unii experți spun că liderii lor au fost îmbătați de succesul peste așteptări al partidului lor, asociat acum cu PLUS al lui Dacian Cioloș.

Iată că prin efortul partidelor de opoziție guvernul Dăncilă, cel mai obtuz și lipsit de perspectivă guvern din ultimii ani a fost destituit. 

Însă după ce președintele Iohannis l-a însărcinat pe Ludovic Orban  cu formarea noului guvern, USR în frunte cu Dan Barna, candidatul prezidențial al formațiunii au intrat într-o fază isterică, solicitând viitorului prim ministru condiționări care par neserioase nu prin conținut, ci mai ales prin termene imposibile. 

USR care respingea de plano politicianismul a căzut în cel mai jenant și abject tip de târguială politică. Dan Barna într-o discuție cu colegii avea o atitudine arogantă și disprețuitoare. El crede că intrarea în guvern i-ar pune la remorca PNL. Dan Barna nu prea are habar de politică, pentru că dacă s-ar fi uitat în urmă, putea constata cum s-a ridicat steaua politică a lui Traian Băsescu, politician care a dărâmat din postura de ministru guvernul Ciorbea. 

Cea mai sinistră și disprețuitoare atitudine o are însă Andrei Caramitru, fost consilier al lui Barna. Ar trebui ca USR să sedistanțeze de opiniile acestui  descreierat iresponsabil.

Ce izbește neplăcut este faptul că acești politicieni sunt gata să lase în continuare guvernul Dăncilă să comită prostii în continuare pentru a-și îndeplini o agendă extrem de greu de îndeplinit, în primul rând alegerile anticipate. Constituția permite dizolvarea parlamentului, dacă în decurs de 60 de zile cad două guverne. Văd că s-a trezit și domnul Zegrean, fost acolit al lui Băsescu care reinventează Constituția României, care nu conține nicio referință la compoziția și numele primului ministru.

Oricum felul în care se comportă Dan Barna și camarila lui ne aduce nimic bun și s-ar putea să aibă repercusiuni devastatatoare la electorat. Electoratul USR este un electorat avizat, responsabil și frustrat, sătul de compromisurile altor partide, în primul rând ale PNL, ca acum să dea de un politicianism de cea mai detestabilă speță la acest partid. Se pare că alți lideri precum Stelian Ion care a cerut intrarea la guvernare, sau Dacian Cioloș nu sunt de loc de acord cu ideile lui Barna.

Cum decurg negocierile lui Ludovic Orban cu liderii noii majorități nu se prevestește nimic bun. Toate partidele USR, PMP, ALDE, UDMR au venit cu diverse solicitări care se bat cap în cap. Pro România care a refuzat de la început votarea unui guvern de dreapta, pare însă interesată de ofertele PNL, legate în primul rând de aspectele financiare, buget, buget UE, etc. 

Cred însă că Ion Cristoiu, aflat aseară cu Denise Rifai are dreptate! Acești politicieni se comportă ca într-un bordel politic și fac pe fecioarele neprihănite, dar vor vota guvernul Orban în cele din urmă. Pentru că cu excepția PNL și USR nimeni nu pare interesat de alegeri anticipate. Pro România mai are nevoie de timp să destructureze PSD, iar ALDE, PMP și chiar UDMR se tem că pot dispărea din Parlament. Dar în primul rând cei mai interesați sunt cei de la PSD care trebuie să-și conserve un an de frecat menta și băncile parlamentului, care le va mai aduce vreo 50000 de Euro.

În eventualitatea căderii primului guvern Orban, al doilea s-ar putea ca al doilea guvern să aibă un progrma mult mai radical, mult peste doleanțele USR, și ce se vor face cei de la PSD?


Așa că aștept cu încredere votarea primului guvern Ludovic Orban, în orice formă, monocolor, sau cu participarea unora din partidele noii majorități. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu