joi, 31 octombrie 2019

Doi artiști italieni la Filarmonica Pitești


În această seară am avut ocazia să audiem doi artiști veniți din Italia. Este vorba de dirijorul Giovanni Pompeo și oboistul Nicola Bimbi.
În deschiderea concertului am audiat două concerte pentru oboi și orchestra din perioada barocului:
Concert pentru oboi și orchestră în re minor de Albinoni și
Cocert pentru oboi și orchestră în re minor de Benedetto Marcello.
Despre ultimul concert există pe Wikipedia o controversă despre cine ar fi autorul: Benedetto, sau fratele să Alessandro Marcello. Signor Bimbi și dirijorul Pompeo m-au asigurat că este Benedetto Marcello.
Giovanni Pompeo și Nicola Bimbi
Aceste foarte frumoase concerte pentru oboi au fost urmate de:
Oboiul lui Gabriel din filmul Misiunea de Ennio Morricone. Este o bucată superbă de muzică foarte potrivită atmosferei filmului dspre misionarii din America de Sud în secolul al XVI-lea.
Nicola Bimbi
Am discutat (refăcut la cererea d-lui Julian N.) în pauză cu artiștii și i-am spus lui Bimbi că am fost de curând în orașul său Lucca, aflând cu această ocazie că cei din Lucca se numesc Lucchese, nume faimos de mafiot american!?
În partea a doua a concertului dirijorul Pompeo și orchestra Filarmonicii Pitești ne-a oferit o compoziție muzicală, Simfonia a 3-a Eroica de Beethoven. Această simfonie a fost inspirată de personalitatea lui Napoleon Bonaparte. Chiar dacă amintirile prietenilor spun că atunci când aflat că Napoleon Bonaparte s-a încoronat împărat a renunțat la titlul simfoniei Napoleon și i-a dat numele Eroica.
Cu Giovanni Pompeo și Nicola Bimbi
Este o simfonie care revoluționează structura acestei importante tip de compoziții muzicale și ține aproape o oră față de 15 minute cât țineau cele ale lui Haydn și ale lui Mozart.
Partea primă este eroică ovaționând faptele lui Napoleon, ca a doua este un marș funebru, folosit în momente triste, ca de exemplu moarte lui John Kennedy. Cea mai cunoscută și auzită este partea a treia, cea mai scurtă.
Este o muzică înălțătoare, magnifică, eroică.

O seară frumoasă de muzică, chiar dacă afară este frig.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu